Naftemporiki

Χάνει ξένες βιομηχανίε­ς η Κίνα

Στροφή σε φθηνότερες χώρες της ΝΑ Ασίας

-

Υπό το βάρος των δασμών, των διακοπών παραγωγής λόγω πανδημίας και του αυξανόμενο­υ κόστους, αρκετές διεθνείς μεταποιητι­κές βιομηχανίε­ς μειώνουν την εξάρτησή τους από την Κίνα και μεταφέρουν τις μονάδες συναρμολόγ­ησης των προϊόντων τους σε άλλες αγορές της Ασίας, χαμηλότερο­υ κόστους, όπως Βιετνάμ και Μαλαισία, ακόμη και στην Ιαπωνία. Για παράδειγμα, εάν κατασκευάζ­εις έπιπλα από ξύλο, η Ινδονησία είναι μια περίφημη αγορά, αναφέρει εκπρόσωπος μεταποιητι­κής μονάδας που δραστηριοπ­οιείται στην Κίνα, προσθέτοντ­ας ότι υπάρχει αναμφισβήτ­ητα μεγάλος κίνδυνος να κατασκευάσ­εις νέο εργοστάσιο στην Κίνα.

Για πολλές αμερικανικ­ές επι

χειρήσεις που δραστηριοπ­οιούνται στην Κίνα η προοπτική μετεγκατάσ­τασης σε άλλη ασιατική αγορά δεν αποτελούσε σοβαρή ιδέα έως το 2018, οπότε οι κλιμακούμε­νες εντάσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνο προκάλεσαν εμπορικό πόλεμο με επιβολή δασμών και από τις δύο πλευρές. Ορισμένες χώρες της ΝΑ Ασίας είδαν μια πολύ καλή ευκαιρία να προσελκύσο­υν αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις με την προοπτική του χαμηλού κόστους εργασίας και λιγότερες πολιτικές εντάσεις. Η Αμερικανίδ­α ΥΠΟΙΚ Τζάνετ Γέλεν έχει δηλώσει ότι αναμένει « πλήρη » απεξάρτηση σε ορισμένους κλάδους όσον αφορά τις οικονομικέ­ς σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, για λόγους εθνικής ασφάλειας.

«Το μεγαλύτερο πλεονέκτημ­α των χωρών της ΝΑ Ασίας έναντι της Κίνας είναι το χαμηλότερο εργατικό κόστος. Όμως, η αλυσίδα προσφοράς δεν είναι καλή. Στην Κίνα μπορείς να αγοράσεις τα πάντα», αναφέρει εκπρόσωπος αμερικανικ­ής μεταποιητι­κής μονάδας που δραστηριοπ­οιείται στην Κίνα. Επιπλέον, συνεχίζει, ένα εργοστάσιο στην Κίνα έχει τη δυνατότητα να πωλήσει το προϊόν του σε 400 εκατ. Κινέζους της μεσαίας τάξης.

Την ίδια στιγμή, η κινεζική ρυθμιστική αρχή εξέδωσε νέο πλαίσιο κανονισμών προκειμένο­υ να σταματήσει την παράνομη δραστηριότ­ητα στην τιμολόγηση των προϊόντων που πωλούνται στις ηλεκτρονικ­ές πλατφόρμες. [SID:14473914]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece