Naftemporiki

Αιχμές παρά τις αβρότητες μεταξύ Μέρκελ και Τζόνσον

Τουρισμός, Β. Ιρλανδία, Euro στο τραπέζι της συνάντησης στο Λονδίνο

-

Mε ανοιχτά τα θερμά διμερή μέτωπα του τουρισμού και του Brexit, η Άγκελα Μέρκελ πραγματοπο­ίησε χθες την τελευταία επίσημη επίσκεψή της στη Βρετανία ως καγκελάριο­ς.

Οι εντάσεις που έχουν κληροδοτήσ­ει οι εκκρεμότητ­ες του Brexit, αλλά και η σκληρή στάση του Βερολίνου στους ταξιδιωτικ­ούς περιορισμο­ύς έναντι των Βρετανών άφησαν εμφανές αποτύπωμα στη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ με τον Μπόρις Τζόνσον, παρά τις εκατέρωθεν αβρότητες και την τιμητική υποδοχή που είχε οργανώσει ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε μεν ότι οι πλήρως εμβολιασμέ­νοι Βρετανοί θα μπορούν να επισκεφθού­ν σχετικά σύντομα τη Γερμανία, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγρ­αμμα άρσης των περιορισμώ­ν. Η Γερμανία έχει επιβάλει 14ήμερη καραντίνα ακόμα και στους πλήρως εμβολιασμέ­νους Βρετανούς που φθάνουν στο έδαφός της, πιέζοντας για παρόμοιες πρακτικές και την υπόλοιπη Ευρώπη, υπό τον φόβο της μετάλλαξης Δέλτα.

« Είχαμε υιοθετήσει συγκεκριμέ­να προστατευτ­ικά μέτρα όταν δεν είχαμε πλήρη επίγνωση για την παραλλαγή Δέλτα» δή

λωσε χθες από το Λονδίνο η Γερμανίδα καγκελάριο­ς.

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον περιορίστη­κε να επισημάνει με νόημα ότι αντίστοιχο­ι περιορισμο­ί δεν ισχύουν για τους Γερμανούς που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ό,τι αφορά την εκκρεμή, μετα-Brexit εμπορική συμφωνία, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς δήλωσε αισιόδοξη πως θα βρεθεί λύση στο ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι πιστεύει σε «πραγματιστ­ικές λύσεις».

Ποδοσφαιρι­κοί αγώνες

Οι εκατέρωθεν αιχμές επεκτάθηκα­ν και στη διοργάνωση του Euro 2020, με τη Μέρκελ να επαναδιατυ­πώνει την έντονη γερμα

νική κριτική για την απόφαση της UEFA να επιτρέψει, εν μέσω πανδημίας, τη μαζική παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. «Ανησυχώ και είμαι ιδιαίτερα προβληματι­σμένη για το γεγονός αυτό» δήλωσε. Η κριτική είχε αποδέκτη και τον Μπόρις Τζόνσον καθώς οι ημιτελικοί και ο τελικός της διοργάνωση­ς θα γίνουν στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός ωστόσο απάντησε ότι τα αθλητικά γεγονότα ανοίγουν με πολύ προσεκτικό και ελεγχόμενο τρόπο και υποστήριξε ότι η Βρετανία έχει χτίσει σημαντικό τείχος ανοσίας μέσα από το εμβολιαστι­κό πρόγραμμα.

Το Brexit είχε φέρει πέρσι σε οριακό σημείο τις σχέσεις Λονδίνου και Βερολίνου και η επί

σκεψη Μέρκελ σηματοδοτε­ί την προσπάθεια υπέρβασης των διαφορών. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι η βρετανική κυβέρνηση, σε μία κίνηση που δεν συνηθίζει, κάλεσε την Άγκελα Μέρκελ να παραστεί χθες στην τηλεδιάσκε­ψη του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο με ξένο ηγέτη ήταν το 1997, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

6 εκατ. αιτήσεις μετανάστευ­σης Στο πεδίο της νέας, μετά Brexit τάξης πραγμάτων, πάντως, η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι είχε λάβει 6,02 εκατ. αιτήσεις για το πρόγραμμα εγκατάστασ­ης για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από τη λήξη της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, ενώ τον τελευταίο μήνα καταγράφηκ­ε αύξηση άνω των 400.000 αιτήσεων. Μετά την πλήρη έξοδό της από την Ε.Ε. στα τέλη του 2020, η Βρετανία ξεκίνησε την εφαρμογή ενός νέου συστήματος για τη μετανάστευ­ση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες που μπορούν να αποδείξουν ότι ζούσαν στη Βρετανία πριν από την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους θα διατηρήσου­ν το δικαίωμα να εργάζονται και να σπουδάζουν, ενώ θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε επιδόματα. [SID:14473941]

 ??  ?? Η τελευταία συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ, ως καγκελαρίο­υ της Γερμανίας, με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.
Η τελευταία συνάντηση της Άγκελα Μέρκελ, ως καγκελαρίο­υ της Γερμανίας, με τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece