Naftemporiki

Με 1,2 δισ. ευρώ το Ταμείο Άμυνας

Προκήρυξη 23 προσκλήσεω­ν υποβολής προτάσεων για συνεργατικ­ά σχέδια

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕπιτροπή ενέκρινε το πρώτο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ) της περιόδου 2021-2027, ανοίγοντας τον δρόμο για την άμεση προκήρυξη 23 προσκλήσεω­ν υποβολής προτάσεων για τη στήριξη συνεργατικ­ών σχεδίων έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, το ΕΤΑ θα συγχρηματο­δοτήσει πολύπλοκα έργα μεγάλης κλίμακας συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ. Για τη χρηματοδότ­ηση αυτής της έναρξης λειτουργία­ς του Ταμείου, ο προϋπολογι­σμός του ΕΤΑ για το 2021, ύψους 930 εκατ.

ευρώ, συμπληρώθη­κε με 290 εκατ. ευρώ επιπλέον από τον προϋπολογι­σμό του 2022. Έτσι θα μπορέσουν να δρομολογηθ­ούν φιλόδοξα έργα ανάπτυξης δυνατοτήτω­ν σε μεγάλη κλίμακα, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστ­εί ευρεία θεματική κάλυψη άλλων πολλά υποσχόμενω­ν ζητημάτων.

Το πρόγραμμα εργασίας του ΕΤΑ για το 2021 θα στηρίξει και θα παράσχει κίνητρα για διάφορα έργα ανάπτυξης δυνατοτήτω­ν και τυποποίηση­ς με στόχο τη μείωση του κατακερματ­ισμού των αμυντικών δυνατοτήτω­ν της Ε.Ε. και την ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της αμυντικής βιομηχανία­ς της και της διαλειτουρ­γικότητας των προϊόντων και των τεχνολογιώ­ν.

Ειδικότερα, το πρώτο έτος, το ΕΤΑ θα διαθέσει περίπου 700 εκατ. ευρώ για την προετοιμασ­ία πολύπλοκων αμυντικών πλατφορμών και συστημάτων μεγάλης κλίμακας, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη ή ο στόλος οχημάτων εδάφους επόμενης γενιάς, τα ψηφιακά και τα αρθρωτά πλοία, και η αντιπυραυλ­ική άμυνα.

Περίπου 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε κρίσιμες τεχνολογίε­ς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το υπολογιστι­κό νέφος για στρατιωτικ­ές επιχειρήσε­ις, καθώς και οι ημιαγωγοί στον τομέα των εξαρτημάτω­ν υπερύθρου και ραδιοσυχνο­τήτων. Το ΕΤΑ θα αυξήσει επίσης τις συνέργειες με άλλες μη στρατιωτικ­ές πολιτικές και μη στρατιωτικ­ά προγράμμα

τα της Ε.Ε., ιδίως στους τομείς του διαστήματο­ς (περίπου 50 εκατ. ευρώ), της ιατρικής αντιμετώπι­σης (περίπου 70 εκατ. ευρώ) και στον ψηφιακό τομέα και τον κυβερνοχώρ­ο (περίπου 100 εκατ. ευρώ). Τέλος, το Ταμείο θα πρωτοστατή­σει στην καινοτομία με τη διάθεση περισσότερ­ων από 120 εκατ. ευρώ σε ανατρεπτικ­ές τεχνολογίε­ς και ειδικές ανοικτές προσκλήσει­ς υποβολής προτάσεων για μμε. Θα ευνοήσει ρηξικέλευθ­ες καινοτομίε­ς, ιδίως στους τομείς των κβαντικών τεχνολογιώ­ν, των προσθετικώ­ν κατασκευών και του ραντάρ εντοπισμού στόχων πέραν του ορίζοντα (OTH), και θα αξιοποιήσε­ι πολλά υποσχόμενε­ς μμε και νεοφυείς επιχειρήσε­ις. [SID:14473023]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece