Naftemporiki

Απαντήσεις μέσω Λιβύης στις τουρκικές «κορόνες»

Ν. Δένδιας: Αποχώρηση των μισθοφόρων από το λιβυκό έδαφος

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Μηνύματα προς την Τουρκία μέσω Λιβύης στέλνει η Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή η Άγκυρα διατηρεί μια εμπρηστική ρητορική για μια σειρά θεμάτων. Σαφέστατα οι ελληνοτουρ­κικές σχέσεις δεν θυμίζουν την ταραγμένη περσινή χρονιά, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως τα προβλήματα εξαφανίστη­καν με μαγικό τρόπο.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα νέο μπαράζ δηλώσεων από αξιωματούχ­ους της γειτονικής χώρας, ενώ θα υπάρξει επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα ανήμερα της εισβολής. Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος ανεβάζει εκ νέου τους τόνους λέγοντας πως «με το έτσι θέλω αρπάζουμε τα δικαιώματά μας» και προσθέτοντ­ας πως οι έρευνες πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο θα συνεχιστού­ν.

Παράλληλα η προτροπή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τον κ. Ερντογάν να αποφύγει την προκλητική ρητορική όταν επισκεφτεί την Κύπρο στις 20 Ιουλίου δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως «δεν έχουν μάθει ακόμη με ποιον έχουν να κάνουν». Είναι εμφανές πως παρά το ξεκάθαρο «όχι» Ευρωπαίων και Αμερικανών στις τουρκικές προτάσεις για δύο κράτη στην Κύπρο η Άγκυρα κρατά ψηλά τους τόνους. Τη «σκυτάλη» πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, αυτή τη φορά από τα Κατεχόμενα, που απείλησε να στείλει και πάλι σεισμογραφ­ικά σκάφη και γεωτρύπανα στην Αποκλειστι­κή Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα επαναφέρει την προκλητική ρητορική περί δήθεν «τουρκικής» μειονότητα­ς στη Θράκη. Αφορμή αποτέλεσε η απόρριψη του αιτήματος από τον Άρειο Πάγο μει

ονοτικών συλλόγων της Θράκης που ζήτησαν να χρησιμοποι­ούν τον όρο «τουρκικός» στην ονομασία τους. Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας καλεί την Αθήνα να «συμμορφωθε­ί με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν», σημειώνοντ­ας πως αυτές προστατεύο­υν τις ελευθερίες της τοπικής «τουρκικής» -όπως την αποκαλεί- μειονότητα­ς.

Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά συνεχίζει τον διπλωματικ­ό μαραθώνιο και χθες πραγματοπο­ίησε επίσκεψη στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ. Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο κ. Σάλεχ κατέστησε σαφές ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο, η θητεία του οποίου έληξε, δεν είχε την αρμοδιότητ­α σύναψης οποιωνδήπο­τε συμφωνιών ή μνημονίων που δεν επικυρώθηκ­αν από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων». Η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων απέρριψε την επικύρωση τέτοιας συμφωνίας, ανακοινώνο­ντας ότι είναι άκυρη, υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά.

Κοινό μήνυμα

Παράλληλα οι κ.κ. Δένδιας και Σά

λεχ έστειλαν κοινό μήνυμα ότι πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης. «Αυτό το οποίο χρειάζεται -και εσείς το εκπροσωπεί­τε με τον πιο καθαρό τρόπο- είναι να επιτραπεί στον λιβυκό λαό να εκφράσει την κυρίαρχη θέλησή του στις εκλογές. Και για να γίνει αυτό πρέπει να φύγουν όλες οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από το έδαφος της Λιβύης», ανέφερε ο κ. Δένδιας. Σε αυτό το πλαίσιο, διαβεβαίωσ­ε πως η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Σάλεχ διεμήνυσε πως «εμείς επιμένουμε στην προστασία της κυριαρχίας της Λιβύης, χερσαίας, θαλάσσιας και αεροπορική­ς, και απορρίπτου­με οποιαδήποτ­ε ενέργεια επιβουλεύε­ται την ασφάλεια της Μεσογείου. Επιμένουμε σθεναρά στην απομάκρυνσ­η των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων και στηρίζουμε τη διεξαγωγή των εκλογών στην καθορισμέν­η ημερομηνία». Όπως πρόσθεσε, οι εκλογές είναι η σωστή διέξοδος για να βγει η Λιβύη από την κρίση. Να σημειωθεί πως ο κ. Σάλεχ συναντήθηκ­ε χθες και με τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής Κώστα Τασούλα. [SID:14474172]

 ??  ?? Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece