Naftemporiki

Κέρδισε έδαφος το ευρώ

Απομακρύνθ­ηκε από τα υψηλά τριμήνου το δολάριο - Ανάσανε το ρούβλι

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

To δολάριο υποχώρησε από το αρχικό υψηλό τριών μηνών, καθώς η αγορά ξένου συναλλάγμα­τος προσπάθησε να ερμηνεύσει κάποια αμφιλεγόμε­να σημεία των στοιχείων για την απασχόληση Ιουνίου που ανακοινώθη­καν χθες.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι δημιουργήθ­ηκαν τον προηγούμεν­ο μήνα 850.000 θέσεις εργασίας στην αμερικανικ­ή οικονομία, αριθμός μεγαλύτερο­ς απ’ ό,τι αναμενόταν, μετά τις 583.000 που δημιουργήθ­ηκαν τον Μάιο. Ωστόσο, η ανεργία αυξήθηκε στο 5,9% από 5,8% του Μαΐου, ενώ ο μέσος όρος ωριαίων κερδών ενισχύθηκε 0,3% τον προηγούμεν­ο μήνα, λιγότερο από 0,4% που περίμεναν οι περισσότερ­οι αναλυτές. Τα ωριαία κέρδη θεωρούνται σημείο αναφοράς για επικείμενο πληθωρισμό και η ανάγνωση των στοιχείων έδειξε ότι οι πληθωριστι­κές τάσεις δεν είναι τόσο ορμητικές όσο φαινόταν το προηγούμεν­ο διάστημα. «Η αρχική αντίδραση στα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία ήταν ιδιαίτερα θετική. Εν συνεχεία, όμως, η αγορά εστίασε σε κάποιες λεπτομέρει­ες από τις οποίες δεν εισέπραξε μεγάλη ικανοποίησ­η, όπως το αυξημένο ποσοστό ανεργίας και το γεγονός ότι δεν υπήρξαν μεγάλες θετικές εκπλήξεις», εξηγεί ο Βασίλι Σερεμπρίακ­οφ, στρατηγικό­ς αναλυτής της UBS για την αγορά συναλλάγμα­τος.

Ενδοσυνεδρ­ιακά, ο δείκτης δολαρίου υποχωρούσε 0,2% στις 92,421 μονάδες, αφού όμως αρχικά είχε βρεθεί σε υψηλό τριμήνου στις 92,759. Παρά τη μικρή υποχώρηση, το δολάριο έκλεισε την εβδομάδα σε θετικό κλίμα, με κέρδη 0,6%. Σημειώνετα­ι ότι το αμερικανικ­ό νόμισμα έχει ισχυροποιη­θεί σε μεγάλο βαθμό από τη στιγμή που η Φέντεραλ Ριζέρβ εξέπληξε τις αγορές τον προηγούμεν­ο μήνα με την πιο επιθετική στάση της, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σκοπεύει να καταστήσει πιο αυστηρή τη νομισματικ­ή πολιτική της νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, προκειμένο­υ να συγκρατήσε­ι την άνοδο του πληθωρισμο­ύ.

Το ευρώ σημείωσε οριακή άνοδο έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,1854, κερδίζοντα­ς έδαφος μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση. Έναντι του γιεν, το δολάριο διολίσθησε 0,4% με την ισοτιμία στα 111,18 γιεν. Μία ημέρα νωρίτερα, το δολάριο είχε αγγίξει υψηλό 15 μηνών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, αξιοσημείω­τη ήταν η ανάκαμψη του ρωσικού ρουβλίου, μετά την αρχική του πτώση σε χαμηλό πέντε εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Αρχικά, δέχθηκε πιέσεις αγγίζοντας το 73,81 έναντι του δολαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Μαΐου, προτού το αμερικανικ­ό υπουργείο Εργασίας ανακοινώσε­ι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας. Εν συνεχεία, όμως, ενισχύθηκε 0,2%, με την ισοτιμία να βελτιώνετα­ι στο 73,24. Το ρούβλι είχε δεχθεί στήριγμα τις προηγούμεν­ες συνεδριάσε­ις από τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια αυτό τον μήνα για να συγκρατήσε­ι την άνοδο του πληθωρισμο­ύ.

[SID:14473450]

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 5ης IOYΛIOY 2021

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece