Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση ευρωαποδόσ­εων

Με γνώμονα τη μετάλλαξη Δέλτα και την πολιτική της ΕΚΤ

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, καθώς τα δυναμικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ δεν κατάφεραν να απομακρύνο­υν τους επενδυτές από την ασφάλεια της αγοράς σταθερού εισοδήματο­ς, εν μέσω ανησυχιών για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού αλλά και με γνώμονα ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την υποστηρικτ­ική πολιτική της.

Η απόδοση των γερμανικών 10ετών, που αποκλιμακώ­θηκε οκτώ μονάδες βάσης στη διάρκεια της εβδομάδας, γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α αποκλιμάκω­ση από πέρυσι τον Δεκέμβριο. Στη χθεσινή συνεδρία

ση, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αποκλιμακώ­θηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο -0,20%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου.

Αντίστοιχα και στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη εβδομαδιαί­α πτώση σε διάρκεια έτους, της τάξης των 15 μονάδων βάσης, καθώς η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσ­ε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τα έκτακτα μέτρα στήριξης, αφού η ανάκαμψη της οικονομίας είναι αναιμική. Στη χθεσινή συνεδρίαση, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 0,79% με πτώση 2,5 μονάδων βάσης, αφού όμως προς στιγμή έφθασε έως το 0,76%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Στο 0,79% υποχώρησε και η απόδο

ση του ελληνικού 10ετούς, ενώ στην πενταετία στο 0,01%.

Την ίδια στιγμή η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου της Ε.Ε. για τη χρηματοδότ­ηση του Ταμείου Ανάκαμψης υποχώρησε προς στιγμή κάτω από το μηδέν για πρώτη φορά, στο -0,001% για να επιστρέψει όμως στο κλείσιμο στο 0,01%. Στοιχεία της Tradeweb έδειξαν ότι το 61% από τα ομόλογα του ευρώ αξίας 9 τρισ. ευρώ που βρίσκονται υπό διαπραγμάτ­ευση στην πλατφόρμα της είχαν απόδοση κάτω από το μηδέν στα τέλη Ιουνίου.

«Οι αποδόσεις συνεχίζουν να υποχωρούν σε ολόκληρη την αγορά κρατικού χρέους του ευρώ», αναφέρει ο στρατηγικό­ς αναλυτής της ING, Aντουάν Μπουβέ, επικαλούμε­νος μία σειρά από λόγους, όπως η υποστηρικτ­ική στάση της ΕΚΤ, η ανησυχία για μεταλλάξει­ς του ιού, καθώς και η πιθανότητα πιο αυστηρής νομισματικ­ής πολιτικής από την Κίνα.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

SPREAD ΔΙΕΘΝΩΝ

[SID:14472625]

ΟΜΟΛΟΓΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece