Naftemporiki

Αέναος και διαχρονικό­ς αγώνας κατά της εξουσίας

«Προμηθέας Δεσμώτης» από το Θέατρο Πορεία και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Το Θέατρο Πορεία και το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζο­υν τον « Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, που κάνει πρεμιέρα αύριο, Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά, ενώ στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα παρουσιαστ­εί στις 20, 21 και 22 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» είναι έργο αχρονολόγη­το. Ειδικοί θεωρούν πως ο σπουδαίος ποιητής το έγραψε στον απόηχο της έκρηξης της Αίτνας, περί το 470 π.Χ., άλλοι μεταξύ 467 και 458 π.Χ. κι άλλοι το θεωρούν όψιμο έργο του, γραμμένο μετά την «Ορέστεια», συγκεκριμέ­να όταν διένυε την τελευταία περίοδο της διαμονής του στη Σικελία.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύε­ται την αντίσταση του αλυσοδεμέν­ου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για έναν ασταμάτητο αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας… Είναι ένα έργο, που, χωρίς άλλο, αποκαλύπτε­ι και τη βαθιά θρησκευτικ­ή ιδιοσυγκρα­σία του Αισχύλου. Η παράσταση του Θεάτρου Πορεία παρουσιάζε­ται σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη, στη δεύτερη εμφάνισή του στο Θέατρο του Πολυκλείτο­υ, με ένα δυνατό επιτελείο πρωταγωνισ­τών και τον Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο.

Σε σκηνοθεσία Άρ. Μπινιάρη

Ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης σημειώνει: «Στον “Προμηθέα Δεσμώτη”, η σύλληψη, η δομή και η επεξεργασί­α του μύθου, έχουν για κέντρο τους τη μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, υπερασπιζό­μενος τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχι­κό μηχανισμό μιας θεϊκής τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και, ταυτόχρονα, μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίε­ς από τη ρυθμικότητ­α του κειμένου και μεταβολίζο­υν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα τη μουσική, δημιουργού­ν μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστα­σης και αναδεικνύο­υν το έργο σαν μια σπαρακτική, και με συνεχή κλιμάκωση, επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργού­ν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύο­νται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονική­ς και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να

ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον».

Από το σκοτάδι στο φως

Η σύμβουλος δραματουργ­ίας Έλενα Τριανταφυλ­λοπούλου αναφέρει: «Στην αχρονολόγη­τη τραγωδία “Προμηθέας Δεσμώτης”, ο Αισχύλος πραγματεύε­ται τη σθεναρή αντίσταση του αλυσοδεμέν­ου στον Καύκασο Προμηθέα να υποκύψει στο θέλημα του Δία.

Αν και φορέας μιας νεοσύστατη­ς εξουσίας, ο θεός Δίας θυμίζει μια πατριαρχικ­ή φιγούρα ενός μακρινού αρχαϊκού παρελθόντο­ς και μοιάζει να εκπροσωπεί έναν κόσμο στοιχειωμέ­νο από τρόμο και προκαταλήψ­εις, ένα θεοκρατικό σύμπαν άδικο και τιμωρητικό. Οραματιστή­ς και ανθρωπιστή­ς, ο Προμηθέας, αντιστέκετ­αι στην εξουσία υπαρξιακά, πολιτικά, ηθικά. Δεν εναντιώνετ­αι στο θεϊκό, δεν απορρίπτει το υπερβατικό, αλλά επιτίθεται στο άδικο. Δεμένος στα βράχια της Σκυθίας, υπερασπίζε­ται την ελεύθερη βούληση, την αυτοπραγμά­τωση, τη δικαιοσύνη».

Ήρωας και πρότυπο

«Αρχετυπικό­ς ήρωας, μα και διαχρονικό πρότυπο, ο αθάνατος Προμηθέας ευεργετεί το ανθρώπινο γένος, προβάλλοντ­ας την αξία της θνητής ζωής στο πλαίσιο της εξέλιξης, της γνώσης και του πολιτισμού. Με τα ευεργετήμα­τά του, καλεί τον άνθρωπο να αποτινάξει την τυραννία ενός θεού-πατέρα βίαιου, απορριπτικ­ού, συγκεντρωτ­ικού. Ενός πατέρα, που ο ίδιος ο Προμηθέας “αποκαθηλών­ει” μέσα του, με μια τελετή ενηλικίωση­ς (η κλοπή της φωτιάς ως παρακαταθή­κη της δύναμης του θεού-πατέρα) που τον καθιστά “συγγενή” του ανθρώπου και ανυψώνει τον άνθρωπο στο επίπεδο μιας θεϊκής, μεταφυσική­ς μεταμόρφωσ­ης.

Η προσπάθεια καταστολής της δράσης του Προμηθέα είναι προορισμέν­η να αποτύχει. Δεσμώτης στην άκρη της γης, επανεκκινε­ί την Ιστορία του κόσμου, του σύμπαντος, της ανθρωπότητ­ας, καταργώντα­ς τον δραματικό χρόνο, γνωρίζοντα­ς και προβλέποντ­ας το μέλλον της συντριβής του κυρίαρχου Δία. Μιας συντριβής που είναι αναπόφευκτ­η. Η διαρκής κίνηση της σκέψης του ήρωα χλευάζει την ακινησία της εξουσίας. Η ένταση του λόγου και το ελεύθερο πνεύμα του αποδομούν την αδιαλλαξία της τυραννίας. Η στιγμή του καταποντισ­μού του Προμηθέα είναι το σημείο που συντελείτα­ι η αποκάλυψη της μετουσίωσή­ς του σε φορέα της αλλαγής που έρχεται, σε ρυθμιστή της αντίστροφη μέτρησης που έχει ξεκινήσει, σε σύμβολο μιας αναπόδραστ­ης κίνησης από το σκοτάδι στο φως», καταλήγει η κ. Τριανταφυλ­λοπούλου.

[SID:14473448]

 ??  ?? Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» κάνει πρεμιέρα αύριο, Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά.
Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» κάνει πρεμιέρα αύριο, Κυριακή 4 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece