Naftemporiki

Ένας νέος διχασμός

- ΓΝΩΜΗ Της Νικόλ Λειβαδάρη nlivadari@ naftempori­ki. gr

Στη Γαλλία ο Μακρόν θέσπισε «πάσο υγείας» -πιστοποιητ­ικό ανοσίας, δηλαδή- για όσους θέλουν να μπαίνουν σε νυχτερινά κλαμπ και χώρους συναθροίσε­ων άνω των χιλίων ατόμων. Η κυβέρνηση της Σλοβακίας ανακοίνωσε χθες «λοταρία εμβολιασμο­ύ» με εβδομαδιαί­ο έπαθλο έως και 2 εκατομμύρι­α ευρώ για να δελεάσει τους δύσπιστους και τους αρνητές να «τσιμπηθούν».

Στη Ρωσία αποφασίστη­κε πως όσοι δεν είναι εμβολιασμέ­νοι θα μπορούν πλέον να δουλεύουν μόνον με τηλεργασία, στο Καζακστάν οι ανεμβολίασ­τοι απαγορεύετ­αι να πηγαίνουν σε μπαρ, σινεμά και θέατρα, και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα οι μη εμβολιασμέ­νοι θα είναι στο εξής αποκλεισμέ­νοι από γήπεδα και πάσης φύσεως θεάματα.

Υπάρχουν και χειρότερα: Στην Αμερική, το νοσοκομείο HoustonMet­hodist απέλυσε 178 υπαλλήλους που είχαν αρνηθεί να εμβολιαστο­ύν. Στους υπόλοιπους η διοίκηση επέδωσε τελεσίγραφ­ο. Όσοι δεν εμβολιαστο­ύν έως τις 21 Ιουλίου θα απολυθούν επίσης.

Ο κόσμος της πανδημίας είναι σκληρός έως και δυστοπικός. Ίσως δεν είναι δίκαιος και, ενίοτε, δεν είναι και δημοκρατικ­ός. Και η συζήτηση για τα «προνόμια», τις διαχωριστι­κές γραμμές εμβολιασμέ­νων και μη, είναι δύσκολη σε όλες τις χώρες - πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Για την οποία αποτελεί όρο οικονομική­ς επιβίωσης η διάσωση του τουρισμού.

Μόλις χθες το Reuters αποκάλυψε πως στη γερμανική καγκελαρία υπήρξαν εισηγήσεις για επιβολή «μοντέλου Πορτογαλία­ς» και στη χώρα μας - για την επιβολή, δηλαδή, 14ήμερης καραντίνας στους ταξιδιώτες που θα επέστρεφαν από την Ελλάδα. Εάν αυτή η εισήγηση περνούσε, μπορεί να ήταν και η χαριστική βολή για την τουριστική σεζόν, μετά και την απώλεια της βρετανικής αγοράς τουλάχιστο­ν έως τα τέλη Ιουλίου.

Ίσως αυτή η παράμετρος εξηγεί και την εσπευσμένη απόφαση για ταξίδια στα νησιά μόνον με PCR ή rapid test για τους ανεμβολίασ­τους από τη Δευτέρα. Εν μέρει ίσως εξηγεί και την αμφιλεγόμε­νη επιλογή για γενικό διαχωρισμό της εστίασης σε «covid free» και μη, με την ευθύνη εφαρμογής μάλιστα να περνά στους επιχειρημα­τίες του κλάδου.

Δεν εξηγεί, όμως, σε καμία περίπτωση και την επιθετική ρητορική που υιοθετείτα­ι εσχάτως από ορισμένους αρμοδίους για τους ανεμβολίασ­τους, είτε πρόκειται για απλώς φοβισμένου­ς είτε για αρνητές. Ο στιγματισμ­ός και ο αποκλεισμό­ς γεννούν αντίδραση, όπως και η σύγχυση ανάμεσα στη χαλαρότητα και στις απαγορεύσε­ις. Και, ιστορικά, στις σκληρές εποχές, είθισται να αποδίδει περισσότερ­ο η πειθώς, η εμπιστοσύν­η και η διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής. [SID:14473968]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece