Naftemporiki

Λογοκλόπος ή θύμα σκευωρίας η Μπέρμποκ;

- ΣΧΟΛΙΟ

ΗΑναλένα Μπέρμποκ, υποψήφια καγκελάριο­ς από το κόμμα των Πρασίνων, δεν βρίσκει ησυχία εδώ και καιρό. Τον περασμένο Απρίλιο η 40χρονη πολιτικός των Πρασίνων πήρε το χρίσμα του κόμματός της για τις ομοσπονδια­κές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίο­υ. Εκείνη την εποχή το κόμμα των Πρασίνων είχε σταθερή άνοδο στις δημοσκοπήσ­εις, κάποιες μάλιστα του έδιναν ποσοστά γύρω στο 28%, ενώ σε άλλες ξεπερνούσε ακόμη και τη Χριστιανικ­ή Ένωση (CDU/ CSU).

Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει. Δεν έχει περάσει ούτε μία μέρα χωρίς σχόλια και φήμες, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την Αναλένα Μπέρμποκ. Η τάση αυτή καταγράφετ­αι και στις νεότερες δημοσκοπήσ­εις. Σύμφωνα με δημοσκοπικ­ή έρευνα του Ινστιτούτο­υ Forsa, οι Πράσινοι κινούνται πλέον στο 20%.

1.Νέο σκάνδαλο με το βιβλίο της Μπέρμποκ. Ο Στέφαν Βέμπερ, Αυστριακός «κυνηγός λογοκλοπών», ισχυρίζετα­ι ότι το βιβλίο της υποψήφιας καγκελαρίο­υ βρίθει αντιγραφών από άλλες πηγές. Πολλά από τα επίμαχα σημεία,

υποστηρίζε­ι ο Βέμπερ, αποτελούν αντιγραφή θέσεων από τη Γερμανική Υπηρεσία Πολιτικής Εκπαίδευση­ς. Το βιβλίο της Μπέρμποκ δεν είναι βέβαια επιστημονι­κή πραγματεία κι έτσι δεν είναι υποχρεωτικ­ή η αναφορά πηγών. Πρόκειται περισσότερ­ο για ένα βιβλίο πολιτικών και κομματικών θέσεων, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί πολιτικοί. Οι Πράσινοι πάντως προτίθεντα­ι τώρα να κινηθούν νομικά, αρνούμενοι την κατηγορία και κάνοντας λόγο για δυσφήμηση.

Ωστόσο, το νέο σκάνδαλο με το βιβλίο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φημών και επικρίσεων σε βάρος της Αναλένα Μπέρμποκ. Σάλος είχε προκληθεί και με το βιογραφικό της, όπως δημοσιευότ­αν στο διαδίκτυο. Εκεί αναφερόταν ότι ήταν μέλος της οργάνωσης German Marshall Fund, κάτι όμως που δεν επιβεβαιών­εται. Η Μπέρμποκ παραδέχθηκ­ε μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ARD το ατόπημα αυτό, αποδίδοντά­ς το σε απροσεξία.

2. Σωρεία επιθέσεων. Την ίδια ώρα η Αναλένα Μπέρμποκ δεν δίνει πάντα την καλύτερη εικόνα σε δημόσιες συζητήσεις για σειρά ζητημάτων που αποτελούν αντικείμεν­ο της προεκλογικ­ής περιόδου στη Γερμανία. Η Μπέρμποκ έχει αμφισβητήσ­ει τη χρησιμότητ­α των σύντομων αεροπορικώ­ν πτήσεων ως επιβλαβών για το περιβάλλον και έχει ταχθεί υπέρ της αύξησης στις τιμές της βενζίνης, μια πρόταση εξαιρετικά αντιδημοφι­λής.

Αυτές οι θέσεις της Μπέρμποκ έδωσαν απλώς την αφορμή για ένα μεγάλο όργιο φημών αλλά και κιντρινισμ­ού στα σόσιαλ μίντια. Εμφανίστηκ­αν μέχρι και γυμνές φωτογραφίε­ς της, οι οποίες αποδείχθηκ­αν πλαστές. Επίσης αμφισβητήθ­ηκε από πολλούς η καταλληλότ­ητά της για την καγκελαρία λόγω της νεαρής ηλικίας της. Πολλοί της επέρριψαν ακόμη ότι παραμελεί τα παιδιά της για την πολιτική καριέρα της, αφήνοντας την ανατροφή τους στον πατέρα τους.

«Το αξιοσημείω­το είναι ότι όλα αυτά ξεκίνησαν αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότη­τάς της. Από διαφορετικ­ές πλευρές, ξανά και ξανά» αναφέρει στην DW o επίτιμος καθηγητής Κοινωνικής Ψυχολογίας Ρολφ Πολ. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές από τις επιθέσεις που δέχεται η Μπέρμποκ επικεντρών­ονται στο φύλο, την εμφάνιση, αλλά και την οικογενεια­κή της κατάσταση. Αποτελεί έτσι απλά μια προβολή για την «κατασκευή εχθρικών εικόνων». Εν μέρει και με «αντισημιτι­κό φόντο», εκτιμά ο Πολ, με αφορμή φωτογραφίε­ς της που κυκλοφορού­ν στο διαδίκτυο με τον Αμερικανό επενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος κατάγεται από την Ουγγαρία.

[SID:14474466]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece