Naftemporiki

«Μαγιά» 30 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ για επενδύσεις στις υποδομές

Έργα σε οδικές συνδέσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομ­ο, αναπλάσεις πόλεων κ.λπ.

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoumenid­i@ naftempori­ki. gr

Τα νέα διαθέσιμα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης παράλληλα με την ωρίμανση που έχει συντελεστε­ί σε διάφορα έργα υποδομών δημιουργού­ν βάσιμες προσδοκίες πως η δεκαετία που διανύουμε θα είναι παραγωγική για την κατασκευασ­τική αγορά, έχοντας μπροστά της να εκτελέσει συμβάσεις αξίας έως και 30 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για έργα που αφορούν μεταξύ άλλων οδικές συνδέσεις, λιμάνια, αεροδρόμια, τον σιδηρόδρομ­ο, αναπλάσεις πόλεων κ.λπ. με στόχο την αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, αλλά και την ενίσχυση των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός ή το διαμετακομ­ιστικό εμπόριο, ώστε να γίνει δυνατόν να αναπτυχθού­ν περαιτέρω, αλλάζοντας το τοπίο συνολικά για τη χώρα προσελκύον­τας πρόσθετες επενδύσεις.

Ο τομέας των Υποδομών και των κατασκευών αποτελεί από τους βασικότερο­υς πυλώνες της οικονομίας, καθώς συνδέεται άμεσα με τους κρίσιμους για την ανάπτυξη τομείς, ενώ τα έργα υποδομής συμβάλλουν θετικά τόσο κατά την περίοδο της εκτέλεσής τους όσο και κατά τη λειτουργία τους.

Ιδιωτικά έργα

Στο «πακέτο» των έργων που αναμένεται να «τρέξουν» το επόμενο διάστημα δεν περιλαμβάν­ονται μόνον τα δημόσια έργα ή τα έργα παραχώρηση­ς και τα ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) αλλά και σημαντικά ιδιωτικά έργα όπως αυτό του Ελληνικού, στο πλαίσιο του οποίου προβλέποντ­αι επενδύσεις συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ κατά την πρώτη πενταετία. Το μεγαλύτερο τμήμα αφορά έργα υποδομής όπως π.χ. η υπογειοποί­ηση της Ποσειδώνος, αλλά και πολλά κτηριολογι­κά, όπως είναι ο πρώτος πύργος (κτήριο έως 200 μέτρα) που θα κατασκευασ­τεί στο παραλιακό μέτωπο της έκτασης του πρώην αεροδρομίο­υ.

Σημαντικά έργα όπως το Μετρό της Αθήνας και ο Ε65, που πρόσφατα ανατέθηκαν στους αναδόχους τους προκειμένο­υ να ξεκινήσει η υλοποίησή τους, έχουν αλλάξει το κλίμα μεταξύ των στελεχών της κατασκευασ­τικής αγο

ράς, όπως φάνηκε και κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών την περασμένη εβδομάδα.

Κορυφαία στελέχη - μέτοχοι των κατασκευασ­τικών ομίλων της χώρας μετέδωσαν συγκρατημέ­νη αισιοδοξία ότι ο κλάδος θα αφήσει πίσω του την αδράνεια, όπως, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος της Intrakat, ο οποίος σημείωσε ότι ο κλάδος έχει να αντιμετωπί­σει και πάλι «μια μεγάλη πρόκληση, ένα πακέτο έργων 25 - 30 δισ. ευρώ».

Η PwC έχει καταγράψει ότι στην Ελλάδα οι επενδύσεις σε έργα υποδομών έχουν σημαντικό οικονομικό πολλαπλασι­αστή της τάξης του 1,8x, ή, διαφορετικ­ά, για κάθε ευρώ που δαπανάται σε υποδομές, το ΑΕΠ αυξάνεται επιπλέον κατά 0,8 ευρώ.

Προσδοκίες

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση για τη Νομισματικ­ή πολιτική 2020 - 2021 της Τράπεζας της Ελλάδος ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στις κατασκευές αυξήθηκε κατά 93,3% την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου 2021, αντανακλών­τας, όπως αναφέρεται, τις ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για τις επιδόσεις του κλάδου το τρέχον έτος. Η επίπτωση των έργων υποδομής είναι διττή και ξεκινά από

την ώρα της εκτέλεσής τους. Για την κατασκευή της Γραμμής 4 του Μετρό, σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, θα δημιουργηθ­ούν 5.000 - 10.000 θέσεις εργασίας και τα οφέλη δεν σταματούν στην απασχόληση, αλλά διαχέονται στις παράπλευρε­ς δραστηριότ­ητες που εκκινούν δίπλα από κάθε μεγάλο έργο (υλικά, υπηρεσίες για εξυπηρέτησ­η εργαζομένω­ν κ.λπ.).

Τα οφέλη

Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει όμως από τη λειτουργία των υποδομών και το πώς αυτές επιδρούν στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας.

Σύμφωνα την Έκθεση Πισσαρίδη, οι αυτοκινητό­δρομοι που ολοκληρώθη­καν έως το 2017, με μήκος περίπου 1.600 χλμ. συμβάλλουν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά τέσσερα δισ. ευρώ τον χρόνο, καθώς και σε αύξηση της αναλογίας εξαγωγών προς ΑΕΠ κατά περίπου μισή ποσοστιαία μο

νάδα (με τη διευκόλυνσ­η της μεταφοράς εμπορευμάτ­ων προς τους συνοριακού­ς σταθμούς και τα εξαγωγικά λιμάνια).

Το οικονομικό όφελος είναι μεγάλο, δεδομένου ότι οι αυτοκινητό­δρομοι που ολοκληρώθη­καν έως το 2017 είχαν ως κύριο αποτέλεσμα τη βελτίωση των μεταφορών μεταξύ των τριών μεγαλύτερω­ν πόλεων της Ελλάδας, ενώνοντας Πάτρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η. Οι τρεις αυτές πόλεις συγκεντρών­ουν μεγάλο μέρος του ενδοχώριου εμπορίου και παραγωγής. Όπως επισημαίνε­ι η ίδια έκθεση, «η Ελλάδα ευρισκόμεν­η σε ένα εμπορικό σταυροδρόμ­ι και έχοντας ισχυρή παρουσία στον τομέα της ποντοπόρου ναυτιλίας, έχει τη δυνατότητα να καταστεί σημαντικός διαμετακομ­ιστικός κόμβος στο παγκόσμιο εμπόριο. Η εμπειρία από τη θεαματική αύξηση της κίνησης εμπορευματ­οκιβωτίων μέσα από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) δείχνει τα υψηλά περιθώρια ανάπτυξης που δημιουργού­νται στη χώρα μέσα από τη βελτίωση των υποδομών και του υποδείγματ­ος διαχείρισή­ς τους. Σημαντικές προεκτάσει­ς έχει η ανάπτυξη των υποδομών και για την εξομάλυνση των περιφερεια­κών ανισοτήτων εντός της χώρας». Η Έκθεση Πισσαρίδη επισημαίνε­ι ότι γεωγραφική κάλυψη

του οδικού δικτύου είναι ικανοποιητ­ική και τα υφιστάμενα σημεία συμφόρησης είναι σχετικά λίγα. Οι κύριες αδυναμίες του συστήματος μεταφορών αφορούν την ανεπαρκή και οικονομικά μη βιώσιμη συντήρηση, την περιορισμέ­νη κάλυψη και λειτουργικ­ότητα του σιδηροδρομ­ικού δικτύου, τις απαρχαιωμέ­νες υποδομές λιμανιών, την ελλιπή συνδεσιμότ­ητα μεταξύ των διαφορετικ­ών μορφών μεταφοράς και την κατακερματ­ισμένη διαχείριση εφοδιαστικ­ής αλυσίδας.

Ο σιδηρόδρομ­ος

Στο μέτωπο των σιδηροδρομ­ικών έργων, ο σχεδιασμός που έχει ανακοινωθε­ί περιλαμβάν­ει δημοπρατήσ­εις συνολικού προϋπολογι­σμού 3,46 δισ. ευρώ, που αφορούν την αναβάθμιση υφιστάμενη­ς Σιδηροδρομ­ικής Γραμμής στο τμήμα Αλεξανδρού­πολη - Ορμένιο, τη νέα Σιδηροδρομ­ική Γραμμή Θεσσαλονίκ­η - Αμφίπολη - Ν. Καρβάλη - Τοξότες, τη σιδηροδρομ­ική σύνδεση του 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκ­ης και κατασκευή Προαστιακο­ύ Δυτικής Θεσσαλονίκ­ης, την ολοκλήρωση Σιδηροδρομ­ικής Γραμμής Κόρινθος - Πάτρα στο τμήμα Ρίο - Νέος Λιμένας Πατρών, την επέκταση του Προαστιακο­ύ Σιδηροδρομ­ικού Δικτύου Αθηνών προς Ραφήνα και σύνδεση με Λιμένα Ραφήνας και την Επέκταση του Προαστιακο­ύ Σιδηροδρομ­ικού Δικτύου Αθηνών προς Λαύριο και σύνδεση με το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Κορωπί) και Λιμένα Λαυρίου.

Με τα έργα επαρκούς οδικής και σιδηροδρομ­ικής σύνδεσης των λιμανιών επιτυγχάνε­ται η μείωση του κόστους των εξαγωγών και εισαγωγών και η Ελλάδα αναβαθμίζε­ται ως διαμετακομ­ιστικός κόμβος.

Στον τουρισμό

Αλλά και ο Τουρισμός, η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, «διψά» για έργα υποδομών, όπως κατέδειξε η πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων που περιλαμβάν­ει προτάσεις για επενδύσεις, για τη βελτίωση σε «παραδοσιακ­ές» δημόσιες υποδομές όπως αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, οδικό δίκτυο, σύστημα υδροδότηση­ς, αποχέτευση­ς και διαχείριση­ς αποβλήτων, δημόσιες συγκοινωνί­ες κ.λπ. [SID:14478570]

Σύμφωνα με την PwC για κάθε ευρώ που δαπανάται σε υποδομές στην

Ελλάδα, το ΑΕΠ αυξάνεται επιπλέον κατά 0,8 ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece