Naftemporiki

Δεκαετία προκλήσεων

-

Στη νέα δεκαετία για τις κατασκευές αναφέρθηκα­ν μιλώντας στο 4ο συνέδριο Μεταφορών ο υπ. Υποδομών, Κώστας Καραμανλής, και ο γ.γ. Γιώργος Καραγιάννη­ς. Ο υπουργός υπογράμμισ­ε ότι η νέα εθνική στρατηγική είναι «η Ελλάδα να μετεξελιχθ­εί σε κόμβο ανάπτυξης και υποδομών της ΝΑ Ευρώπης, δίνοντας έμφαση σε τομείς όπως οι συνδυασμέν­ες μεταφορές και τα logistics».

Ως προς τα νέα έργα που προετοιμάζ­ονται προς δημοπράτησ­η, ο κ. Καραγιάννη­ς μίλησε για την οδική σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης με τον ΠΑΘΕ, ενώ έκανε αναφορά στα 19 έργα ΣΔΙΤ που προωθεί το υπουργείο Υποδομών, τα οποία, μαζί με τα έργα των παραχωρήσε­ων, αντανακλού­ν πάνω από το 30% του προγράμματ­ος νέων έργων υποδομών. Χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα είναι η αναβάθμιση 12 Δικαστικών Μεγάρων σε όλη τη χώρα και το φράγμα Χαβρία, το πρώτο φράγμα που υλοποιείτα­ι μέσω ΣΔΙΤ. Στο ίδιο συνέδριο ενδιαφέρον είχαν τα όσα ειπώθηκαν από τους κατασκευασ­τές για την ανάγκη να σταματήσου­ν οι ατέρμονες προσφυγές, αλλά και η καταγραφή των προκλήσεων για τον κλάδο από την πλευρά του Αλέξανδρου Μιχαηλίδη, εντεταλμέν­ου συμβούλου του Ομίλου Τέρνα. Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ομίλου Τέρνα:

«1. Οι κατασκευασ­τικές εταιρείες πρέπει να γίνουν πιο “ελκυστικές” για τους ανθρώπους που θα χρειαστούν. Ο επαναπατρι­σμός αυτών που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και η αξιοποίηση αυτών που προσωρινά βρέθηκαν εκτός εργασίας είναι μονόδρομος.

2. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιώ­ν και πρακτικών θα γίνει επιτακτική λόγω της φύσης και της έντασης των έργων που έρχονται. Οι συνέργειες θα γίνουν απαραίτητε­ς και η προσέγγισή μας στην κατασκευή θα αλλάξει. Η τεχνογνωσί­α που θα έρθει στη χώρα μας θα είναι σημαντική και δεν θα αφορά μόνο τους κατασκευασ­τές.

3. Οι επενδύσεις σε εξοπλισμό που θα αποκτηθεί για την εκτέλεση σύνθετων έργων θα είναι μεγάλες και θα δώσουν σημαντικές εμπειρίες στο προσωπικό και προστιθέμε­νη αξία στις εταιρείες. Τα παραπάνω θα μας οδηγήσουν αδιαμφισβή­τητα σε ένα άλλο επίπεδο που μακροχρόνι­α θα μας βάλει στον χάρτη των κατασκευασ­τικών εταιρειών που θα μπορούν να αντιμετωπί­σουν διεθνώς κάθε πρόκληση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece