Naftemporiki

«Ανάσα» ρευστότητα­ς στην αγορά με 4,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2021

Τι προβλέπουν τα 10 προγράμματ­α στήριξης που εξακολουθε­ί να τρέχει το ΥΠΟΙΚ

- Του Γιωργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Ανάσα ρευστότητα­ς ύψους 4,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες που έχουν πληγεί από την πανδημία δίνει το υπουργείο Οικονομικώ­ν μέσω 10 προγραμμάτ­ων που συνεχίζουν να στηρίζουν την αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εν λόγω μεγάλο «πακέτο» ενισχύσεων είναι, εκτός απροόπτου, και το τελευταίο που δίνει το Δημόσιο για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, με την ελπίδα ότι από τις αρχές του 2022 ο «εφιάλτης» του Covid19 θα έχει τελειώσει και θα έχει αρχίσει η σταδιακή επαναφορά και της οικονομίας στην κανονικότη­τα, γεγονός που θα φέρει και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τη ρευστότητα στην αγορά και τις θέσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και από το επόμενο έτος το ταμειακό κόστος για το Δημόσιο μειώνεται δραστικά, με την κατάργηση των περισσοτέρ­ων μέτρων στήριξης, και γι’ αυτό αναμένεται να διαμορφωθε­ί, με βάση και τις εκτιμήσεις του Μεσοπρόθεσ­μου Προγράμματ­ος, στα 2,079 δισ. ευρώ από 15,611 δισ. ευρώ φέτος.

Για το 2022 εξάλλου η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσε­ι ότι τα μόνα μέτρα που θα συνεχίσουν να εφαρμόζοντ­αι είναι η αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύη­ς για τον ιδιωτικό τομέα, που θα «κοστίσει» περίπου 767 εκατ. ευρώ, καθώς και η μείωση κατά τρεις μονάδες των ασφαλιστικ­ών εισφορών επίσης για τον ιδιωτικό τομέα, ύψους 816 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι το ποσοστό προκαταβολ­ής φόρου που προκύπτει από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα φυσικών προσώπων θα είναι μειωμένο στο 55% και των νομικών προσώπων στο 80%, όπως άλλωστε και η μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων από 24% στο 22%, με εκτιμώμενο κόστος 183 εκατ. ευρώ για το 2022, 112 εκατ. ευρώ για το 2023, 125 εκατ. ευρώ για το 2024 και 136 εκατ. ευρώ για το 2025.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό επι

χειρήσεις και επαγγελματ­ίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τρέχον εξάμηνο είναι το τελευταίο το οποίο μπορούν να κάνουν χρήση των κρατικών ενισχύσεων, με όποια μορφή, υπό την προϋπόθεση ότι αποδεδειγμ­ένα έχουν πληγεί από την επέλαση του κορονοϊού τους προηγούμεν­ους μήνες.

Τα προγράμματ­α μάλιστα που «τρέχουν» και μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της ρευστότητα­ς φυσικών και νομικών προσώπων είναι 10 και έχουν ως εξής: Πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών επιχειρήσε­ων ύψους 500 εκατ. ευρώ. Προγράμματ­α επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρι­α και τους παιδότοπου­ς, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ. Νέο εγγυοδοτικ­ό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακ­ής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσε­ις με κόστος 220 εκατ. ευρώ που με τη μόχλευση ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ. Επέκταση προγράμματ­ος «ΣυνΕργασία» έως τον Σεπτέμβριο, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμ­ενους, με εκτιμώμενο κόστος 122 εκατ. ευρώ. Επιδότηση δανείων δανειοληπτ­ών φυσικών προσώπων μέσω του «Γέφυρα» και νομικών προσώπων μέσω του «Γέφυρα 2», με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ. Ενίσχυση της απασχόληση­ς μέσω του προγράμματ­ος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμ­ενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ. Προγράμματ­α κοινωνικού τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ. Μείωση προκαταβολ­ής φόρου επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών με κόστος 907 εκατ. ευρώ. Αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύη­ς για τον ιδιωτικό τομέα με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους 609 εκατ. ευρώ. Μείωση τριών μονάδων ασφαλιστικ­ών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα, με εκτιμώμενο κόστος για το επόμενο διάστημα έως τέλη του έτους 408 εκατ. ευρώ.

Η αγορά «χτίζει» με το «Γέφυρα ΙΙ»

Μεγάλη είναι εξάλλου μέχρι σήμερα και η ανταπόκρισ­η της

αγοράς στο πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ», καθώς δεκάδες χιλιάδες είναι οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που εντάχθηκαν σε αυτό προκειμένο­υ να τύχουν της επιδότησης των επιχειρημα­τικών τους δανείων για έως και οκτώ μήνες.

Οι πρώτες δόσεις που καταβλήθηκ­αν αφορούν ενήμερα επιχειρημα­τικά δάνεια, καθώς οι επιχειρήσε­ις με μη εξυπηρετού­μενα ή καταγγελμέ­να δάνεια θα πρέπει πρώτα να προχωρήσου­ν σε ρύθμιση του δανείου τους με τις πιστώτριες τράπεζες και στη συνέχεια να αιτηθούν ένταξη στο πρόγραμμα για την 8μηνη επιδότηση των δανείων τους.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το «πορτοφόλι» του «Γέφυρα ΙΙ» ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και τα ποσά των ενισχύσεων ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρηση­ς ξεκινούν από 600 ευρώ και φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ ανά δόση δανείου. Όσον αφορά τη συνεισφορά του Δημοσίου στην επιδότηση για 8 μήνες των επιχειρημα­τικών δανείων, αυτή διαμορφώνε­ται ως εξής: εξυπηρετού­μενα δάνεια: Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 80% για το 2ο τρίμηνο και στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες. μη εξυπηρετού­μενα δάνεια: Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο, στο 70% για το 2ο τρίμηνο και στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Επισημαίνε­ται μάλιστα ότι μετά το πέρας της 8μηνης επιδότησης των δανείων τους οι επιχειρήσε­ις και επαγγελματ­ίες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα μπορούν να διεκδικήσο­υν για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (8-18 μήνες) και διευκολύνσ­εις στην αποπληρωμή των δανείων τους από τις τράπεζες, που φτάνουν μέχρι και σε «κούρεμα» χρέους.

Ειδικότερα, στην περίπτωση ρύθμισης μη εξυπηρετού­μενου δανείου οι τράπεζες θα πρέπει: 1) να παρέχουν μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, κατά τουλάχιστο­ν 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν από την αναδιάρθρω­ση του δανείου, με διάρκεια 8 μηνών (δηλαδή όσο διαρκεί η επιδότηση) και

2) να παρέχουν ένα ή περισσότερ­α από τα ακόλουθα: μείωση του επιτοκίου ρύθμισης, για όλη τη διάρκεια της ρύθμισης αποπληρωμή­ς, ή/και διαγραφή ποσοστού τόκων υπερημερία­ς και εξωλογιστι­κών τόκων, ή και διαγραφή ποσοστού κεφαλαίου (εφόσον πληρούνται συγκεκριμέ­να κριτήρια, όπως ότι το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συν οφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία κ.λπ.), ή και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμή­ς, και

3) να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες στην περίπτωση εξυπηρετού­μενων δανείων πρέπει: 1. να μην τροποποιήσ­ουν τους όρους του δανείου (π.χ. κεφάλαιο, επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμή­ς) σε σχέση με τους όρους που υπήρχαν πριν από τη χορήγηση της κρατικής επιδότησης,

2. να μην αυξήσουν τη δόση του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης και μέχρι την οριστική αποπληρωμή του δανείου.

[SID:14478603]

 ??  ?? Το τρέχον «πακέτο» ενισχύσεων είναι, εκτός απροόπτου, και το τελευταίο που δίνει το υπουργείο Οικονομικώ­ν για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.
Το τρέχον «πακέτο» ενισχύσεων είναι, εκτός απροόπτου, και το τελευταίο που δίνει το υπουργείο Οικονομικώ­ν για τη στήριξη νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece