Naftemporiki

Παράταση προθεσμίας για δικαιολογη­τικά Επιστρεπτέ­ων

Περιθώριο υποβολής μέχρι και 16 Ιουλίου

-

Έως και τις 16 Ιουλίου παρατείνετ­αι η προθεσμία για την υποβολή των απαραίτητω­ν δικαιολογη­τικών για τις επιχειρήσε­ις που έλαβαν χρηματοδοτ­ική στήριξη στο πλαίσιο όλων των κύκλων της Επιστρεπτέ­ας Προκαταβολ­ής. Στόχος της εν λόγω παράτασης, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικώ­ν, είναι όπως δοθεί επιπλέον χρόνος στις επιχειρήσε­ις για να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογη­τικά, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνε­ται και η διαδικασία αναζήτησης και έκδοσης πιστοποιητ­ικών, μειώνοντας τα διοικητικά βάρη.

Όσον αφορά πλέον το Ενιαίο Πιστοποιητ­ικό Δικαστικής Φερεγγυότη­τας, θα αναζητείτα­ι αυτεπαγγέλ­τως στις περιπτώσει­ς των Πρωτοδικεί­ων που διαθέτουν ηλεκτρονικ­ό σύστημα, δηλαδή των Πρωτοδικεί­ων Αθηνών, Θεσσαλονίκ­ης, Πειραιώς και Χαλκίδας. Όσον αφορά τα υπόλοιπα δικαιολογη­τικά, τα οποία πρέπει να υποβάλλοντ­αι μέσω του «myBusiness­Support» της ΑΑΔΕ, είναι τα εξής:

1. Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρηση­ς που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019, ανάλογα με τη νομική μορφή και το είδος βιβλίων της επιχείρηση­ς, σύμφωνα με τα αναγραφόμε­να στο σημείο Α του Παραρτήματ­ος Ι «Ορισμός Προβληματι­κής Επιχείρηση­ς»: είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμέ­νου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών, είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζετα­ι στους λογαριασμο­ύς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμέ­νων ζημιών.

Επισημαίνε­ται ότι το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητω­ν ατομικών επιχειρήσε­ων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, θα πρέπει να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρηση­ς δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικ­ονομικών υποχρεώσεω­ν της επιχείρηση­ς (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

2. Ενιαίο Πιστοποιητ­ικό Δικαστικής Φερεγγυότη­τας.

[SID:14478613]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece