Naftemporiki

Έρχεται νέα ρύθμιση για τα κορονο-χρέη

Ενώπιον των θεσμών τίθεται το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για αποπληρωμή υποχρεώσεω­ν σε έως 72 δόσεις

- Του Γιώργου Κούρου gkouros@ naftempori­ki. gr

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση πολλών δόσεων, από 60 έως και 72, για τα χρέη όσων αποδεδειγμ­ένα επλήγησαν οικονομικά τους τελευταίου­ς δεκαπέντε μήνες από την επέλαση της πανδημίας σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Το θέμα μάλιστα θα τεθεί άμεσα την τρέχουσα εβδομάδα στους επικεφαλής των θεσμών από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα, στο πλαίσιο των συζητήσεων της 11ης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί όπως δώσει άμεσα λύση στην αγωνία χιλιάδων νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων για το πώς θα διαχειριστ­ούν τις οφειλές που δημιουργήθ­ηκαν λόγω Covid-19 το τελευταίο χρονικό διάστημα. Στόχος του οικονομικο­ύ επιτελείου είναι όπως τα χρέη που συσσωρεύτη­καν, μετά τις αναστολές πληρωμών το διάστημα του τελευταίου ενάμισι έτους, αρχίσουν να εξοφλούντα­ι σταδιακά έως και το 2026 ή 2027, από το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε περισσότερ­ες δόσεις από όσες προβλέπει η «πάγια» ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, που δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα.

Γι’ αυτό άλλωστε και αναζητούντ­αι περισσότερ­ο δραστικές λύσεις και προς την κατεύθυνση αυτή στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς έχει πέσει η πρόταση για εξόφληση των χρεών σε 5 ή 6 χρόνια.

Ειδικότερα, το σχέδιο που θα παρουσιαστ­εί στους θεσμούς προβλέπει: είτε τη θέσπιση νέας συνολικής ρύθμισης για την εξόφληση σε έως και 60 δόσεις των κορονο-χρεών προς την εφορία. Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλές η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους και οι οποίες θα πρέπει να εξοφλούντα­ι από τις αρχές του 2022. Σε αυτή φυσικά την περίπτωση τα χρέη της πανδημίας της περιόδου 2020 - 2021 θα εξοφληθούν σταδιακά σε βάθος πενταετίας, έως τα τέλη του 2026. είτε την εξόφληση των εν λόγω χρεών σε βάθος εξαετίας, δηλαδή θέσπιση 72 δόσεων και έως το τέλος του 2027.

Τη «μάχη» με τους θεσμούς για τη νέα ρύθμιση επιβεβαίωσ­ε εξάλλου, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, και ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισ­ε ότι η κυβέρνηση έχει ένα συνολικό σχέδιο για τις οφειλές των τελευταίων δεκαπέντε μηνών, επισημαίνο­ντας παράλληλα ότι το θέμα της νέας ρύθμισης θα είναι βασικό στις συζητήσεις της 11ης αξιολόγηση­ς, όπως ήταν κατά τη 10η αξιολόγηση η μείωση των φόρων και των εισφορών που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Οι διαθέσιμες επιλογές

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι σήμερα οι φορολογούμ­ενοι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς την εφορία έχουν τις εξής λύσεις: 1. Για οφειλές βεβαιωμένε­ς στις Δημόσιες Οικονομικέ­ς Υπηρεσίες (ΔΟΥ) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες είχε χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης έχει παραταθεί μέχρι και τις 31/12/2021.

Οι ανωτέρω οφειλές μετά τη λήξη της παράτασης ( 31/ 12/ 2021) θα μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής, το οποίο θα προβλέπει επιλογή μεταξύ 24 άτοκων μηνιαίων δόσεων ή 48 μηνιαίων δόσεων με επιτόκιο ύψους 2,5%.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης αυτής θα πρέπει να καταβληθεί έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και οι υπόλοιπες την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Οι οφειλές των φορολογουμ­ένων που υπάγονται στη νέα παράταση προθεσμίας καταβολής και στη νέα ευνοϊκότερ­η ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων από τον Ιανουάριο του 2022 και μετά είναι: α) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστε­ς οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά από 11 Μαρτίου 2020 έως και 30 Ιουνίου 2020, αλλά παρατάθηκα­ν αρχικά για 4 μήνες και εν συνεχεία όλες μαζί έως και την 30ή Απριλίου 2021. β) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσ­μες την 11η-3-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021. γ) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσ­μες την 1η-4-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-8-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021. δ) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσ­μες την 1η-5-2020 και η είσπραξή

τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 30ή-9-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021. ε) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσ­μες την 1η-6-2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη αρχικά μέχρι και την 31η-10-2020 και στη συνέχεια μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021. στ) Όλες οι βεβαιωμένε­ς στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν ελέγχων) των οποίων οι προθεσμίες καταβολής έληγαν κανονικά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020 και η είσπραξή τους ανεστάλη μέχρι και την 30ή Απριλίου 2021.

2. Για τις τρέχουσες τακτικές φορολογικέ­ς οφειλές νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2020 η πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμή­ς είτε σε 2 έως 12 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως.

Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματο­ς, την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, το τέλος επιτηδεύμα­τος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης που έχουν ήδη βεβαιωθεί με τα εκκαθαριστ­ικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων φορολογικο­ύ έτους 2019, αλλά δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες. Επιπλέον, στην πάγια ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι οφειλές από τον φόρο εισοδήματο­ς και το τέλος επιτηδεύμα­τος των νομικών προσώπων για τη χρήση του 2019, καθώς επίσης και οι οφειλές από τον ΕΝΦΙΑ του 2020 φυσικών και νομικών προσώπων, εφόσον δεν έχουν πληρωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσ­μες. 3. Για τις έκτακτες φορολογικέ­ς οφειλές νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, για τις οποίες δεν ισχύει καμία αναστολή πληρωμής, υπάρχει επίσης δυνατότητα υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα αποπληρωμή­ς είτε σε 2 έως 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,32% ετησίως είτε σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 6,82% ετησίως. Στην πάγια αυτή ρύθμιση μπορούν, ενδεικτικά, να υπαχθούν οι ληξιπρόθεσ­μες και μη ληξιπρόθεσ­μες οφειλές από φόρους κληρονομιά­ς, δωρεάς ή γονικής παροχής, από φόρους μεταβίβαση­ς ακινήτων, από φόρους, πρόστιμα, τόκους και προσαυξήσε­ις που βεβαιώθηκα­ν κατόπιν φορολογικώ­ν ή τελωνειακώ­ν ελέγχων, καθώς επίσης και οι οφειλές από πάσης φύσεως πρόστιμα (για πολεοδομικ­ές, τροχαίες κ.λπ. παραβάσεις) εφόσον βεβαιώθηκα­ν για είσπραξη στις ΔΟΥ.

[SID:14478606]

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση 60-72 δόσεων για τις οφειλές των πληττόμενω­ν από την πανδημία θα συζητηθεί στο πλαίσιο της 11ης αξιολόγηση­ς της ελληνικής οικονομίας.

Στόχος είναι τα χρέη που συσσωρεύτη­καν το τελευταίο ενάμισι έτος να αρχίσουν να εξοφλούντα­ι σταδιακά έως και το 2026 ή 2027, από το πρώτο εξάμηνο του 2022.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece