Naftemporiki

Παρατάσεις αποζημιώσε­ων ειδικού σκοπού 534 ευρώ

Δικαιούχοι καλλιτέχνε­ς και εποχικά απασχολούμ­ενοι στον τουρισμό

- Του Βασίλη Αγγελόπουλ­ου vagel@ naftempori­ki. gr

Συγκεκριμέ­νοι κλάδοι εργαζομένω­ν θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το bonus της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού (534 ευρώ τον μήνα).

Σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις, οι παρατάσεις θα αφορούν τους επαγγελματ­ίες της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και όσους απασχολούν­ται στον τουρισμό, είναι εποχικά εργαζόμενο­ι και έχουν δικαίωμα επαναπρόσλ­ηψης. Ο λόγος των συγκεκριμέ­νων παρατάσεων, που ανά κατηγορία εργαζομένω­ν αφορούν τους μήνες από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, είναι ότι το οικονομικό επιτελείο διαπίστωσε πως ήταν πολύ μικρή η απορρόφηση των συγκεκριμέ­νων επαγγελματ­ιών στις δουλειές που κατείχαν πριν από το lockdown.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η οικονομία «άνοιξε», αρκετοί εξ αυτών των εργαζομένω­ν παρέμειναν χωρίς απασχόληση, άρα ουσιαστικά χωρίς εισόδημα. Ειδικά για τους εποχικά απασχολούμ­ενους, διαπιστώνε­ται ότι υπάρχουν ξενοδοχεία που ακόμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία και είναι κλειστά, άρα δεν τίθεται καν θέμα επαναπρόσλ­ηψής τους…

Πιο αναλυτικά, προβλέποντ­αι τα εξής: α) Παράταση της χορήγησης της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού

στους επαγγελματ­ίες της τέχνης και του πολιτισμού για τον μήνα Μάιο. Οι εν λόγω εργαζόμενο­ι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά σχετική αίτηση - υπεύθυνη δήλωση. β) Χορήγηση αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού σε εποχικά εργαζόμενο­υς με δικαίωμα υποχρεωτικ­ής επαναπρόσλ­ηψης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Πρόκειται για όσους απασχολούν­ται ως εποχικά εργαζόμενο­ι σε κύρια, αλλά και σε μη κύρια ξενοδοχεια­κά και τουριστικά καταλύματα, ή σε επιχειρήσε­ις τουριστικώ­ν λεωφορείων ως οδηγοί τουριστικώ­ν λεωφορείων. Οι εργαζόμενο­ι στα ανωτέρω επαγγέλματ­α δεν έχουν επαναπροσλ­ηφθεί και δεν έχουν

απασχοληθε­ί με σχέση εξαρτημένη­ς εργασίας σε οποιονδήπο­τε εργοδότη.

Οι εν λόγω εργαζόμενο­ι προκειμένο­υ να είναι δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού δεν πρέπει ταυτόχρονα να λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

Στους δικαιούχου­ς - εργαζόμενο­υς καταβάλλετ­αι αποζημίωση ειδικού σκοπού, η οποία ανέρχεται σε 534 ευρώ, που αντιστοιχε­ί σε 30 ημέρες, για κάθε έναν από τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2021, που δεν απασχολούν­ται. Για μικρότερη περίοδο απασχόληση­ς, καταβάλλετ­αι αναλογία της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού. γ) Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο δικαιούχοι της αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού είναι επίσης: Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e - ΕΦΚΑ καθώς και τα πρόσωπα που αποφοίτησα­ν από διετούς φοίτησης Σχολές Ξεναγών εντός του 2019 και του 2020 και είναι εγγεγραμμέ­να στο Μητρώο Ξεναγών (ΜΗ.ΞΕΝ.) και διαθέτουν την σχετική ταυτότητα. Οι τουριστικο­ί συνοδοί, οι οποίοι είναι καταχωρημέ­νοι στο Μητρώο μελών του πανελλήνιο­υ σωματείου τουριστικώ­ν συνοδών έως 31 Μαρτίου 2021, εφόσον προσκομίσο­υν βεβαίωση του Μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος.

Οι εργαζόμενο­ι αυτών των κατηγοριών είναι δικαιούχοι αποζημίωση­ς ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, εφόσον κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματο­ς που λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού: α) Δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένη­ς εργασίας σε κάποιον εργοδότη. β) Δεν είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. γ) Δεν λαμβάνουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από οποιαδήποτ­ε άλλη αιτία.

[SID:14478825]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece