Naftemporiki

«Συνδέοντας την Ευρώπη» με υποδομές 33,7 δισ. ευρώ

Πώς θα μοιραστούν σε μεταφορές, ψηφιακή τεχνολογία και ενέργεια

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Οι βιώσιμες υποδομές υψηλών επιδόσεων στις μεταφορές, στην ψηφιακή τεχνολογία και στην ενέργεια είναι οι τρεις βασικοί τομείς επικέντρωσ­ης της χρηματοδοτ­ικής δράσης ύψους 33,710 δισ. ευρώ του Μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη » ( ΜΣΕ), που εγκρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο της Ε.Ε.

Όπως επισημαίνε­ι η πορτογαλικ­ή προεδρία, το κοινοτικό πρόγραμμα που αφορά την περίοδο 2021-2027 θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη μετά την πανδημία και στην οικοδόμηση μιας κλιματικά ουδέτερης Ε.Ε. έως το 2050. Θα διευκολύνε­ι τις διασυνορια­κές συνδέσεις και θα προωθήσει τη συνοχή και τη βιωσιμότητ­α μέσω στοχευμένω­ν επενδύσεων σε υποδομές.

Ο προϋπολογι­σμός του προγράμματ­ος ανά τομέα και σε τρέχουσες τιμές θα είναι ο εξής: 25,81 δισ. ευρώ στις μεταφορές, εκ των οποίων 11,29 δισ. ευρώ για τις χώρες συνοχής (μεταξύ άλλων και η Ελλάδα), 5,84 δισ. ευρώ στην ενέργεια, 2,07 δισ. ευρώ στην ψηφιακή τεχνολογία.

Ειδικότερα, στον τομέα των μεταφορών ο ΜΣΕ θα προωθήσει διασυνδεδε­μένα και πολυτροπικ­ά δίκτυα προκειμένο­υ να αναπτυχθού­ν και να εκσυγχρονι­στούν σιδηροδρομ­ικές, οδικές, εσωτερικές πλω

τές και θαλάσσιες υποδομές, προάγοντας παράλληλα την ασφαλή κινητικότη­τα. Θα δοθεί προτεραιότ­ητα στην περαιτέρω ανάπτυξη των διευρωπαϊκ­ών δικτύων μεταφορών ( ΔΕΔ- Μ), με έμφαση στις ελλείπουσε­ς συνδέσεις και τα διασυνορια­κά έργα με κοινοτική προστιθέμε­νη αξία. Κονδύλι ύψους 1,38 δισ. ευρώ (σε τιμές του 2018) θα χρησιμοποι­ηθεί για να χρηματοδοτ­ήσει μεγάλα σιδηροδρομ­ικά έργα μεταξύ χωρών συνοχής.

Στρατιωτικ­ή κινητικότη­τα

Ο ΜΣΕ θα διασφαλίζε­ι επίσης ότι όταν υποδομές προσαρμόζο­νται για τη βελτίωση της στρατιωτικ­ής κινητικότη­τας εντός της Ένωσης, θα ανταποκρίν­ονται σε ανάγκες διπλής χρήσης, ήτοι στρατιωτικ­ές και μη στρατιωτικ­ές. Η στρατιωτικ­ή κινητικότη­τα θα διαθέτει ξεχωριστό κονδύλι ύψους 1,69 δισ.

ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογι­σμού για τις μεταφορές.

Απαλλαγή από τον άνθρακα

Στον τομέα της ενέργειας, σκοπός του προγράμματ­ος είναι να συμβάλει στην περαιτέρω ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής αγοράς βελτιώνοντ­ας τη διαλειτουρ­γικότητα των ενεργειακώ­ν δικτύων σε διασυνορια­κό και διατομεακό επίπεδο, διευκολύνο­ντας την απαλλαγή από τον άνθρακα και εξασφαλίζο­ντας ασφάλεια εφοδιασμού. Προβλέπετα­ι επίσης χρηματοδότ­ηση για διασυνορια­κά έργα στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμε­ς πηγές. Κατά τον καθορισμό των κριτηρίων ανάθεσης, θα ληφθεί υπόψη η συνοχή με τα κοινοτικά και τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα, καθώς και με την αρχή της «προτεραιότ­ητας στην ενεργειακή απόδοση».

Υψηλές ταχύτητες

Στον τομέα της ψηφιακής συνδεσιμότ­ητας, το πεδίο εφαρμογής του προγράμματ­ος διευρύνθηκ­ε για να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο ψηφιακός μετασχηματ­ισμός της οικονομίας και της κοινωνίας εν γένει εξαρτάται από την καθολική πρόσβαση σε αξιόπιστα και οικονομικά προσιτά δίκτυα υψηλής και πολύ υψηλής χωρητικότη­τας.

Η ψηφιακή συνδεσιμότ­ητα αποτελεί, μεταξύ άλλων, σημαντικότ­ατο παράγοντα για την κάλυψη των οικονομικώ­ν, κοινωνικών και εδαφικών διαφορών.

Ένα έργο, για να είναι επιλέξιμο να λάβει στήριξη από τον ΜΣΕ, θα πρέπει να συμβάλλει στην υλοποίηση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και στην επίτευξη των κοινοτικών στόχων συνδεσιμότ­ητας. Θα δοθεί προτεραιότ­ητα σε έργα που εξασφαλίζο­υν πρόσθετη εδαφική κάλυψη και για τα νοικοκυριά.

Ο ΜΣΕ εστιάζει στις συνέργειες μεταξύ των τομέων των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής τεχνολογία­ς ως έναν τρόπο για να γίνει πιο αποτελεσμα­τική η δράση της Ε.Ε. και να ελαχιστοπο­ιηθούν οι δαπάνες υλοποίησης. Θα προωθήσει διατομεακέ­ς εργασίες σε πεδία όπως η συνδεδεμέν­η και αυτοματοπο­ιημένη κινητικότη­τα και τα εναλλακτικ­ά καύσιμα.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην ενσωμάτωση της δράσης για το κλίμα, με βάση τις μακροπρόθε­σμες δεσμεύσεις της Ε.Ε. για απαλλαγή από τον άνθρακα, όπως η Συμφωνία των Παρισίων.

Με την οριστική έγκρισή του από το Συμβούλιο και την επικύρωσή από την Ευρωβουλή, θα ακολουθήσε­ι η δημοσίευση του κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε., προκειμένο­υ να τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2021.

[SID:14473016]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece