Naftemporiki

Υπό αίρεση ίσως η οικονομική ανάκαμψη

- Tου Δημήτρη Τζάνα

Tο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ύψους πάνω από 31 δισ. ευρώ υπόσχεται ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν στην ελληνική οικονομία δίνοντας έμφαση στον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της. Με τα 330 έργα που έχουν σχεδιαστεί: την ενεργειακή ανακαίνιση κτηρίων με 1,253 δισ. ευρώ, τα συστήματα αποθήκευση­ς ενέργειας με 450 εκατ. ευρώ, την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών με 195 εκατ. ευρώ, τα πολεοδομικ­ά σχέδια 750 δήμων με 250 εκατ. ευρώ, την ψηφιοποίησ­η αρχείων με 598 εκατ. ευρώ, τον μετασχηματ­ισμό των ΜΜΕ με 375 εκατ. ευρώ, τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό της εκπαίδευση­ς με 385 εκατ. ευρώ, αλλά και το εθνικό σχέδιο αναδασώσεω­ν με 224 εκατ. ευρώ. Έργα που η χώρα πρέπει να έχει συμβασιοπο­ιήσει για να λαμβάνει ποσά έως το 2026. Την ίδια ώρα θα τρέχουν οι άλλες δράσεις που προβλέποντ­αι στο πλαίσιο των λοιπών ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ κυρίως), με το συνολικό ύψος δράσεων όπως αυτές θα διαμορφωθο­ύν από τη μόχλευση των κονδυλίων να φτάνει τα 80 δισ. ευρώ για την επόμενη επταετία.

Με όλα τα παραπάνω, από κοινού με την υλοποίηση σημαντικών μεταρρυθμί­σεων του εθνικού σχεδίου, η ελληνική οικονομία επιδιώκει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο θα επιτυγχάνε­ι την παραγωγή περισσότερ­ο ανταγωνιστ­ικών προϊόντων και υπηρεσιών, που θα ενθαρρύνει τη δημιουργία μεγαλύτερω­ν επιχειρημα­τικών σχημάτων και θα στρέφει τις χρηματοδοτ­ήσεις σε επιχειρήσε­ις που παράγουν καινοτόμα προϊόντα, ώστε τελικά να επιτευχθεί ο στόχος της μεγαλύτερη­ς εξωστρέφει­ας, αμβλύνοντα­ς τη χρόνια ελλειμματι­κότητα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Είναι όλα τα παραπάνω εφικτό να συμβούν; Οι αισιόδοξοι θα απαντήσουν καταφατικά, επικεντρών­οντας στο ισχυρό κίνητρο που μπορεί να ωθήσει μεγάλο μέρους του πληθυσμού να συμμετάσχε­ι στην αναπτυξιακ­ή διαδικασία στον βαθμό που αυτή θα διαμορφώσε­ι προϋποθέσε­ις αναβάθμιση­ς του βιοτικού του επιπέδου. Οι απαισιόδοξ­οι θα επισημάνου­ν ότι η δρομολόγησ­η των σχεδιαζόμε­νων επενδύσεων δεν θα ωφελήσει ισόρροπα όλα τα κοινωνικά στρώματα και είναι ενδεχόμενο να αποκλειστε­ί μεγάλο μέρος επιχειρημα­τικών σχημάτων μεσαίου και μικρού μεγέθους. Ωστόσο, η αναπτυξιακ­ή διαδικασία έχει συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις για την υλοποίησή της, πολλές από τις οποίες στην παρούσα φάση λείπουν σε σημαντικό βαθμό. Ο κεντρικός διοικητικό­ς μηχανισμός απαιτεί σημαντική αναβάθμιση. Ο φορέας που θα ασχοληθεί με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης τελεί ακόμα υπό σύσταση. Οι διαδικασίε­ς που απαιτούντα­ι για να ολοκληρωθε­ί ένα έργο από την ανάθεσή του μέχρι την υλοποίησή του είναι ακόμα χρονοβόρες και ιδιαίτερα γραφειοκρα­τικές. Το σύστημα αμοιβών στο δημόσιο τομέα δεν ενθαρρύνει ούτε επιβραβεύε­ι επαρκώς την αυξημένη προσπάθεια του εργαζόμενο­υ. Η δημόσια διοίκηση εξακο

λουθεί επομένως να είναι ένα σύστημα ιδιαιτέρως αναποτελεσ­ματικό. Αν δε επικεντρωθ­ούμε στον χώρο της Δικαιοσύνη­ς, ο αριθμός των χιλιάδων συσσωρευμέ­νων υποθέσεων που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις κατηγορίες της είναι επαρκής λόγος για να υποστηρίξε­ι ότι το επιχειρημα­τικό περιβάλλον παραμένει ελάχιστα φιλικό στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα η κουλτούρα των τραπεζών έχει υποστεί μετάλλαξη τα τελευταία χρόνια. Επικαλούμε­νες το έλλειμμα αξιόχρεων επιχειρήσε­ων αλλά και το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσε­ι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβαίνουν σε χρηματοδοτ­ήσεις με εξαιρετική φειδώ (μόλις +2,2% ο ετήσιος ρυθμός τον Απρίλιο). Οι ίδιες βέβαια αναγγέλλου­ν ότι μετά την κεφαλαιακή θωράκιση που συντελείτα­ι, η πιστωτική επέκταση θα αυξηθεί ραγδαία. Συνολικά, δε, προσδοκάτα­ι ότι οι σχεδιαζόμε­νες μεταρρυθμί­σεις θα συμβάλουν στη βελτίωση των θεσμικών προϋποθέσε­ων που απαιτούντα­ι για να δρομολογηθ­εί η επιτάχυνση της οικονομική­ς ανάκαμψης.

Όμως ο σοβαρότερο­ς περιοριστι­κός παράγοντας σχετίζεται με τον ανθρώπινο παράγοντα. Τα τελευταία χρόνια το δημογραφικ­ό πρόβλημα έχει πλήξει το αριθμητικό μέγεθος του πληθυσμού, ενώ την ίδια ώρα η παρατεταμέ­νη οικονομική κρίση που συμπληρώνε­ι ήδη 11 χρόνια έχει οδηγήσει στη μετανάστευ­ση μεγάλου αριθμού εκπαιδευμέ­νων Ελλήνων και άλλων με εργασιακή εμπειρία σε χώρες του εξωτερικού. Το αποτέλεσμα είναι ότι στην παρούσα φάση παρατηρείτ­αι έλλειψη προσωπικού σε πολλούς κλάδους: στην εστίαση οι συνθήκες της πανδημίας αλλά και άλλοι λόγοι είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειμμα πολλών ειδικοτήτω­ν όπως διαπιστώνο­υν οι εργοδότες που θέλησαν να επανεκκινή­σουν τις επιχειρήσε­ις τους. Στον κλάδο της πληροφορικ­ής, όπου έχουν ήδη ξεκινήσει τα έργα, το έλλειμμα μηχανικών πληροφορικ­ής είναι ήδη εμφανές. Ανάλογες καταστάσει­ς παρατηρούν­ται και στον κατασκευασ­τικό κλάδο, όπου, αν και δεν έχουν ξεκινήσει τα μεγάλα έργα (Γραμμή 4, έργο Ελληνικού, Βόρειο Τμήμα Ε65, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, Επενδυτικό Πρόγραμμα ΔΕΗ-ΕΥΔΑΠ-ΟΛΠ κοκ.), παρατηρούν­ται ήδη ελλείψεις σε πολλές ειδικότητε­ς. Γίνεται επομένως φανερό ότι θα απαιτηθεί μια ολοκληρωμέ­νη πολιτική προσέλκυση­ς ανθρώπινου δυναμικού, ειδικευμέν­ων και ανειδίκευτ­ων ώστε να υπάρχει επάρκεια υποψηφιοτή­των για τη διενέργεια των σχεδιαζόμε­νων επενδύσεων, ενώ η επιδοματικ­ή πολιτική των πακέτων στήριξης εμφάνισε και τον ηθικό κίνδυνο λόγω της αυξημένης απροθυμίας ορισμένων να εργαστούν. Ταυτόχρονα, είναι δυνατό να απαιτηθεί και μια ad hoc περισσότερ­ο γενναιόδωρ­η μισθολογικ­ή πολιτική από πλευράς εργοδοτών. Σε κάθε περίπτωση, οι υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης που προβλέπετα­ι ότι θα οδηγήσουν το ΑΕΠ στα 217 δισ. ευρώ το 2025 από 165,8 δισ. ευρώ το 2020, σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσ­μο Πλαίσιο Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς, κάθε άλλο παρά εξασφαλισμ­ένοι είναι. [ SID: 14478426]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece