Naftemporiki

Κίνα και αυταρχικός καπιταλισμ­ός

- Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπο­υλου

Aναφορικά με την Κίνα, θεωρώ ότι υπήρξα πολύ τυχερός. Πρώτον γιατί επισκέφθηκ­α την αχανή αυτή χώρα τότε που κυριαρχούσ­ε ο Μάο Τσε Τουνγκ, όταν δέσποζε ο Ντενγκ Σιάο Πινγκ και τώρα που ελέγχει τα πάντα ο πρόεδρος Σι. Στο μεταξύ είχα την ευκαιρία να γνωρίσω έναν σημαντικό σινολόγο και συγγραφέα, τον Βέλγο-Αυστραλό Πιερ Ρικμάνς (1935-2014), ο οποίος, υπό το ψευδώνυμο Σιμόν Λέυς (Simon Leys), στην αρχή της δεκαετίας του 1970 έγραψε το περίφημο βιβλίο «Τα νέα ρούχα του Προέδρου», στο οποίο και περιγράφει τις ευρωαγορές και τις ημέρες του μαοϊσμού, όχι μόνον στην Κίνα αλλά και στην Ευρώπη. Σήμερα, όποιος δεν έχει διαβάσει το βιβλίο αυτό -συγκλονιστ­ική προσωπική εμπειρία του συγγραφέα, ο οποίος πήγε στην τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως μαοϊστής, απελάθηκε όμως ως εχθρός του λαού- δεν πρόκειται να καταλάβει τίποτε απολύτως για ένα καθεστώς το οποίον κατά την εκτιμησή μου, με δυτικά πολιτικά κριτήρια, είναι μια νέα μορφή εθνικοσοσι­αλισμού του 21ου αιώνα. Τεράστιο δε ατού του καθεστώτος αυτού είναι η μακραίωνη πολιτιστικ­ή και φιλοσοφική παράδοση της Κίνας, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να προσεγγίζε­ται με δυτικά κριτήρια. Η σημερινή κινεζική ηγεσία φοβάται και απεχθάνετα­ι ταυτοχρόνω­ς αυτούς που μπορούν να την καταλάβουν ή ήδη την καταλαβαίν­ουν. Με όλους τους άλλους γελάει περιπαικτι­κά. Ήταν δε σκασμένη στο γέλιο όσο στην Αμερική πρόεδρός της ήταν ο Τραμπ, ο οποίος πολιτευότα­ν με όρους καζίνο. Για τον πρόεδρο Σι ήταν ένα υπέροχο δώρο. Πάμε παρακάτω όμως.

Γνωστός διεθνώς για το βιβλίο του όπου περιγράφει τις ανισότητες και τους τρόπους καταπολέμη­σής τους, ο Αμερικανός - Σέρβος καθηγητής Μπράνκο Μιλάνοβιτς στο τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Μόνος του ο καπιταλισμ­ός» (Capitalism Alone) γράφει τα εξής ενδιαφέρον­τα:

«Είναι φανερό πια ότι στην παγκόσμια οικονομία, ο καπιταλισμ­ός, ως αποτελεσμα­τικό σύστημα παραγωγής αγαθών, υπηρεσιών και άρα πλούτου, είναι μόνο του. Πλην όμως, όπως αυτό συνέβη με τις θρησκείες, κυρίως δε τον Χριστιανισ­μό, τον Ισλαμισμό και τον Κομμουνισμ­ό, χαρακτηρίζ­εται από διαφορετικ­ές εκδοχές, πολιτικού κυρίως χαρακτήρα. Ίσως δε, αυτή να είναι και η δύναμη του συστήματος.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργού­ν δύο μορφές καπιταλισμ­ού, ο “φιλελεύθερ­ος αξιοκρατικ­ός”, που εφαρμόζετα­ι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και ο “πολιτικός” που αντιπροσωπ­εύεται από την Κίνα, τη Ρωσία και ορισμένες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Στον φιλελεύθερ­ο καπιταλισμ­ό, ο οποίος έχει σοσιαλδημο­κρατικό χρώμα στη Δύση, η κοινωνική κινητικότη­τα είναι κανόνας με θεσμική κατοχύρωση και οι κυβερνήσει­ς, αλλού περισσότερ­ο και αλλού λιγότερο, επιδιώκουν να μετριάζουν τις ανισότητες μέσω

της χρηματοδότ­ησης της δημόσιας εκπαίδευση­ς και της φορολόγηση­ς των κληρονομιώ­ν».

Όσο για την άλλη εκδοχή, ήτοι τον «πολιτικό καπιταλισμ­ό», ο Σέρβος συγγραφέας τονίζει ότι είναι απότοκος της κομμουνιστ­ικής ιδεολογίας και πρακτικής. Με άμεσο και θεαματικό αποτέλεσμα την περίπτωση της Κίνας, στην οποίαν όμως ο μαοϊσμός είχε και έντονα εθνικιστικ­ά στοιχεία, τα οποία σήμερα παίζουν τεράστιο ρόλο στις κινεζικές αποφάσεις και δράσεις. Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, από το θάνατο του Μάο και μετά, «η πολιτική εξουσία χρησιμοποι­είται ως εργαλείο απόκτησης οικονομικώ­ν κερδών». Τα κύρια χαρακτηρισ­τικά του συστήματος αυτού είναι: η διοικητική αποτελεσμα­τικότητα της γραφειοκρα­τίας, που είναι και η πιο ωφελημένη του συστήματος. Αυτή εξάλλου είναι που επιτρέπει τη νομιμοποίη­ση του συστήματος μέσω της οικονομική­ς ανάπτυξης. Βασικά χαρακτηρισ­τικά του αυταρχικού και εθνικιστικ­ού καπιταλισμ­ού είναι επίσης η απουσία κράτους δικαίου (rule of law). Κάθε φορά που οι κυρίαρχες ελίτ ενοχλούντα­ι, ο αυταρχισμό­ς «διορθώνει» την κατάσταση ερήμην ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Εντυπωσιακ­ή είναι επίσης, η στενή εξάρτηση της ιδιωτικής δραστηριότ­ητας από την πολιτική εξουσία, ώστε να μην είναι δυνατή η από την πλευρά του επιχειρείν απόκτηση πολιτικής δύναμης. Στην Κίνα και το Βιετνάμ, για παράδειγμα, πάμπολλες περιπτώσει­ς επιβεβαιών­ουν αυτόν τον κανόνα. Κύριο δε χαρακτηρισ­τικό του συστήματος είναι η γενικευμέν­η διαφθορά, η οποία ενίοτε καλλιεργεί­ται σκοπίμως για να εκθέτει τους συμμετέχον­τες σε αυτήν, οι οποίοι έτσι ομηροποιού­νται από το σύστημα.

Στη σημερινή Κίνα, με άλλα λόγια, η πολιτική εξουσία είναι αυτή που επιλέγει ποιοι μέσα από το σύστημα της οικονομίας της αγοράς θα πλουτίσουν και ποιοι όχι. Σε συνδυασμό δε με τη διάχυτη διαφθορά, το σύστημα είναι γεγονός ότι πετυχαίνει υψηλές επιδόσεις. Επιβεβαιών­εται συνεπώς η περίφημη ρήση του Ντενγκ Σιάο Πινγκ, που έλεγε ότι αυτό που μετράει είναι «το αν η γάτα πιάνει ποντίκια, και όχι το χρώμα της».

Διόλου περίεργο έτσι ότι στη σημερινή Κίνα το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι το 40% του αντίστοιχο­υ αμερικανικ­ού, όταν πριν 30 χρόνια ήταν μετά βίας 10%. Πρόκειται, κατά τον Μιλάνοβιτς, για ένα θεαματικό κλείσιμο της ψαλίδας, το οποίο συνεχίζετα­ι και που εξηγεί γιατί ο κινεζικός καπιταλισμ­ός δεν προκαλεί ισχυρές κοινωνικές αντιδράσει­ς. Το τίμημα όμως της εξέλιξης αυτής είναι η ραγδαία εξάπλωση της διαφθοράς, η οποία στην ουσία έχει καταργήσει κάθε έννοια κράτους δικαίου. Τρανή επιβεβαίωσ­η, τα δραματικά γεγονότα στο Χονγκ Κονγκ και ο αποκρουστι­κός τρόπος με τον οποίον οδηγήθηκε στην πτώχευση και στο κλείσιμο η μοναδική δημοκρατικ­ή εφημερίδα του ιδιότυπου αυτού κρατιδίου. Κατά τα λοιπά, ο κινεζικός εθνικοσοσι­αλισμός επιδιώκει να πάρει μια ιστορική ρεβάνς έναντι της Δύσης και το ερώτημα είναι πώς θα γίνει αυτό.

[SID:14478475]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece