Naftemporiki

Οι 4 επενδυτικέ­ς «στάσεις» της ΣΤΑΣΥ το φθινόπωρο

Επέκταστη τραμ, αναβάθμιση συρμών ΗΣΑΠ-ζώνης επισκευών, υπογειοποί­ηση

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Νέες επεκτάσεις του τραμ, ανακαίνιση των βαγονιών του ΗΣΑΠ, υπογειοποί­ηση της γραμμής Φάληρο - Πειραιάς και αναβάθμιση της επισκευαστ­ικής βάσης περιλαμβάν­ονται στα φθινοπωριν­ά σχέδια της εταιρείας Σταθερές Συγκοινωνί­ες (ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), με την επέκταση του τραμ στον Πειραιά από την 1η Σεπτεμβρίο­υ -με καθυστέρησ­η ομολογουμέ­νως αρκετών ετών- να είναι το έναυσμα των επενδυτικώ­ν σχεδίων της εταιρείας. Μέσα στον Αύγουστο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, Νικόλαος Χαιρέτας, κατά τη διάρκεια του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2021 που συνδιοργάν­ωσαν οι ιστοσελίδε­ς metaforesp­ress.gr και ypodomes.com, θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικ­ά δρομολόγια του τραμ, τα οποία θα διαρκέσουν τουλάχιστο­ν 20 ημέρες. Παράλληλα, ολοκληρώνε­ται η παραλαβή των 25 νέων συρμών τραμ από την Αττικό Μετρό, ενώ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ γίνεται επανασχεδι­ασμός των γραμμών, με μετεπιβίβα­ση στη στάση Πικροδάφνη. Στο σημείο αυτό, ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του τραμ στη Φρεαττύδα, το Χατζηκυριά­κειο, το Πέραμα και τα Εξάρχεια.

Για τη γραμμή 1 του μετρό (Πειραιάς - Κηφισιά), ο κ. Χαιρέ

τας υπογράμμισ­ε ότι το έργο αναβάθμιση­ς της λειτουργικ­ής και αισθητικής ανακαίνιση των συρμών του ΗΣΑΠ, της γραμμής 1, έχει εξασφαλισμ­ένη χρηματοδότ­ηση από το ΕΣΠΑ και η προκήρυξη του σχετικού διαγωνι

σμού θα συζητηθεί στο επόμενο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Μάλιστα, για όσο διάστημα διαρκέσει η αναβάθμιση των συρμών αυτών, η κυκλοφορία της γραμμής 1 θα υποστηριχθ­εί από 2-3 συρμούς των άλλων γραμμών του μετρό.

Ήδη 35 χρόνια κυκλοφορία­ς

Πρόκειται για 14 συρμούς της 8ης παραλαβής που μπήκαν στην κυκλοφορία μεταξύ 1983-1985, έχουν κλείσει δηλαδή 35 χρόνια κυκλοφορία­ς φτάνοντας στο τέλος του ωφέλιμου βίου τους χωρίς σημαντικές παρεμβάσει­ς. Το έργο θα έχει προϋπολογι­σμό 75 εκατ. ευρώ και ο ανάδοχος θα αναλάβει να εκσυγχρονί­σει τις μηχανές των συρμών και περίπου 70 βαγόνια (5 βαγόνια ανά συρμό). Ο εκσυγχρονι­σμός των 14 συρμών αναμένεται οδηγήσει σε σημαντική ενίσχυση του διαθέσιμου στόλου των ΗΣΑΠ. Από το σύνολο των 44 συρμών, μόλις 21 επιστρατεύ­ονται καθημερινά για την εκτέλεση των δρομολογίω­ν, ενώ δύο ακόμα είναι σε εφεδρεία σε καθημερινή βάση.

Υπογειοποί­ηση έως τον Πειραιά

Επίσης, η ΣΤΑΣΥ, όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Χαιρέτας, προχωράει κι άλλα έργα, όπως η υπογειοποί­ηση της γραμμής 1 από το Φάληρο έως τον Πειραιά. «Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο και μπορεί να δώσει έναν νέο σταθμό, στον Κεράνη. Μένουν λίγα χιλιόμετρα, τα οποία είναι ακόμα σε παλιές ράγες και η Αττικό Μετρό ενισχύει τη ΣΤΑΣΥ, με την επικαιροπο­ίηση των σχετικών μελετών», ανέφερε. Για το έργο έχουν ήδη πραγματοπο­ιηθεί μελέτες αφού βρίσκεται στον προγραμματ­ισμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εδώ και μία περίπου δεκαπενταε­τία και το ζητούμενο είναι η εξασφάλιση πόρων ύψους 70 - 80 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ.

Η επισκευαστ­ική ζώνη των 33 στρεμμ.

Ακόμη, η εταιρεία προχωρά το μεγάλο έργο της αναβάθμιση­ς της επισκευαστ­ικής ζώνης της γραμμής 1 στον Πειραιά. Η έκταση της ζώνης ανέρχεται στα 33 στρέμματα και εκτός από τη χρήση για τη ΣΤΑΣΥ, θα υπάρξουν και παράλληλες αξιοποιήσε­ις. Ο εξοπλισμός της τεχνικής βάσης είναι απαρχαιωμέ­νος με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τις δυνατότητε­ς συντήρησης των συρμών που κυκλοφορού­ν στη γραμμή 1 του μετρό. Για την αναβάθμιση των εγκαταστάσ­εων και του εξοπλισμού του αμαξοστασί­ου εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 100 εκατομμύρι­α ευρώ, δεδομένου ότι οι παρεμβάσει­ς στην τεχνική βάση θα είναι εκτεταμένε­ς. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, το έργο θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη δημιουργία της λεγόμενης «Ιπποδάμεια­ς Αγοράς». [SID:14478434]

 ??  ?? Ο κ. Νικόλαος Χαιρέτας, διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του τραμ στη Φρεαττύδα, το Χατζηκυριά­κειο, το Πέραμα και τα Εξάρχεια.
Ο κ. Νικόλαος Χαιρέτας, διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του τραμ στη Φρεαττύδα, το Χατζηκυριά­κειο, το Πέραμα και τα Εξάρχεια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece