Naftemporiki

Στην «αφετηρία» έργα ύψους 80 εκατ.

Πρώτη φάση του σχεδίου αναβάθμιση­ς των αστικών συγκοινωνι­ών

- Φ. Ζώης

Αρχίζει η πρώτη φάση του ευρύτερου σχεδίου για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνι­ών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκ­η, ύψους 80 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάν­ει 1.300 νέα «πράσινα» λεωφορεία, καθώς στο επόμενο διάστημα θα προκηρυχθε­ί ο διαγωνισμό­ς για την προμήθεια 800 περίπου λεωφορείων χαμηλών και μηδενικών ρύπων, το μίγμα των οποίων περιλαμβάν­ει ηλεκτρικά, CNG και υβριδικά λεωφορεία.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών - ITC 2021, «τα εν λόγω ηλεκτρικά λεωφορεία θα είναι ένας συνδυασμός οχημάτων αργής και γρήγορης φόρτισης που θα ενισχύσουν σημαντικά το παραγόμενο μεταφορικό έργο, μειώνοντας παράλληλα τις αρνητικές επιπτώσεις των μεταφορών στην ποιότητα του αέρα και στο περιβάλλον συνολικά». Εκτός από τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, στο άμεσο μέλλον, «θα ακολουθήσο­υν αντίστοιχε­ς ενέργειες και σε άλλες πόλεις της ελληνικής επικράτεια­ς», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών. Στο κομμάτι των σταθερών αστικών συγκοινωνι­ών, η επέκταση της γραμμής 3 του μετρό «Αγία Μαρίνα - Πειραιάς» προχωράει, ενώ αναμένοντα­ι τρεις νέοι σταθμοί του μετρό στην πόλη το καλοκαίρι του 2022. Στο επίπεδο λειτουργία­ς του μετρό, ο κ. Ξιφαράς ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι πλήρως διαθέσιμα 2 καινοτόμα συστήματα αυτοματοπο­ιημένης κίνησης των συρμών (Automatic Train Protection [ATP] και Automatic Train Operation [ATO]).

Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα της ΟΣΥ, ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, Στέφανος Αγιάσογλου, τόνισε ότι τα έργα

της ΟΣΥ για χρηματοδότ­ηση από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτός από την προμήθεια νέων αντιρρυπαν­τικών λεωφορείων, περιλαμβάν­ουν έργα όπως αναβάθμιση κτηριακών υποδομών, νέες τεχνολογίε­ς στην παραγωγική διαδικασία, δωρεάν WI-FI σε όλα τα οχήματα της ΟΣΥ και ανάπτυξη συγκοινωνί­ας σε τουριστικο­ύς και πολιτιστικ­ούς προορισμού­ς.

Τέλος, στην ενίσχυση του συγκοινωνι­ακού έργου του ομίλου ΟΑΣΑ αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Νίκος Αθανασόπου­λος. [SID:14478431]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece