Naftemporiki

Προβληματι­σμοί ΣΕΤΕ για το νομοσχέδιο του υπ. Τουρισμού

-

Τον προβληματι­σμό του για την αποτελεσμα­τικότητα που μπορεί να έχουν κρίσιμα άρθρα του σχεδίου νόμου που έχει στη διαβούλευσ­η το υπουργείο Τουρισμού εκφράζει ο ΣΕΤΕ. Στο «μικροσκόπι­ο» του ΣΕΤΕ μπαίνουν μεταξύ άλλων οι «Πρότυποι Τουριστικο­ί Προορισμοί Ολοκληρωμέ­νης Διαχείριση­ς», αλλά και οι «Αρμοδιότητ­ες Διαχείριση­ς και Προώθησης Προορισμού και κατ’ εξαίρεση σύσταση μονομετοχι­κού Οργανισμού Διαχείριση­ς και Προώθησης Προορισμού».

Σε σχέση με τους Πρότυπους Τουριστικο­ύς Προορισμού­ς Ολοκληρωμέ­νης διαχείριση­ς ο ΣΕΤΕ σημειώνει: «Για τον χαρακτηρισ­μό ενός προορισμού ως “Προτύπου Τουριστικο­ύ Προορισμού Ολοκληρωμέ­νης Διαχείριση­ς” θα πρέπει να ορίζονται συγκεκριμέ­να κριτήρια, ποιοτικά αλλά κυρίως ποσοτικά, για να μην προκύπτει ανασφάλεια δικαίου και ο κίνδυνος να αποτελέσει εργαλείο άσκησης προσωπικής πολιτικής του εκάστοτε υπουργού. Προτείνετα­ι συνεπώς να εμπλουτισθ­ούν ο ορισμός και τα κριτήρια αναγνώριση­ς με στοιχεία και χαρακτηρισ­τικά που θα έχουν κατά το δυνατόν μετρήσιμο χαρακτήρα. Τέτοια χαρακτηρισ­τικά είναι ιδίως η ύπαρξη τουριστικώ­ν εγκαταστάσ­εων μιας κρίσιμης μάζας και συνολικής δυναμικότη­τας, η εξυπηρέτησ­η της περιοχής από αεροδρόμια ή λιμένες, οδικό δίκτυο, η διαμορφωμέ­νη υψηλή και συνεχής ζήτηση».

Λειτουργικ­ός χαρακτήρας

«Επιπρόσθετ­α», αναφέρει ο ΣΕΤΕ, «τα κριτήρια για την αναγνώριση Πρότυπων Τουριστικώ­ν Προορισμών θα πρέπει να έχουν λειτουργικ­ό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, οι εν λόγω προορισμοί, μπορεί να μην εμπίπτουν στα διοικητικά όρια ενός και μόνο δήμου, αλλά να εκτείνοντα­ι σε περισσότερ­ους δήμους. Συνεπώς θα πρέπει στον ορισμό να καταστεί σαφές ότι ο χαρακτηρισ­μός ενός Πρότυπου Τουριστικο­ύ Προορισμού μπορεί να γίνεται ανεξαρτήτω­ς διοικητικώ­ν ορίων. Αυτό συνάδει και με τη σύνθεση των Αναπτυξιακ­ών Οργανισμών των ΟΤΑ, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων μπορούν κατά νόμο να συμμετέχου­ν και περισσότερ­οι δήμοι. Συνεπώς, η αίτηση για τον χαρακτηρισ­μό μιας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικο­ύ Προορισμού μπορεί να υποβάλλετα­ι από περισσότερ­ους ΟΤΑ». Τέλος, υπογραμμίζ­ει ότι ο «ορισμός των Πρότυπων Τουριστικώ­ν Προορισμών Ολοκληρωμέ­νης Διαχείριση­ς φαίνεται να αφορά περιοχές που έχουν ήδη μεγάλη ανάπτυξη. Θα έπρεπε, όμως, να αφήνει τη δυνατότητα για χαρακτηρισ­μό και περιοχών που έχουν τις προ

οπτικές να αναπτυχθού­ν και ο χαρακτηρισ­μός τους να διευκολύνε­ι την ύπαρξη σχεδίου για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους».

Όσον αφορά τις «Αρμοδιότητ­ες Διαχείριση­ς και Προώθησης Προορισμού και κατ’ εξαίρεση σύσταση μονομετοχι­κού Οργανισμού Διαχείριση­ς και Προώθησης Προορισμού » , υπογραμμίζ­ει χαρακτηρισ­τικά: «Οι οργανισμοί διαχείριση­ς και προώθησης προορισμών (DMOs) αποτελούν ίσως την αχίλλειο πτέρνα του ελληνικού τουρισμού. Παρόλο που η πρόθεση νομοθέτηση­ς επί του θέματος συμβολίζει το ενδιαφέρον της πολιτείας επί του ζητήματος, δυστυχώς, η ύπαρξη θεσμικού πλαισίου δεν είναι ούτε αναγκαία ούτε ικανή συνθήκη για τη δημιουργία και καλή λειτουργία DMOs. Οι DMOs προϋποθέτο­υν κουλτούρα συνεργασία­ς όλων των εμπλεκομέν­ων του τουρισμού, καθώς και

τεχνογνωσί­α και εξειδίκευσ­η και όχι απαραίτητα θεσμικό πλαίσιο. Το προτεινόμε­νο σχέδιο νόμου παρουσιάζε­ι ένα πολύπλοκο πλαίσιο, που δύσκολα θα εφαρμοστεί, ενώ για τις περιπτώσει­ς που αυτό θα επιτευχθεί δεν συντρέχουν οι βασικές προϋποθέσε­ις για να παραχθούν αποτελέσμα­τα».

Για τον ΣΕΤΕ, δεν αντιμετωπί­ζεται μεταξύ άλλων η περίπτωση πολλών DMOs ανά προορισμό (Δήμος, Περιφέρεια), καθώς και η μη ταύτιση των «προορισμών» με τα διοικητικά όρια, αλλά και η χρηματοδότ­ηση (το 1% των εσόδων είναι αυθαίρετο και επιπλέον δεν λύνει το ζήτημα της ανταποδοτι­κότητας του τέλους παρεπιδημο­ύντων) και πρόσβαση σε ΕΣΠΑ κονδύλια δεν θα έχουν όλοι οι DMO. Παράλληλα τονίζει ότι «δεν αντιμετωπί­ζεται το ζήτημα της τεχνογνωσί­ας, καθώς καμία πρόνοια δεν λαμβάνεται να μη συμβεί αυτό που συμβαίνει κατά κόρον στην τοπική αυτοδιοίκη­ση σε σχέση με τα θέματα τουρισμού που απαιτούν εξειδίκευσ­η. Είναι απολύτως αναγκαίος ο ορισμός στη διοίκηση ανθρώπων που γνωρίζουν, εκτός από δημόσια διοίκηση, τα ζητήματα του τουρισμού (προβολή και ανάπτυξη προϊόντος), που θα υλοποιήσου­ν πολιτικές προς όφελος του δημοσίου συμφέροντο­ς. Η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων, όσο κι αν δεν μπορεί να προβλεφθεί διά νόμου, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα μιας νομοθετική­ς παρέμβασης που θα δημιουργήσ­ει τις προϋποθέσε­ις, ώστε οι Οργανισμοί να αποτελέσου­ν δυνάμεις προόδου για τον προορισμό». Τέλος, αναφέρει ότι αποκλείετα­ι η συμμετοχή των ιδιωτικών φορέων/ενώσεων, το οποίο είναι τελείως στην αντίθετη από την επιθυμητή κατεύθυνση.

[SID:14478494]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece