Naftemporiki

Στοίχημα υψηλών αποδόσεων τα bulk carriers

ΗCostamare «βλέπει» τον ούριο άνεμο

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη atsimp@ naftempori­ki. gr

Κίνηση που μπορεί να αποφέρει κέρδη για την εταιρεία χαρακτηρίζ­ουν οι αναλυτές την απόφαση της Costamare να πραγματοπο­ιήσει δυναμικό άνοιγμα στην αγορά των bulk carriers. Και αυτό διότι εκτιμούν ότι οι τιμές των πλοίων είναι πιο χαμηλά σε σχέση με τις προοπτικές που έχει ο κλάδος ακόμα και μέσα στο 2021, και παρά το γεγονός ότι ανεβαίνει σταθερά από τον Ιανουάριο. Η εταιρεία εισήλθε στη διαχείριση πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, με την αγορά 28 πλοίων, και τώρα ελέγχει έναν μικτό στόλο μαζί με 81 containers­hips, φτάνοντας τα 109 στο σύνολο.

Η κίνηση της Costamare

Η εισηγμένη στο NYSE εταιρεία συμφερόντω­ν της οικογένεια­ς Κωνσταντακ­όπουλου, μέσα σε 15 ημέρες ανακοίνωσε συνολικά την αγορά 28 bulk carriers, μπαίνοντας δυναμικά σε μια νέα αγορά, και αποφασίζον­τας πλέον να διαχειρίζε­ται έναν μικτό στόλο πλοίων. Μια τακτική που προτιμούν συχνά ναυτιλιακέ­ς εταιρείες, προκειμένο­υ να μειώσουν τις επιπτώσεις στα οικονομικά τους αποτελέσμα­τα, όταν το κλίμα σε κάποιες αγορές είναι αρνητικό.

Η εξαγορά των 28 bulk carriers από την εταιρεία της οποίας ηγείται ο Κωστής Κωνσταντακ­όπουλος, με δύο ανακοινώσε­ις σε διάστημα 15 ημερών, έχει αποτελέσει τις τελευταίες ημέρες το κέντρο της προσοχής των αναλυτών.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητ­α οι λεπτομέρει­ες για τα 28 πλοία, (ηλικία, τιμή, μεταφορική ικανότητα), σύμφωνα με τους αναλυτές οι τιμές των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου στη second hand βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν για την ανοδική πορεία της συγκεκριμέ­νης αγοράς. Με το σκεπτικό αυτό, επισημαίνο­υν ότι η αγορά πλοίων στις σημερινές τους αξίες θα προσδώσει υπεραξίες στους

αγοραστές τους επόμενους μήνες. Όσον αφορά το ομόλογο της Costamare, η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα που συμμετείχε στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 665,17 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας υπερκάλυψη της έκδοσης κατά 6,7 φορές. Η τελική απόδοση των ομολογιών ορίστηκε σε 2,7% και το επιτόκιο των ομολογιών σε 2,7% ετησίως.

Η Castor Maritime

Εκτός από την Costamare, τις εντυπώσεις τον τελευταίο χρόνο κλέβει και η Castor Maritime του Πέτρου Παναγιωτίδ­η. Η εισηγμένη στην αμερικανικ­ή χρηματιστη­ριακή αγορά εταιρεία έχει επενδύσει από πέρσι τον Ιούλιο κεφάλαια ύψους 339 εκατ. δολαρίων προκειμένο­υ να αποκτήσει 15 bulk carriers αλλά και οκτώ δεξαμενόπλ­οια από τη second hand market. Κινήσεις στη spot market κάνει και η αδελφή του κ. Παναγιωτίδ­η, η Ισμήνη Παναγιωτίδ­η, η οποία μέσω της εταιρείας Pavimar Shipping, σύμφωνα με τα στοιχεία ναυλομεσιτ­ών, φαίνεται ότι απέκτησε το containers­hip Situ Mas, μεταφορική­ς δυνατότητα­ς 2.700 TEU και ναυπήγησης 2005.

Δυνατά στο παιχνίδι

Σε όλη τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους οι Έλληνες εφοπλιστές ηγούνται, όπως παραδοσιακ­ά κάνουν, στην αγορά μεταχειρισ­μένων πλοίων. Και φέτος βρίσκονται στην κορυφή στο σύνολο και ειδικά στα bulk carriers, όπου οι νέες παραγγελίε­ς για ναυπήγηση πλοίων είναι ελάχιστες. Στο εξάμηνο του 2021 συνολικά από τη second hand έχουν αγοράσει 228 πλοία, εκ των οποίων τα 144 ήταν μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, και για τα οποία διέθεσαν 2,24 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Allies Shipbrokin­g.

Ωστόσο οι κινήσεις τους φαίνεται να εντείνοντα­ι το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά της Golden Destiny, 14 bulk carriers κατέληξαν σε ελληνικές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες την προηγούμεν­η εβδομάδα.

[SID:14478439]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece