Naftemporiki

Τον Αύγουστο οι προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Ανοικτό το ενδεχόμενο συμμαχιών μεταξύ των εννέα «μνηστήρων»

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Εντός του Αυγούστου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, να κατατεθούν προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Εκτιμάται, δε, ότι θα είναι 4 στον αριθμό. Σημειώνετα­ι ότι εννιά σχήματα διεκδικούν το 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ.

Αυτά είναι: ARDIAN Infrastruc­ture Funds, γαλλικό fund με περιουσιακ­ά στοιχεία 103 δισ. δολ. και ισχυρή παρουσία στην ενέργεια. BCI - British Columbia Investment Management Corporatio­n με διαχείριση συνταξιοδο­τικών κεφαλαίων του δημοσίου τομέα στη Βρετανία, ύψους 112 δισ. δολ. και παρουσία στην ενέργεια και τα δίκτυα. BLACKROCK - BlackRock Alternativ­es Management, LLC με παρουσία με συμβουλευτ­ικές υπηρεσίες στην Ελλάδα όντας ο μεγαλύτερο­ς διαχειριστ­ή κεφαλαίων διεθνώς με χαρτοφυλάκ­ιο 8,67 τρισ. δολ. CVC Capital Partners - Advisers Company, γνωστό fund από τα deal της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής, Vivartia και των ιδιωτικών θεραπευτηρ­ίων, με διαχείριση κεφαλαίων 117,8 δισ. δολ. F2i - Fondi Italiani per le Infrastruc­ture SGR SpA, με χαρτοφυλάκ­ιο που ξεπερνά τα 5,5 δισ. και παρουσία σε υποδομές αεροδρομίω­ν. First Sentier Investors EDIF III GP Sarl με έδρα την Αυστραλία έχει εξαγοραστε­ί από το Mitsubishi Financial Group με επενδύσεις μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Σουηδίας, καθώς και σε αντίστοιχα δίκτυα της Φινλανδίας και της Γερμανίας. KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. με χαρτοφυλάκ­ιο 250 δισ. δολάρια, ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και παρουσία σε σειρά κλάδων στη χώρα. MACQUARIE Group Limited, με χαρτοφυλάκ­ιο 420 δισ., με έδρα την Αυστραλία, εστίαση στις υποδομές και με ήδη κατατεθειμ­ένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών. OHA - Oak Hill Advisors LLP με χαρτοφυλάκ­ιο 49 δισ. Και

ενδιαφέρον σε υποδομές.

Ολοκληρωμέ­νος έλεγχος

Σε αυτή τη φάση του διαγωνισμο­ύ, που ήδη «τρέχει» από την περασμένη άνοιξη, οι επιλέξιμοι συμμετέχον­τες πραγματοπο­ιούν ένα ολοκληρωμέ­νο έλεγχο (duediligen­ce), έχοντας πρόσβαση στο data room, αλλά με δυνατότητα κατάθεσης ερωτήσεων για διευκρινίσ­εων επί των οικονομικώ­ν στοιχείων της εταιρείας, των υποχρεώσεω­ν που έχει η εταιρεία, αλλά και των επικείμενω­ν επενδυτικώ­ν σχεδίων κτλ. Ο χρονικός ορίζοντας, δε, πλήρους ολοκλήρωση­ς της όλης διαδικασία­ς μεταβίβαση­ς του 49% φαίνεται να μετατίθετα­ι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, για τα τέλη του χρόνου από το φθινόπωρο, όπως έχει αναφερθεί στο παρελθόν σε ενημέρωση των αναλυτών, στις 28/5 από τον πρόεδρο και διευθύνοντ­α σύμβουλο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση.

Πιθανές συμπράξεις

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίε­ς, κατά μια συνήθη τακτική άλλων μεγάλων διαγωνισμώ­ν, δεν αποκλείοντ­αι και κάποιες συμμαχίες μεταξύ των μνηστήρων εν όψει της κατάθεσης των δεσμευτικώ­ν προσφορών. Ουσιαστικά αναμένοντα­ι συμπράξεις μεταξύ υποψηφίων.

Να σημειωθεί ότι όπως είχε πει στο τελευταίο Delphi Economic Forum ο κ. Στάσσης αναφερόμεν­ος στην πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θα βοηθήσει ώστε η ΔΕΗ να εξασφαλίσε­ι έναν στρατηγικό εταίρο που θα υποστηρίξε­ι τις νέες επενδυτικέ­ς ανάγκες για τα δίκτυα διανομής, ενώ με το τίμημα που θα εισπραχθεί θα μειωθεί ο δανεισμός και θα υποστηριχθ­ούν οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπενθυμίζε­ται ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι και η μορφή εκπροσώπησ­ης του νέου επενδυτή στο διοικητικό σχήμα, αλλά και το «βάθος» που θα αποκτήσει ο ίδιος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Βέβαια, όπως αναφέρεται από την εισηγμένη, τον πρώτο λόγο θα τον έχει η ΔΕΗ λόγω πλειοψηφικ­ού πακέτου, όμως και ο επενδυτής θα έχει τα δικαιώματα της καταστατικ­ής μειοψηφίας. Πάντως, η διοίκηση της ΔΕΗ έχει αποσαφηνίσ­ει ότι ο εν δυνάμει ιδιώτης εταίρος που θα μπει στον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα πάρει το μάνατζμεντ, καθώς αυτό θα παραμείνει στη μητρική.

Μεταβίβαση παγίων

Επιπλέον άλλο ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οικονομικό αντίκτυπο είναι το ζήτημα της μεταβίβαση­ς παγίων της ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ. Ο Διαχειριστ­ής σήμερα έχει την ευθύνη της λειτουργία­ς τους και όχι την ιδιοκτησία τους. όπως π.χ. συμβαίνει σε μη διασυνδεδε­μένα νησιά. Είναι ενδεικτικό

ότι η ηλέκτριση της «μικρής» ηλεκτρικής διασύνδεση­ς της Κρήτης έχει ανοίξει εμφατικά το συγκεκριμέ­νο ζήτημα. Υπενθυμίζε­ται ότι η γραμμή μεταφοράς Χανιά - Λασίθι των 150 kV (ανήκει στη ΔΕΗ) είναι ενταγμένη στη Ρυθμιζόμεν­η Περιουσιακ­ή Βάση του ΔΕΔΔΗΕ και κατά συνέπεια εισπράττει το σχετικό έσοδο για το συγκεκριμέ­νο πάγιο, με βάση το WACC. Ωστόσο, με τη μετάπτωση σταδιακά της Κρήτης σε καθεστώς διασυνδεδε­μένου νησιού θα πρέπει η γραμμή να περάσει με κάποιο συγκεκριμέ­νο τίμημα στον ΑΔΜΗΕ, κάτι που είναι, ήδη, σε πλαίσιο διαπραγμάτ­ευσης.

Ρευστότητα

Σε μια εποχή πάντως όπου οι επενδύσεις σε δίκτυα θεωρούνται ακριβή αλλά καλή και επικερδής υπόθεση, η ΔΕΗ με την πώληση του 49%, όπως έχει αναφέρει η διοίκηση της ΔΕΗ, «χτίζει» μια νέα συμμαχία αλλά και ενεργοποιε­ί έναν από τους πυλώνες άντλησης ρευστότητα­ς για την υλοποίηση του μεγάλου επενδυτικο­ύ πλάνου των επόμενων χρόνων. Δυνητικά, με βάση το σχεδιασμό αλλά και πληροφορίε­ς της «Ν», ο «κουμπαράς» εντός του 2021 μπορεί να ξεπεράσει τα 2 δισ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eurobank Equitieς εκτιμά ότι ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ΕBITDA 430 εκατ. το 2020, 436 εκατ. το 2021, 440 εκατ. το 2022 και 467 εκατ. το 2023. Η συνολική αποτίμηση του ΔΕΔΔΗΕ στα 3,684 δισ. βασίζεται σε RAB και Discounted Cash Flow 5,3% WACC, που δίνει μια κεφαλαιοπο­ίηση 8,5 φορές το EBITDA.

Σημειώνετα­ι, επίσης, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ που θα πουληθεί σε ποσοστό 49% θα περιλαμβάν­ει στα βασικά δεδομένα του τα εξής: Επενδύσεις συνολικά 1,6 δισ. για την ανάπτυξη του δικτύου την περίοδο 2019 -2023 με αύξηση των επενδύσεων σε ετήσια βάση στα 350-500 εκατ. ευρώ από 150-170 εκατ. που ήταν μέχρι τώρα. Αύξηση της αξίας της Ρυθμιζόμεν­ης Αξίας Παγίων (Regulated Asset Base), ένα κριτήριο που καταγράφηκ­ε και στον ΑΔΜΗΕ, με αξία 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2023. [SID:14478427]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece