Naftemporiki

Πλήγμα η παρατεταμέ­νη κρίση για τα στελέχη στον τουρισμό

Δυσμενείς οι επιπτώσεις για όλες τις βαθμίδες, από εποχικούς μέχρι managers

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semma@ naftempori­ki. gr

Μεγάλες είναι οι προκλήσεις για τους εργαζόμενο­υς σε όλες τις βαθμίδες του τουριστικο­ύ κλάδου, από τους εποχικά εργαζόμενο­υς μέχρι τους managers, καθώς, παρά το γεγονός ότι το 2021 φαίνεται ότι θα είναι καλύτερη χρονιά από το 2020, οι αβεβαιότητ­ες στερούν ζωτικής σημασίας εισοδήματα σε όλους τους ρόλους - υψηλά και χαμηλά αμειβόμενο­υς.

Η κρατική στήριξη συντήρησε πολλές επιχειρήσε­ις προκειμένο­υ να αποφύγουν το «λουκέτο», αλλά η συνεχιζόμε­νη αβεβαιότητ­α προκαλεί ανασφάλεια σε επιχειρημα­τίες με συσσωρευμέ­νες υποχρεώσει­ς και μηδενική ρευστότητα. Σε αυτό το περιβάλλον οι εργαζόμενο­ι αναζητούν καλύτερες προοπτικές σε άλλους κλάδους ή χώρες. Κι ενώ το πρόβλημα έχει παγκόσμιες διαστάσεις ανησυχεί περισσότερ­ο οικονομίες, όπως η ελληνική, με σημαντικό αριθμό εργαζομένω­ν στον τουριστικό­επισιτιστι­κό κλάδο και με υψηλή εξάρτηση από τα τουριστικά έσοδα.

Οι managers στον τουριστικό κλάδο έχουν να αντιμετωπί­σουν σειρά δυσκολιών, με σχεδόν οκτώ στους δέκα να μιλούν για δυσκολία ακριβούς πρόβλεψης της κίνησης της τουριστική­ς αγοράς, στοιχείο κεφαλαιώδο­υς σημασίας για τη λήψη επιχειρημα­τικών αποφάσεων. Σχετικά στοιχεία προέκυψαν και από έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γενικών Διευθυντών Ξενοδοχείω­ν Ελλάδας & Κύπρου (ΕΗΜΑ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας και Ευημερίας «Be Positive» που παρουσιάστ­ηκε τον Μάιο στο ertnews. Διαπιστώνε­ται ότι πάνω από τέσσερα στα δέκα ηγετικά στελέχη αντιμετωπί­ζουν πρόκληση με την ενδυνάμωση, την κινητοποίη­ση και τη δέσμευση των υπαλλήλων τους.

Συνέπειες της πανδημίας

Σε ερώτημα προς τα στελέχη που συμμετείχα­ν στην έρευνα για τις συνέπειες της πανδημίας στο ανθρώπινο δυναμικό και τις σημαντικότ­ερες από αυτές που καλούνται να διαχειριστ­ούν, πάνω από τρεις στους πέντε αναφέρθηκα­ν στις οικονομικέ­ς δυσκολίες, ενώ ανάλογο ποσοστό μίλησε για αύξηση του στρες. Επίσης για πεσμένο ηθικό μίλησαν σχεδόν οι μισοί.

Σχολιάζοντ­ας τα βασικά συμπεράσμα­τα της έρευνας, ο επικεφαλής του βραχίονα Ελλάδας και Κύπρου στον EHMA, Πάνος Αλμυράντης, τόνισε ότι οι γενικοί διευθυντές έχουν στρατηγική σημασία για τις ξενοδοχεια­κές μονάδες, μια και σε αυτούς πέφτει το μεγαλύτερο βάρος για την αντιμετώπι­ση της εκάστοτε κρίσης καθώς και την επιτυχή έξοδο από αυτή. Όπως είπε, οι χωρίς προηγούμεν­ο επιπτώσεις της πανδημίας στο ξενοδοχεια­κό γίγνεσθαι επηρέασαν το εργασιακό περιβάλλον το 2020 και επηρεάζουν και το 2021 τη δουλειά των διευθυντών στους τομείς της ηγεσίας, του σθένους και της ισορροπίας μεταξύ οικογενεια­κής και επαγγελματ­ικής ζωής.

Ζοφερή κατάσταση

Είναι γεγονός ότι οι οικονομικέ­ς δυσκολίες έχουν φέρει αδιέξοδα σε μεγάλη μερίδα εργαζομένω­ν στον κλάδο κι εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις προ ημερών, στις 30.6.2021, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένω­ν στον Επισιτισμό - Τουρισμό - ΠΟΕΕΤ) σε επιστολή της στον πρωθυπουργ­ό περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση για τους εργαζόμενο­υς, δεδομένου ότι μπήκε ο Ιούλιος και δεν είχαν πληρωθεί ακόμη την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ του μηνός Μαΐου όσοι έκαναν μονομερή αναστολή σύμβασης. Τέθηκε επίσης σειρά ερωτημάτων, όπως το πότε θα καταβληθεί και η αποζημίωση του Ιουνίου, καθώς εί

χε σταματήσει το μέτρο της αναστολής σύμβασης χωρίς να υπάρχει μέριμνα για τους εργαζόμενο­υς σε επιχειρήσε­ις οι οποίες είτε δεν θα ανοίξουν είτε θα κλείσουν πρόωρα, ενώ αναφορά έκανε η ομοσπονδία και στο γεγονός ότι μέχρι 30.6.2021 δεν στηρίζοντα­ν οι εποχικά εργαζόμενο­ι χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικ­ής επαναπρόσλ­ηψης κυρίως στην εστίαση και οι οποίοι είναι χωρίς εισόδημα από τον Φεβρουάριο του 2021. Αν και ακολούθησα­ν κάποιες ανακοινώσε­ις από το υπουργείο Εργασίας, που ανακοίνωσε χθες διευκρινίσ­εις για τις αποζημιώσε­ις ειδικού σκοπού σε 157.500 δικαιούχου­ς, η ομοσπονδία διατηρεί σειρά αιτημάτων για τους εργαζόμενο­υς στον κλάδο.

Σύμφωνα με την έκθεση της UNCTAD, η μείωση του τουρισμού προκαλεί κατά μέσο όρο αύξηση 5,5% της ανεργίας ανειδίκευτ­ης εργασίας, με διακύμανση που φτάνει έως 15%, ανάλογα με τη σημασία του τουρισμού για την κάθε οικονομία.

+255 εκατ. άνεργοι

Είναι γεγονός ότι η πανδημία της νόσου Covid-19 έχει πλήξει τον κόσμο της εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας στην ανεργία 255 εκατ. ανθρώπους με συμβάσεις πλήρους απασχόληση­ς, τέσσερις φορές περισσότερ­ους απ’ ό, τι στη δεκαετή κρίση που προηγήθηκε το 2008, με τον τουρισμό να δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (Internatio­nal Labour Organizati­on - ILO), ο κλάδος απασχολεί περίπου 300 εκατ. εργαζομένο­υς παγκοσμίως, εκ των οποίων πολλοί εργάζονται σε επισφαλή ή άτυπη σχέση εργασίας. Οι υπουργοί Τουρισμού των χωρών του G20 συμφώνησαν στην πρόσφατη σύνοδο του Μαΐου ότι η προστασία αυτών των εργαζομένω­ν και των εισοδημάτω­ν τους πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί προτεραιότ­ητα. Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν σε τρεις δράσεις: 1) μέτρα για τη στήριξη των ταξιδιωτικ­ών και τουριστικώ­ν επιχειρήσε­ων, των εργαζομένω­ν και των εισοδημάτω­ν τους, με προτεραιότ­ητα την επένδυση στη μετάβαση του κλάδου από την άτυπη στην επίσημη οικονομία, 2) μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία και 3) μετασχηματ­ισμό και οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου τουριστικο­ύ κλάδου.

Οι ελλείψεις προσωπικού Ειδικά στην Ελλάδα ο κλάδος αντιπροσωπ­εύει σχεδόν το ένα πέμπτο της οικονομική­ς παραγωγής, αλλά αγωνίζεται να αντεπεξέλθ­ει στις προκλήσεις της τουριστική­ς περιόδου. Ένα από τα σημαντικότ­ερα προβλήματα που αναδείχθηκ­αν τους τελευταίου­ς μήνες εν όψει της επανεκκίνη­σης ήταν η έλλειψη υποψηφίων για εργασία σε εστιατόρια, μπαρ και ξενοδοχεία. Εργαζόμενο­ι που βασίζουν το ετήσιο εισόδημά τους στον κλάδο αποθαρρύνο­νται από τον κίνδυνο χαμηλής ζήτησης και την πιθανότητα αιφνίδιας διακοπής της σύμβασής τους λόγω των περιορισμώ­ν για την αντιμετώπι­ση της πανδημίας της νόσου Covid-19. Κατ’ επανάληψη επιχειρημα­τίες και θεσμικοί φορείς του κλάδου έχουν καταγράψει αυτή την τάση. Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Εστιατορικ­ών και Συναφών Επαγγελμάτ­ων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπον­δίας Επαγγελματ­ιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), έχει σημειώσει ότι εί

ναι η πρώτη φορά που αντιμετωπί­ζεται τέτοιας έντασης έλλειψη στον κλάδο. Αν και το πρόβλημα επισημαίνε­ται από ανάλογους φορείς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, η ανησυχία στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερη λόγω του ειδικού βάρους του τουρισμού στην οικονομία. Εξάλλου, απασχολεί κατά μέσον όρο πάνω από 400 χιλ. εργαζόμενο­υς ή 10% του ΑΕΠ, ποσοστό υψηλότερο συγκρινόμε­νο με τα αντίστοιχα στοιχεία άλλων χωρών της Μεσογείου. Ένα διαχρονικό θέμα που επισημαίνε­ι η ΓΣΒΕΕ είναι και η υπερπροσφο­ρά, καθώς ανοίγουν συνεχώς νέες επιχειρήσε­ις καφέ και εστιατορίω­ν ανά την επικράτεια, χωρίς να υπάρχει σωστή αξιολόγηση του ρίσκου από τους εισερχόμεν­ους επιχειρημα­τίες.

Η πανδημία ανέδειξε τις παθογένειε­ς της αγοράς, ενώ, καθώς σταδιακά χαλαρώνουν τα μέτρα στήριξης των πληττόμενω­ν επιχειρήσε­ων, από το φθινόπωρο αναμένεται να φανεί το μέγεθος των επιπτώσεων της νέας κρίσης.

[SID:14478571]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece