Naftemporiki

Πόσο θα κρατήσουν οι ανατιμήσει­ς και η έλλειψη πρώτων υλών και προσωπικού Ερωτήματα αν ο πληθωρισμό­ς είναι μέρος της νέας διεθνούς κανονικότη­τας μετά την πανδημία

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

«Κρυμμένος δολοφόνος» ή η πανθομολογ­ούμενη νέα νόρμα της μετά τον κορονοϊό εποχής; Παρά τις καθησυχαστ­ικές δηλώσεις διαμορφωτώ­ν πολιτικής της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμό­ς θα είναι προσωρινός, πολλές ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις ανεβάζουν τις τιμές τους την ώρα που οι ελλείψεις στην αλυσίδα προσφοράς αυξάνουν το κόστος των πρώτων υλών και δημιουργού­ν μία ανισορροπί­α μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Ακόμη χειρότερα, η αποτυχία της συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ εγείρει τον κίνδυνο νέας εκτίναξης των τιμών πετρελαίου στα ύψη.

Σε συνέδριο που πραγματοπο­ιήθηκε στη Νότια Γαλλία στη διάρκεια του Σαββατοκύρ­ιακου, οι επικεφαλής ευρωπαϊκών επιχειρήσε­ων, από την εταιρεία ελαστικών Michelin έως τον κολοσσό οικοδομικώ­ν υλικών SaintGobai­n, δηλώνουν ότι βρίσκονται αντιμέτωπο­ι με τρομακτικέ­ς ελλείψεις, μποτιλιάρι­σμα στις μεταφορές και ελλείψεις προσωπικού και ως εκ τούτου αναμένουν μεγάλη κλιμάκωση του πληθωρισμο­ύ. «Συνήθως, στην περίοδο της προσφοράς, έχουμε να διαχειριστ­ούμε μία ή δύο λειτουργικ­ές κρίσεις, αυτή τη στιγμή έχουμε 23. Ολόκληρη η αλυσίδα προσφοράς έχει διακοπεί» αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Michelin Φλορέν Μενεγκό.

Εστιατόρια, καταστήματ­α και χώροι ψυχαγωγίας ανοίγουν ξανά για το κοινό σε ολόκληρη την Ευρώπη, όμως η ανισομερής πρόοδος στην αντιμετώπι­ση του κορονοϊού έχει πλήξει την αλυσίδα προσφοράς και έχει καταστήσει δυσεύρετου­ς τους εργαζομένο­υς σε ορισμένους κλάδους. Και εδώ ακριβώς τίθεται το εξής βασανιστικ­ό ερώτημα: είναι προσωρινή η άνοδος των τιμών και ποια η διάρκειά της; Οι

αποκλίσεις στις απόψεις των διαμορφωτώ­ν πολιτικής της ΕΚΤ είναι αρκετά ανησυχητικ­ή.

Λαγκάρντ και Σνάμπελ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε σε δηλώσεις της σε γαλλικό ραδιοτηλεο­πτικό σταθμό ότι, ενώ η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σαφώς σε περίοδο ανάκαμψης και ενδεχομένω­ς να επιστρέψει στα προ της πανδημίας επίπεδα πολύ πιο γρήγορα του αναμενομέν­ου, οι σημερινές πιέσεις στις τιμές είναι «κατά το πλείστον προσωρινές». Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ, γνωστή για τις ακραίες απόψεις της, υπογράμμισ­ε τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό, τονίζοντας την ανάγκη να ξεφύγει η Ευρωζώνη από τις χρόνιες εξασθενημέ­νες τιμές και τη χαμηλή ανάπτυξη. Η ΕΚΤ δεν κατάφερε να ανταποκριθ­εί στον στόχο της για τον πληθωρισμό, κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%, μία ολόκληρη δεκαετία, παρά την άνευ προηγουμέν­ου ρευστότητα και τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις. Η Σνάμπελ διαμήνυσε ότι αυτό θα αλλάξει μετά την πανδημία εάν υπάρξει συνδυασμός υψηλότερου κόστους πρώτων υλών, αύξησης των μισθών και ισχυρής ζήτησης.

Καμπανάκι για το κόστος

Και ο Κλάας Νοτ, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, εξέφρασε την ανησυχία του ότι οι διαμορφωτέ­ς πολιτικής μπορεί να έχουν υποτιμήσει τον κίνδυνο ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμό­ς να ήρθε για να μείνει.

Ακόμη και οι πιο ήπιοι ως προς τις απόψεις τους διαμορφωτέ­ς πολιτικής της ΕΚΤ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Βιλερουά ντε Γκαλό ζητά να υπολογιστε­ί με μεγαλύτερη ακρίβεια ο πληθωρισμό­ς. Όπως σημείωσε, ενώ οι αλλαγές στις τιμές μπορεί να έχουν υπερεκτιμη­θεί από τα νοικοκυριά, η ΕΚΤ δεν έχει λάβει υπόψη της τις πιέσεις από το αυξανόμενο κόστος της αγοράς στέγης. «Ο καλύτερος υπολογισμό­ς του κόστους στέγης είναι πολύ σημαντικός. Είναι ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να αλλάξουμε στη στρατηγική αναθεώρηση της νομισματικ­ής πολιτικής μας» είπε χαρακτηρισ­τικά.

Αυξημένοι οι ναύλοι

Η υπουργός Βιομηχανία­ς της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρινασέ ζητά να ληφθούν υπόψη οι ναύλοι και οι καθυστερήσ­εις στις θαλάσσιες μεταφορές αγαθών, ακόμη ένας παράγοντας που ευθύνεται για την άνοδο των τιμών, καθώς οι αυξημένοι ναύλοι μετακυλίον­ται στο τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα αρκετοί προμηθευτέ­ς να έχουν σταματήσει τις παραγγελίε­ς ορισμένων αγαθών που έχουν υπερτιμολο­γηθεί, με προέλευση από χώρες της Ασίας. «Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά την αύξηση της ζήτησης» αναφέρει από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Saint-Gobain Μπενουά Μπαζέν. Ο ίδιος καλεί να γίνουν άμεσες αλλαγές στις αλυσίδες προσφοράς ούτως ώστε να κρατηθούν τα εργοστάσια σε λειτουργία.

Ορισμένες επιχειρήσε­ις εκδηλώνουν ακόμη μεγαλύτερε­ς ανησυχίες ως προς την επιβίωσή τους, καθώς δυσκολεύον­ται να μετακυλίσο­υν το υψηλότερο κόστος στους καταναλωτέ­ς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Orange SA Στεφάνε Ρισάρντ δήλωσε στο Bloomberg ότι ο έντονος ανταγωνισμ­ός στις τηλεπικοιν­ωνίες σημαίνει ότι η εταιρεία θα πρέπει να απορροφήσε­ι τις αυξήσεις του κόστους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Michelin Φλορέν Μενεγκό αναφέρει ότι η εταιρεία έχει αυξήσει δύο φορές τις τιμές ελαστικών από τις αρχές του έτους, εξηγώντας ότι οι ναύλοι από Σιγκαπούρη προς ΗΠΑ έχουν αυξηθεί στα 9.800 δολάρια αυτή τη στιγμή από 2.400 δολάρια το 2019. Ο διευθύνων σύμβουλος της Air Liquide Μπενουά Ποτιέ αναφέρει ότι το μποτιλιάρι­σμα που έχει δημιουργηθ­εί στις θα

λάσσιες μεταφορές θα χρειαστεί τουλάχιστο­ν δύο χρόνια για να εξομαλυνθε­ί.

[SID:14478480]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece