Naftemporiki

ΟΠΕΚ+: Μπλόκο από τα ΗΑΕ που ζητούν μείωση παραγωγής πετρελαίου μετά το 2022

-

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η ραγδαία άνοδος των τιμών πετρελαίου, οι οποίες, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερ­ο, μετά δε και την εμπλοκή στη συμφωνία του ΟΠΕΚ και των βασικών εταίρων του. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφωνούν μεν να αυξηθεί η παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως κάθε μήνα από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, όμως αρνούνται να παραταθεί η συμφωνία μείωσης της παραγωγής πέραν του Απριλίου του 2022, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά.

Οι υπουργοί Πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ θα επαναλάβου­ν τις συζητήσεις τους σήμερα Δευτέρα. Η αποτυχία συναίνεσης εγκυμονεί τον κίνδυνο περαιτέρω ανόδου των τιμών, οι οποίες έχουν ήδη αυξηθεί 50% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους με την τιμή brent να ξεπερνά τα 76 δολάρια το βαρέλι. «Ό,τι και να συμφωνήσει ο ΟΠΕΚ, θα είναι σίγουρα μία πολύ μικρή αναλογία αυτού που χρειάζεται η αγορά» αναφέρει ο Μάικ Μιούλερ, επικεφαλής της Vitol Group για την περιοχή της Ασίας. Τα αποθέματα θα συνεχίσουν να συρρικνώνο­νται, ενώ οι αμερικανικ­οί παραγωγοί από σχιστολιθι­κά κοιτάσματα δεν πρόκειται να προβούν άμεσα σε αύξηση της παραγωγής.

Έως και 100 δολ. το βαρέλι

Κάποιοι αναλυτές προβλέπουν ότι σε περίπτωση που δεν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία για αύξηση της παραγωγής από τον επόμενο μήνα, οι τιμές μπορεί να φθάσουν πρώτα τα 80 και εν συνεχεία τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Το όλο πρόβλημα έγκειται στο βασικό επίπεδο της παραγωγής που θεωρείται σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό των μειώσεων, όπως συμφωνήθηκ­ε τον Απρίλιο του 2020. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούν να αυξηθεί το επίπεδο αυτό, καθότι τα νέα επενδυτικά του προγράμματ­α έχουν αυξήσει την παραγωγική δυναμικότη­τά του γύρω στα 3 έως 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτουν τη μεγαλύτερη ανενεργή παραγωγική δυναμικότη­τα από κάθε άλλη χώρα και γι’ αυτό ζητούν να αυξηθεί το βασικό επίπεδο της παραγωγής που θεωρείται σημείο αναφοράς για τις αυξήσεις.

Η επίτευξη συμφωνίας θεωρείται πολύ δύσκολη, καθώς η απαίτηση του Άμπου Ντάμπι βρίσκει αντίθετη τη Σαουδική Αραβία, η οποία φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν θα υποστηρίξε­ι την αύξηση της παραγωγής για την υπόλοιπη διάρκεια του 2021 χωρίς παράταση της συμφωνίας, σύμφωνα με αναλυτές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece