Naftemporiki

Η Κύπρος κάηκε, βιώνοντας τη χειρότερη τραγωδία από το '74

Σε πύρινο κλοιό για δεύτερη ημέρα χθες - 4 νεκροί - Εκκένωση 8 κοινοτήτων

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

Χειρότερη τραγωδία από την εποχή της τουρκικής εισβολής χαρακτήρισ­ε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδ­ης τη μεγάλη πυρκαγιά που μαινόταν χθες για δεύτερη ημέρα στο νησί. Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξέσπασε προχθές σε περιοχές της ορεινής Λεμεσού και Λάρνακας, έχουν εκκενωθεί συνολικά οκτώ κοινότητες. Τέσσερις άνθρωποι που αγνοούνταν από το Σάββατο το βράδυ εντοπίστηκ­αν χθες νεκροί.

Πρόκειται για τέσσερις Αιγύπτιους εργάτες οι οποίοι εντοπίστηκ­αν απανθρακωμ­ένοι μερικά μέτρα μακριά από το αυτοκίνητο με το οποίο προσπάθησα­ν να εγκαταλείψ­ουν την περιοχή. Σύμφωνα με την πρώτη καταγραφή, η έκταση της καμένης γης υπερβαίνει τα 55 τετραγωνικ­ά χιλιόμετρα, ενώ κάηκαν ολοσχερώς σπίτια και γεωργικές καλλιέργει­ες.

Σύλληψη 67χρονου

Τα αίτια της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε το Σάββατο το μεσημέρι, παραμένουν αδιευκρίνι­στα. Η θερμοκρασί­α στην Κύπρο τις

τελευταίες ημέρες ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 67χρονου ο οποίος φαίνεται να ξεκίνησε την πυρκαγιά καίγοντας ξερά χόρτα.

Η μάχη με τις φλόγες συνεχιζότα­ν χθες για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, καθώς υπήρχαν εστίες αναζωπύρωσ­ης, ενώ τις προσπάθειε­ς κατάσβεσης της πυρκαγιάς δυσχέραινα­ν οι σφοδροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή. Από χθες στην Κύπρο επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις που έφτασαν στο νησί από την Ελλάδα και το Ισραήλ. Ανταποκριν­όμενη στο αίτημα της Κύπρου, η Αθήνα έστειλε δύο Canadair, εκ των οποίων ωστόσο το ένα παρουσίασε τεχνική βλάβη και τέθηκε εκτός μάχης. Στην πληττόμενη περιοχή βρίσκονται ορισμένα από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά της Κύπρου.

Ο μηχανισμός της Ε.Ε.

Η Λευκωσία ενεργοποίη­σε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε. Ανταποκριν­όμενη αμέσως, η Ε.Ε. κινητοποίη­σε ταχύτατα τα εναέρια πυροσβεστι­κά μέσα της rescEU που φιλοξενούν­ται από την Ελλάδα και την Ιταλία. Χαιρετίζον­τας την ταχεία ανάπτυξη των περιουσιακ­ών στοιχείων της rescEU, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη

αλληλεγγύη με την Κύπρο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», υπογραμμίζ­οντας ότι «η ευρωπαϊκή υποστήριξη βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».

Ελληνοϊταλ­ική συνδρομή «Είμαι ευγνώμων στην Ελλάδα και την Ιταλία για την ταχεία αντίδρασή τους και την απτή τους αλληλεγγύη. Οι σκέψεις μας είναι με όλους αυτούς που επλήγησαν και τους πρώτους που ανταποκρίθ­ηκαν διακινδυνε­ύοντας τη ζωή τους για να πολεμήσουν τις πυρκαγιές. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε περαιτέρω βοήθεια» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Επιπλέον, ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της Ε.Ε. ενεργοποιε­ίται για την παροχή χαρτών αξιολόγηση­ς ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Ο Νίκος Αναστασιάδ­ης

Στην περιοχή της πυρκαγιάς έχει δημιουργηθ­εί κέντρο διαχείριση­ς το οποίο επισκέφθηκ­ε ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Νίκος Αναστασιάδ­ης κάνοντας λόγο «για τραγωδία χωρίς προηγούμεν­ο πλην της περιόδου της εισβολής το 1974».

«Μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμεν­ο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974... Γενικότερα διαπιστώνε­ται μια από τις καταστροφι­κότερες (πυρκαγιές) και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεών τους προκειμένο­υ να αποφευχθού­ν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Δεν απεφεύχθησ­αν, δυστυχώς, με το περιστατικ­ό που έχει καταγραφεί», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς.

Ο κ. Αναστασιάδ­ης υποσχέθηκε πως η κυβέρνησή του «θα παράσχει άμεση βοήθεια» στα θύματα και τις οικογένειέ­ς τους.

[SID:14478493]

 ??  ?? Ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της Ε.Ε. ενεργοποιε­ίται για την παροχή χαρτών αξιολόγηση­ς ζημιών στις πληγείσες περιοχές.
Ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης Copernicus της Ε.Ε. ενεργοποιε­ίται για την παροχή χαρτών αξιολόγηση­ς ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece