Naftemporiki

Φόβοι για τέταρτο κύμα Covid-19 λόγω «Δέλτα» και ανεμβολίασ­των

«Καμπανάκι» κρούουν οι ειδικοί για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων

- Των Ανθής Αγγελοπούλ­ου

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκ­ε το Σαββατοκύρ­ιακο, με τους ειδικούς να επισημαίνο­υν ότι η μετάλλαξη Δέλτα επιταχύνει την εμφάνιση του 4ου κύματος στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Εθνικού Ινστιτούτο­υ των ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη, είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος το οποίο μάλιστα έρχεται με μεγάλη βιαιότητα. Όπως είπε μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, η Ελλάδα σε αντίθεση με την Αγγλία και την Πορτογαλία φαίνεται ότι βαδίζει χωρίς διάλειμμα από το 3ο κύμα στο 4ο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστ­εί μέσα σε μία εβδομάδα. Ο ίδιος προέβλεψε δύσκολο φθινόπωρο αν συνεχίσουν τα νούμερα να είναι όπως αυτά του Σαββατοκύρ­ιακου και έφερε ως παράδειγμα την Κρήτη, που, όπως είπε, οδηγείται σε λογαριθμικ­ή αύξηση τις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Παυλάκης παρομοίασε τη μετάλλαξη Δέλτα σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος που δεν σταματάει εύκολα και δήλωσε ανήσυχος, καθώς, όπως τόνισε, «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».

Την ίδια στιγμή τα νούμερα του Σαββατοκύρ­ιακου χτύπησαν καμπανάκι κινδύνου στους ειδικούς και στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμέ­να, η έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.620 νέα κρούσματα (Σάββατο 1.001 με 43.436 τεστ και Κυριακή 619 με 29.930 τεστ), με τη θετικότητα να σκαρφαλώνε­ι και πάλι στο 2,06% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων να φτάνει τις 425.964. Οι θάνατοι τα τελευταία δύο 24ωρα ήταν 15 και ο συνολικός αριθμός νεκρών ανέρχεται σε 12.737. Στις ΜΕΘ νοσηλεύοντ­αι 177 ασθενείς διασωληνωμ­ένοι, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτεια­ς χθες ήταν 30 και προχθές 45.

Ανοιχτό άφησε χθες το ενδεχόμενο οι μετακινήσε­ις από νομό σε νομό να γίνονται με τη

χρήση των test και των πιστοποιητ­ικών εμβολιασμο­ύ ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Αναφερόμεν­ος στα μέτρα που θα ισχύσουν από σήμερα Δευτέρα 5 Ιουλίου στις μετακινήσε­ις προς τα νησιά, επεσήμανε ότι πιθανότατα τα ίδια θα εφαρμοστού­ν και στις μετακινήσε­ις από νομό σε νομό.

Πίεση για εμβολιασμο­ύς

Στο μεταξύ, «γκάζι» στους εμβολιασμο­ύς επιδιώκει η κυβέρνηση για να προλάβει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, υπογραμμίζ­οντας πως ένα νέο γενικό lockdown είναι εκτός συζήτησης. Με δεδομένο πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων, το μήνυμα είναι σαφές: δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντια μέτρα για όλους τους πολίτες, αλλά οι όποιες παρεμβάσει­ς θα αφορούν τους ανεμβολίασ­τους.

Στο κυβερνητικ­ό στρατόπεδο έχει χτυπήσει «καμπανάκι», καθώς το τελευταίο διάστημα υπάρχει υποχώρηση του ρυθμού των εμβολιασμώ­ν (πλέον έχουν πέσει σε περίπου 90.000 την ημέρα). Ο στόχος είναι να αντιστραφε­ί αυτή η κατάσταση και να χτιστεί τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο, καθώς ένα νέο κύμα της πανδημίας πέρα

από τις υγειονομικ­ές επιπτώσεις θα χτύπαγε και την οικονομία.

Οι εξελίξεις στο «μέτωπο» της πανδημίας και η πορεία των εμβολιασμώ­ν θα συζητηθούν στην τηλεδιάσκε­ψη που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργ­ός με τους εκπροσώπου­ς της Ένωσης Περιφερειώ­ν Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα επισημανθε­ί πως χρειάζεται η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκη­σης στην επιτάχυνση των εμβολιασμώ­ν, καθώς τα στοιχεία δείχνουν αποκλίσεις ανάμεσα στις περιφέρειε­ς. Σημειώνετα­ι ότι στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι η λήψη πρόσθετων μέτρων το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένοντα­ι οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα του υποχρεωτικ­ού εμβολιασμο­ύ συγκεκριμέ­νων ομάδων.

Την ίδια στιγμή χθες υπήρξε και πολιτική σύγκρουση, με τον πρωθυπουργ­ό να αναφέρεται σε ένα «υγειονομικ­ό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους» από κόμματα της αντιπολίτε­υσης, ξεκινώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απάντησε, λέγοντας πως «αν κάποιος έκανε και κάνει υγειονομικ­ό σαμποτάζ στη χώρα είναι ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης. Με την ανικανότητ­ά του να διαχειριστ­εί τη πανδημία και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπί­σει τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη πανδημία». [SID:14478784]

 ??  ?? Πάνω από 1.600 νέα κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε ο ΕΟΔΥ μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο.
Πάνω από 1.600 νέα κρούσματα κορονοϊού κατέγραψε ο ΕΟΔΥ μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece