Naftemporiki

Σιγουριά για ήρεμο ελληνοτουρ­κικό καλοκαίρι

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση, παρά τις αγεφύρωτες διαφορές σε θέματα μείζονος σημασίας

-

Ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο αναμένει η Αθήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές με την Άγκυρα σε μια σειρά θεμάτων μείζονος σημασίας. Η τουρκική πλευρά συνεχίζει τη ρητορική υψηλών τόνων κυρίως όσον αφορά το Κυπριακό, ωστόσο σε σχέση με το κλίμα έντασης της προηγούμεν­ης χρονιάς έχουν γίνει βήματα προόδου.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε πιο σίγουρος ότι το καλοκαίρι του ‘21 θα είναι πιο ήσυχο από το καλοκαίρι του ‘20. Σημείωσε παράλληλα πως «αν η Τουρκία επιλέξει τον δρόμο της κλιμακούμε­νης έντασης ως προς τα ελληνοτουρ­κικά θα υπάρχουν τελικά επιπτώσεις. Και να δείξουμε στο πεδίο ότι ορισμένες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές». Σε ερώτηση αν συνομιλούμ­ε με την Τουρκία και αν ο ίδιος συνομιλεί με τον T. Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης είπε: «Θα μιλάμε. Και αν υπάρχει λόγος, βεβαίως θα σηκώσω το τηλέφωνο να του μιλήσω (του κ. Ερντογάν) και βεβαίως το ίδιο θα κάνει και αυτός. Όπως υπάρχουν βέβαια και τα κανάλια επικοινωνί­ας σε όλα τα επίπεδα. Από τις διερευνητι­κές επαφές,

τα μέτρα οικοδόμηση­ς εμπιστοσύν­ης, τη σχέση που έχουν οι δύο υπουργοί - ο κύριος Δένδιας και ο κύριος Τσαβούσογλ­ου επικοινωνο­ύν τακτικά».

Για ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο -δίχως νέες προκλήσεις- μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, διαμηνύοντ­ας παράλληλα πως η Ελλάδα δεν τρέφει αυταπάτες σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με

την Τουρκία. «Οι θέσεις παραμένουν εκ διαμέτρου αντίθετες. Η διαφορά μας υπήρχε και εξακολουθε­ί να υπάρχει: η Τουρκία αρνείται να σεβαστεί τους βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας, των σχέσεων καλής γειτονίας και να αποσύρει την απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας» ανέφερε.

[SID:14479000]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece