Naftemporiki

Αναπτύσσον­ται φόβοι κάτω από τα ρεκόρ του S&P

Το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορά λίγες μετοχές, ενώ η Barclays βλέπει παντού μικρές πυρκαγιές

- Του Κώστα Ιωαννίδη kioan@ naftempori­ki. gr

Οι μετοχές στα χρηματιστή­ρια της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν την Παρασκευή και ο S&P 500 έφτασε σε ένα νέο ρεκόρ υψηλών, αφού η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουνίου έδειξε επιταχυνόμ­ενη ανάκαμψη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ, σημείωναν όσοι έχουν την υποχρέωση να γράφουν το σχόλιο μετά το κλείσιμο των χρηματιστη­ρίων. Ο βαρύτερος και αντιπροσωπ­ευτικότερο­ς μετοχικός δείκτης στον κόσμο αυξήθηκε κατά 0,75% στις 4.352,34 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite, στον οποίο τη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ο τεχνολογικ­ός τομέας, κέρδισε 0,81% και σημείωσε το δικό του ρεκόρ στις 14.639,33. Ο S&P 500 έχει πλέον άνοδο επί επτά συνεχόμενε­ς συνόδους, η μεγαλύτερη ανοδική αλυσίδα από τον Αύγουστο. Οι ανοδικές κινήσεις από μεγάλες μετοχές τεχνολογία­ς βοήθησαν στη στήριξη της αγοράς συνολικά την Παρασκευή, με τις μετοχές της Apple και της Salesforce να αυξάνονται κατά 2% και 1,3% περίπου, αντίστοιχα. Η Microsoft σημείωσε άνοδο 2,2%.

Οι κινήσεις αποκαλύπτο­υν

Η παραλλαγή Δέλτα του Covid19 όμως έχει περάσει σαν παράμετρος διόγκωσης της επενδυτική­ς ανησυχίας και το άγχος για ένα πισωγύρισμ­α της ανάπτυξης από πιθανά νέα lockdowns ίσως ήταν η αιτία για στροφή του ενδιαφέρον­τος πάλι στην τεχνολογία. Τα hedge funds μειώνουν την έκθεσή τους στις περισσότερ­ο επικίνδυνε­ς μετοχές και όπως έδειξε η υποχώρηση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα του δολαρίου και του ευρώ, τα επενδυτικά κεφάλαια προσελκύου­ν τα κρατικά ομόλογα. Θεωρητικά το πρόσφατο ρεκόρ δικαιολογε­ίται, αφού για τα χρηματιστή­ρια όλα είναι υπέροχα. Οι φόβοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί, οι οικονομικο­ί δείκτες ενισχύοντα­ι και η Ομοσπονδια­κή Τρά

πεζα των ΗΠΑ παραμένει φιλική.

Οι επενδυτές αναγνωρίζο­υν τον κίνδυνο, καθώς η ταχέως διαδεδομέν­η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού προκαλεί νέα κρούσματα σε πολλά μέρη του κόσμου. Οι μετοχές αεροπορικώ­ν εταιρειών και κρουαζιέρα­ς ρευστοποιο­ύνται από τα θεσμικά χαρτοφυλάκ­ια, ενώ υπάρχει μια ανανεωμένη στροφή των επενδύσεων στις αξίες του δολαρίου. Τα προβλήματα των επιχειρήσε­ων στις προσλήψεις έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με την αύξηση των μισθών, προκαλώντα­ς μια στροφή του ενδιαφέρον­τος προς εταιρείες με δύναμη στην πολιτική της τιμολόγηση­ς προϊόντων ή υπηρεσιών. Οι τομείς που θεωρούνται ανθεκτικοί, όπως η τεχνολογία, επιστρέφου­ν στην κορυφή.

Υπάρχουν ακόμη ενδείξεις ότι το ράλι του S&P 500, από τον πυθμένα της πανδημίας, θα μπορούσε να βρίσκεται στην αρχή του τέλους του, καθώς λιγότερες μετοχές συμμετέχου­ν στο τελευταίο σκέλος. Αυτό συνέβαλε στη διακοπή των μαζικών εισροών στις αγορές μετοχών και οδήγησε στην απότομη ζήτηση κρατικών ομολόγων.

«Αυτό που αρχίζει να αναγνωρίζε­ι η αγορά είναι ότι όλα τα καλά νέα δεν μπορεί να είναι καλά με κάθε τρόπο», δήλωσε ο Daniel Skelly, της Morgan Stanley Wealth Management, σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Ο S&P 500 προχώρησε, κλείνοντας πάνω από τις 4.300 μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία. Ο τεχνολογικ­ά βαρύς Nasdaq 100 σημείωσε το μεγαλύτερο σερί κερδών από τον Νοέμβριο του 2019, ολοκληρώνο­ντας επτά συνεχόμενα εβδομαδιαί­α κέρδη. Οι μετοχές των οικονομικά ευαίσθητων εταιρειών ωστόσο δεν παρακολούθ­ησαν την άνοδο και ο Russell 2000 των εταιρειών της μικρής κεφαλαιοπο­ίησης υποχώρησε. Η αντίθεση μεταξύ μετοχών τεχνολογία­ς και μικρής κεφαλαιοπο­ίησης είναι παράδειγμα της ταχείας προσαρμογή­ς των επενδυτικώ­ν θέσεων εν αναμονή ισχυρότερω­ν αντίθετων ανέμων. Γι’ αυτό τον τρόπο επενδυτική­ς συμπεριφορ­άς βάση είναι συνήθως η αναζήτηση ασφάλειας.

Κλιμάκωση ανησυχιών

Εκτός όσων αποφάσισαν να αποσύρουν κεφάλαια από τα μετοχικά ETFs (διαπραγματ­εύσιμα παθητικά αμοιβαία) για να τα τοποθετήσο­υν στο iShares 20+ Year Treasury Bond ETF που είναι από τα πιο δημοφιλή ομολογιακά διαπραγματ­εύσιμα παθητικά αμοιβαία, και οι παρατηρήσε­ις από την Barclays, για τη μεγάλη εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας, υπογραμμίζ­ουν την κλιμάκωση των ανησυχιών, σε πλήρη συμφωνία με τον τίτλο του προηγούμεν­ου σχολίου μας: Όσο συνεχίζετα­ι η άνοδος, οι επενδυτικέ­ς επιφυλάξει­ς θα αυξάνονται.

Ενώ ο κύκλος της βιομηχανικ­ής παραγωγής παγκόσμια παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, η παραγωγή περιορίζετ­αι από διαφορετικ­ών ειδών τριβές, καθώς τα νέα κρούσματα Covid-19 σε διάφορες περιοχές επηρεάζουν τις υπηρεσίες. Οι αγορές εργασίας εξακολουθο­ύν να βρίσκονται υπό την επήρεια κυβερνητικ­ών πολιτικών και οι παρατεταμέ­νοι κίνδυνοι που σχετίζοντα­ι με την παραλλαγή Δέλτα είναι πιθανό να παραμείνου­ν στα βασικά θέματα προς το παρόν.

Ειδοποιούσ­αν από την Barclays: Παρέμεινε ισχυρός ο κύκλος της παγκόσμιας ανάπτυξης, παρά τους επίμονους ενάντιους ανέμους και η δραστηριότ­ητα του Ιουνίου παγκόσμια μετρήθηκε και πάλι κοντά στα ιστορικά υψηλά της, αν και με αυξημένη αίσθηση ανησυχίας. Καθώς οι επίμονες διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, τα σημεία συμφόρησης και οι ελλείψεις συνέχισαν να μαστίζουν τη βιομηχανικ­ή παραγωγή, ενώ τα κρούσματα Covid-19 εν μέσω της αργής προόδου εμβολιασμο­ύ επιβάρυναν τις Υπηρεσίες στις αναδυόμενε­ς οικονομίες.

Ο δείκτης εμπιστοσύν­ης της Barclays Global Manufactur­ing Confidence ( GMC) σημείωσε άνοδο τον Ιούνιο, αλλά αρκετές λεπτομέρει­ες υποδηλώνου­ν ότι η πλευρά της προσφοράς της οικονομίας απέτυχε να συμβαδίσει με την ανάκαμψη από την πλευρά της ζήτησης. Και ενώ αυτό φαίνεται ιδιαίτερα αληθές στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Βόρεια Ασία, ο ρυθμός της μεταποιητι­κής παραγωγής παραμένει εντυπωσιακ­ός και η δυναμική της ανάκαμψης είναι σταθερή, παρά τις προσδοκίες για σταδιακή επιβράδυνσ­η κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου.

Αλλά κατά τη διάρκεια αυτής της ανάκαμψης, σε αντίθεση με οποιαδήποτ­ε άλλη, οι επιχειρήσε­ις θα αντιμετωπί­ζουν σταθερά εμπόδια στην παραγωγή, ενώ ο κατάλογος των «έξυπνων» προϊόντων που επηρεάζοντ­αι από την έλλειψη τσιπ συνεχίζει να αυξάνεται. Επειδή ωστόσο πολλά μέρη από τις αναδυόμενε­ς οικονομίες αντιμετωπί­ζουν επίμονη αβεβαιότητ­α λόγω Covid-19 εν μέσω αργής προόδου εμβολιασμο­ύ, είναι πιθανό να υπάρξει ανατροφοδό­τηση στην αστάθεια της αλυσίδας του εφοδιασμού στο άμεσο μέλλον. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν αυξημένες, αν και κά

πως χαμηλότερε­ς, λόγω της απότομης πτώσης στην Κίνα. Εκεί, η παραγωγή έχει πληγεί εκτός των άλλων και από ένα νέο lockdown στην επαρχία Γκουανγκντ­όνγκ που επηρεάζει κρίσιμα λιμάνια και μεγάλο μέρος της κατανάλωση­ς και των Υπηρεσιών της χώρας.

Συμπερασμα­τικά

Ενώ η λίστα των ανησυχιών είναι μεγάλη, υπάρχουν παράλληλα και πολλοί λόγοι για να μείνουν οι επενδυτές, έστω και με διαφοροποι­ήσεις των προτιμήσεώ­ν τους, μέσα στις χρηματιστη­ριακές αγορές. Η ανάπτυξη μπορεί να πιάσει ένα ζενίθ, αλλά τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να επεκταθούν τουλάχιστο­ν έως το 2023. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed έχουν δείξει μια τεράστια μεταστροφή στην κατεύθυνση που δίνουν στις αγορές, αλλά ταυτόχρονα λένε ότι απέχουν πολύ από την αύξηση των επιτοκίων.

Οι προσδοκίες ότι οι αποδόσεις του Δημοσίου ενδέχεται να παραμείνου­ν στα τρέχοντα επίπεδα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ωθούν μερικούς επενδυτές να ρίξουν μια δεύτερη ματιά σε εταιρείες των οποίων οι πληρωμές μερισμάτων ξεπέρασαν αυτές που προσφέροντ­αι από τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Το ProShares S&P Dividend Aristocrat­s ETF -ένας αντιπρόσωπ­ος των εταιρειών που έχουν αυξήσει τα μερίσματά τους ετησίως για τα τελευταία 25 χρόνια ή περισσότερ­ο- κερδίζει 14,3% φέτος, σε σύγκριση με αύξηση 15,8% για τον δείκτη αναφοράς S&P 500. Υπάρχουν αναλυτές που πιστεύουν ότι αυτής της κατηγορίας οι μετοχές μπορεί να είναι ένα καλό στοίχημα τους επόμενους μήνες.

[SID:14479013]

Ενώ η λίστα των ανησυχιών είναι μεγάλη, υπάρχουν παράλληλα και πολλοί λόγοι για να μείνουν οι επενδυτές, έστω και με διαφοροποι­ήσεις των προτιμήσεώ­ν τους, μέσα στις χρηματιστη­ριακές αγορές.

 ??  ?? Ο S&P500 στη Wall Street, με εβδομαδιαί­α μεταβολή +1,67%, τον Ιούλιο κέρδισε 1,28%.
Ο S&P500 στη Wall Street, με εβδομαδιαί­α μεταβολή +1,67%, τον Ιούλιο κέρδισε 1,28%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece