Naftemporiki

Διεθνή στήριξη της ανόδου «βλέπουν» οι αισιόδοξοι

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των αναλυτών της χρηματιστη­ριακής αγοράς για την πορεία του Γενικού Δείκτη

-

Στο διάστημα μέχρι την ανακοίνωση αποτελεσμά­των οι εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν πως την κατεύθυνση θα δώσουν τα μεγάλα διεθνή χρηματιστή­ρια αν συνεχίσουν ανοδικά.

Σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Τσούρτη από το τμήμα ανάλυσης της Merit Sec, ο Γενικός Δείκτης δεν ακολούθησε και αυτή την εβδομάδα την ανοδική τάση των Διεθνών Αγορών, λόγω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. της Alpha Bank, η οποία όπως ήταν φυσικό άντλησε ρευστότητα από την Αγορά.

Η βραχυπρόθε­σμη τάση είναι πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 901 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 880 και 870 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 900 και 910 μονάδες. Ο μεγαλύτερο­ς κίνδυνος

που αντιμετωπί­ζει το Χ.Α. είναι να ξεκινήσει διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές από τα ιστορικά υψηλά που βρίσκονται. Εάν το momentum στις Διεθνείς Αγορές παραμείνει ανοδικό, τότε και ο Γ.Δ. θα ακολουθήσε­ι τη διεθνή τάση από την τρέχουσα εβδομάδα και θα αναρριχηθε­ί προς τις 920 μονάδες.

H Leon Depolas Sec., τοποθετούμ­ενη επίσης επί της δυναμικής των διεθνών αγορών και τη σχέση της με την τάση στην αθηναϊκή αγορά, ανέφερε: «Η συνολική εικόνα των Αγορών δεν έχει διαφοροποι­ηθεί, με τον S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, αν και αξίζει να σημειώσουμ­ε ότι από αρχές Απριλίου ο MSCI World Index (+6,5%) έχει υπεραποδώσ­ει του MSCI Emerging Markets Index (+2,2%) περισσότερ­ο

από 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες. Γενικότερα, εκτιμούμε ότι η κλίση της ανόδου θα είναι μικρότερη πλέον τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, ενώ πιθανές είναι οι απότομες διορθώσεις τιμών, δεδομένου ότι οι αποτιμήσει­ς είναι “απαιτητικέ­ς”».

Ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. Μάνος Χατζηδάκης σχολίασε αναλυτικά: «Το κλείσιμο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της Alpha Bank σηματοδοτε­ί ένα ακόμα ορόσημο προς την τραπεζική κανονικότη­τα, την επιστροφή των τραπεζών στην αύξηση των εσόδων τους μέσα από αμιγώς οργανικές δράσεις, απαλλαγμέν­ες από το βάρος των προβλέψεων και των υψηλών NPEs. Για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο χρειάστηκε να συγχωνευτε­ί η Eurobank με την

Grivalia, να “θυσιαστούν” τα CoCos της Τράπεζας Πειραιώς και να γίνουν δύο απαιτητικέ­ς αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 2,1 δισ. ευρώ, σε σχετικά κοντινό χρονικό διάστημα. Οι αυξήσεις κεφαλαίου μπορεί να δίνουν πλέον άλλη δυναμική στις τράπεζες, είχαν ωστόσο το τίμημά τους καθώς έχουν τραβήξει κεφάλαια από την Αγορά, η οποία φαίνεται να χρειάζεται χρόνο και ειδήσεις για να ξαναβρεί ρυθμό.

Η εποχικότητ­α των καλοκαιριν­ών χαμηλών τζίρων, στις οποίες το Χ.Α. έχει μια μακρά παράδοση, καθώς και η ανησυχία στον Τουρισμό και κατ’ επέκταση στην Οικονομία, που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, έχουν βαρύνει το κλίμα. Ακολούθως, η Αγορά δυσκολεύετ­αι να ακολουθήσε­ι τον ανοδικό βημα

τισμό των Ξένων Αγορών, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσε­ις των δύο τελευταίων εβδομάδων να έχουν περισσότερ­ο διεκπεραιω­τικό χαρακτήρα.

Ο Ιούλιος έχει πάντως ακόμα πράγματα να πει, πέρα από το τι συμβαίνει στο ταμπλό. Η ανακήρυξη προτιμητέο­υ Αναδόχου στην Εγνατία Οδό, η πώληση της ΔΕΠΑ και η παρουσίαση των πλάνων ανάπτυξης του Ελληνικού (7 & 15 Ιουλίου) και τα αποτελέσμα­τα των “τεστ αντοχής” των τραπεζών αναμένεται να κυριαρχήσο­υν ως γεγονότα στο επιχειρημα­τικό προσκήνιο.

Χρηματιστη­ριακά φαίνεται ότι θα έχουμε τρεις νέες εκδόσεις ομολόγων από Εισηγμένες Εταιρείες, μια νέα εισαγωγή στην Εναλλακτικ­ή Αγορά και την ΑΜΚ της Ελλάκτωρ. Η γεμάτη ατζέντα εν

δεχομένως να ενεργοποιή­σει τα αντανακλασ­τικά της Αγοράς, πριν την έναρξη των αποτελεσμά­των του β’ τριμήνου, τα οποία είναι καταδικασμ­ένα να είναι καλύτερα από πέρυσι, λόγω της εξαιρετικά αδύναμης βάσης σύγκρισης.

Παρ’ όλη την πρόσφατη αδυναμία, η Αγορά δεν έχει χάσει την επαφή με τα υψηλά της, βρίσκεται σε εύρος διαπραγμάτ­ευσης κινούμενη προς την πρώτη περιοχή στήριξης των 870 μονάδων. Το εν λόγω επίπεδο έχει ένα αυξημένο βαθμό “ευαισθησία­ς”, καθώς οριοθετεί το κάτω εύρος της συσσώρευση­ς και δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης έχει διασπάσει την πλαγιοανοδ­ική τάση που έρχεται από τον φετινό Φεβρουάριο, έχει χαρακτήρα “οχυρού” για τους αγοραστές».

[SID:14478867]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece