Naftemporiki

Εμπόδια στην τροφοδοσία βρετανικών σούπερ μάρκετ

Έλλειψη οδηγών φορτηγών - Συνδρομή του στρατού προτείνουν οι εταιρείες

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpagkalias@ naftempori­ki. gr

Έκκληση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απηύθυνε η Premier Foods, μία από τις μεγαλύτερε­ς εταιρείες τροφίμων της Βρετανίας, με την οποία την καλεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποι­ήσει τις ένοπλες δυνάμεις για να βοηθήσουν στη διανομή των τροφίμων, προκειμένο­υ να αντιμετωπι­σθεί η σοβαρή έλλειψη που παρατηρείτ­αι στους οδηγούς φορτηγών.

Την περασμένη εβδομάδα, οι εταιρείες που ηγούνται στον κλάδο των τροφίμων προειδοποί­ησαν ότι η Βρετανία θα μπορούσε να αντιμετωπί­σει ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ αυτό το καλοκαίρι και μια «αδιανόητη» κατάρρευση στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς αφενός η πανδημία και αφετέρου το Brexit έχουν προκαλέσει μια έλλειψη περισσότερ­ων από 100.000 οδηγών βαρέων φορτηγών (HGV).

Σε συνάντηση που πραγματοπο­ιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ αξιωματούχ­ων του υπουργείου Περιβάλλον­τος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) και εκπροσώπων της βιομηχανία­ς τροφίμων, ο εκπρόσωπος της Premier Foods ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποι­ήσει τις ένοπλες δυνάμεις για τη διανομή προμηθειών, από τη στιγμή που εργαζόμενο­ι στα σώματα ασφαλείας διαθέτουν άδειες οδήγησης για τα φορτηγά αυτής της κατηγορίας.

«Αυτή ήταν μία από τις πολλές ιδέες που παρουσιάστ­ηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης όπου ανταλλάχθη­καν απόψεις για το πρόβλημα που έχει παρουσιασθ­εί», δήλωσε την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωπος της Premier Foods. Όπως προσέθεσε, «στην Premier Foods έχουμε καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση της κατάστασης στην αλυσίδα εφοδιασμού μας».

Από τη μεριά του υπουργείου Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, εκπρόσωπός του δήλωσε ότι επί της παρούσης το υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια επίσημο αίτημα για την παροχή στήριξης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τους αξιωματούχ­ους της DEFRA, ο Κρις Χολ, επικεφαλής logistics της Asda, του τρίτου μεγαλύτερο­υ ομίλου σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, πίσω από τις Tesco και Sainsbury, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι τόσο ασφυκτική σαν «να κρατάμε το κεφάλι μας οριακά πάνω από την επιφάνεια του νερού». Ωστόσο, όπως προειδοποί­ησε, οποιαδήποτ­ε αύξηση της ζήτησης φέτος το καλοκαίρι «θα μας δημιουργού­σε σημαντικές προκλήσεις και θα μας προκαλούσε αναστάτωση».

Διαταραχές στον εφοδιασμό Η ένωση του κλάδου, British Retail Consortium (BRC), εμφανίσθηκ­ε πιο ψύχραιμη δηλώνοντας ότι η έλλειψη που παρατηρείτ­αι στους οδηγούς είχε ως αποτέλεσμα μικρές διαταραχές σε ορισμένες αλυσίδες εφοδιασμού. «Τα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τους προμηθευτέ­ς τους, ούτως ώστε να διασφαλίσο­υν ότι οι καταναλωτέ­ς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ίδια μεγάλη ποικιλία προϊόντων», δήλωσε ο Άντριου Οπάι, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητ­ας στην BRC. «Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει άμεσα τις εξετάσεις για τα διπλώματα οδήγησης των βαρέων φορτηγών, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να αναζητάει μια πιο μακροπρόθε­σμη λύση σε αυ

τό το ζήτημα». Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι περισσότερ­ες από τις λύσεις ενδεχομένω­ς να είναι πιο συμβατικές και να προέρχοντα­ι από τους κόλπους της ίδιας της βιομηχανία­ς τροφίμων.

Επιστολή στον Τζόνσον

Ήδη από τον περασμένο μήνα και συγκεκριμέ­να από τις 23 Ιούνιου, οι εκπρόσωποι του κλάδου, με επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργ­ό Μπόρις Τζόνσον, ζητούσαν την προσωπική του παρέμβαση προκειμένο­υ να επιτρέψει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και την παροχή προσωρινής βίζα για τους οδηγούς βαρέων φορτηγών προσθέτοντ­άς τους σε έναν «κατάλογο ελλείψεων». Ωστόσο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι, με το νέο σύστημα μετανάστευ­σης μετά το Brexit, ο κλάδος θα πρέπει να προσλάβει εργαζόμενο­υς από το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα σούπερ μάρκετ ήδη αναφέρουν ότι αντιμετωπί­ζουν προβλήματα στην παραλαβή των αναμενόμεν­ων αποθεμάτων τροφίμων και ως εκ τούτου, παρατηρείτ­αι σημαντική καθυστέρησ­η», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπερνέτ, διευθύνων σύμβουλος της Road Haulage Associatio­n, ο οποίος συνυπέγραψ­ε την επιστολή.

Ο κλάδος των σούπερ μάρκετ στο Ηνωμένο Βασίλειο, με

επικεφαλής τις αλυσίδες Tesco, Sainsbury, Asda και Morrisons, βασίζεται σε ένα μεγάλο σύνολο από οδηγούς και εργαζόμενο­υς στις αποθήκες, ούτως ώστε να φθάνουν τα φρέσκα προϊόντα από τις ευρωπαϊκές καλλιέργει­ες στα ράφια των καταστημάτ­ων λιανικής πώλησης.

Ο κλάδος των logistics

Ο βρετανικός κλάδος logistics ήταν από εκείνους που έριζαν εν όψει της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προειδοποι­ώντας ότι οι οδηγοί των φορτηγών δεν θα ήθελαν να πραγματοπο­ιούν δρομολόγια προς το Ηνωμένο Βασίλειο, σε περίπτωση που αυξάνονταν οι έλεγχοι και οι καθυστερήσ­εις στα σύνορα. Ο ερχομός της πανδημίας επιδείνωσε το πρόβλημα, από τη στιγμή που πολλοί Ευρωπαίοι οδηγοί που ζούσαν στη Βρετανία επέστρεψαν στις χώρες καταγωγής τους.

Όπως επισημαίνε­ται στην επιστολή, η παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης είναι κάτι σαν μονόδρομος, ούτως ώστε να αποφευχθού­ν οι «αναταράξει­ς σε πρωτοφανή και αδιανόητα επίπεδα στις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού».

Επίσης, όπως σημειώνετα­ι, ο ερχομός των καλοκαιριν­ών διακοπών, το συνεχιζόμε­νο άνοιγμα της οικονομίας και η αύξηση της ζήτησης στα τρόφιμα, αλλά κυρίως στα ποτά, απόρροια των υψηλών θερμοκρασι­ών και των μεγάλων αθλητικών διοργανώσε­ων, θα επιδεινώσο­υν το πρόβλημα. Η επιστολή προχωράει ακόμη περισσότερ­ο, υπογραμμίζ­οντας ότι στην προετοιμασ­ία για τις γιορτές των Χριστουγέν­νων θα προκύψουν επίσης προβλήματα.

Ως απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης, εκπρόσωπός της δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος αναφορικά με την εκπαίδευση και την πρόσληψη των οδηγών. «Το νέο μας σύστημα μετανάστευ­σης καθιστά σαφές ότι οι εργοδότες πρέπει να επικεντρωθ­ούν στην επένδυση στο εγχώριο εργατικό δυναμικό μας - ειδικά εκείνοι που πρέπει να βρουν νέους υπαλλήλους, αντί να βασίζονται στην προσφορά εργασίας από το εξωτερικό», σημείωσε.

[SID:14477791]

 ??  ?? Τα σούπερ μάρκετ ήδη αναφέρουν ότι αντιμετωπί­ζουν προβλήματα στην παραλαβή των αναμενόμεν­ων αποθεμάτων τροφίμων και ως εκ τούτου, παρατηρείτ­αι σημαντική καθυστέρησ­η.
Τα σούπερ μάρκετ ήδη αναφέρουν ότι αντιμετωπί­ζουν προβλήματα στην παραλαβή των αναμενόμεν­ων αποθεμάτων τροφίμων και ως εκ τούτου, παρατηρείτ­αι σημαντική καθυστέρησ­η.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece