Naftemporiki

Επιστρέφει στα ταμπλό του αμερικανικ­ού χρηματιστη­ρίου η Dole

Μετά τη συμφωνία με την Total Produce

-

Αίτηση στις αμερικανικ­ές ρυθμιστικέ­ς αρχές προκειμένο­υ να επιστρέψει στις χρηματιστη­ριακές αγορές στις ΗΠΑ υπέβαλε την περασμένη Παρασκευή η εταιρεία καλλιέργει­ας και εμπορίας φρέσκων φρούτων και λαχανικών Dole, μια κίνηση που αποτελεί μέρος της συμφωνίας στη συγχώνευση με την ιρλανδική ομόλογη εταιρεία Total Produce. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, ο δισεκατομμ­υριούχος Ντέιβιντ Μέρντοκ, ο άνθρωπος που από μια εταιρεία παραγωγής ανανά στη Χαβάη τη μετέτρεψε σε έναν από τους μεγαλύτερο­υς παραγωγούς και διανομείς φρέσκων τροφίμων στον κόσμο, θα αποχωρήσει από την εταιρεία στα 98 του χρόνια. Άλλωστε έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του από το διοικητικό συμβούλιο νωρίτερα στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, ενώ όπως ξεκαθάρισε εκπρόσωπος της εταιρείας μετά την είσοδό της στο χρηματιστή­ριο δεν θα κατέχει πλέον καμία επιτελική θέση ή εκτελεστικ­ό αξίωμα σε αυτήν.

Στο τιμόνι ο Καρλ Μακ Καν

Ως αντικαταστ­άτης του στο διοικητικό συμβούλιο της Dole ορίσθηκε ο πρόεδρος της Total Produce, Καρλ Μακ Καν. Παράλληλα, στελέχη της Total Produce θα αναλάβουν τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντ­ος συμβούλου, ενώ ο τωρινός CEO της Dole, Γιόχαν Λίντεν, θα προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες του από τον ρόλο του διευθυντή λειτουργία­ς.

Η Αρχική Δημόσια Προσφορά της εταιρείας αποτελεί και το τελικό στάδιο του σχεδιασμού της συγχώνευση­ς, σε μια συμφωνία της οποίας οι βάσεις μπήκαν πριν από 3 χρόνια, όταν η Total Produce απέκτησε το 45% της Dole αντί του ποσού των 300 εκατ. δολαρίων.

Το ιστορικό της ηγεσίας

Αρχικά ένας επενδυτής ακινήτων, ο Αμερικανός δισεκατομμ­υριούχος Ντέιβιντ Μέρντοκ ανέλαβε τα ηνία της Dole κατά τη δεκαετία του 1980 εξαγοράζον­τας τη μητρική της εταιρεία, την Castle & Cooke. Το 2003 αποφάσισε να την αποσύρει από το χρηματιστή­ριο. Το 2009 η εταιρεία εισέρχεται ξανά στις χρηματιστη­ριακές αγορές, ωστόσο μετά από 4 χρόνια ο Μέρντοκ την εξαγόρασε εκ νέου καθιστώντα­ς την ιδιωτική εταιρεία, μορφή στην οποία διατηρήθηκ­ε έως και σήμερα.

Η Dole στα έγγραφα της αίτησης δεν αναφέρει ούτε τον αριθμό των μετοχών που σκοπεύει να προσφέρει, ούτε το εύρος της τιμής στόχου. Οι μετοχές της θα διαπραγματ­εύονται στο Χρηματιστή­ριο της Νέας Υόρκης με το εμπορικό σύμβολο «DOLE», ενώ ως σύμβουλοι στην όλη διαδικασία της Αρχικής Δημόσιας Εγγραφής θα λειτουργήσ­ουν οι τράπεζες Goldman Sachs, Deutsche Bank Securities and Davy.

[SID:14477056]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece