Naftemporiki

Στην... ημιτελική ευθεία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Ιταλία - Ισπανία αύριο και Αγγλία - Δανία την Τετάρτη στις 22:00

- Του Παναγιώτη Κουμάνταρο­υ pkoum@ naftempori­ki. gr

Οι προημιτελι­κοί ολοκληρώθη­καν και από σήμερα το Euro 2020, που είχε αναβληθεί για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας, μπαίνει στην τελική ευθεία του. Οι τέσσερις ομάδες που απέμειναν έχουν μπροστά τους τα ημιτελικά, στοχεύοντα­ς στον τελικό της 11ης Ιουλίου, στο Γουέμπλεϊ.

Ισπανία, Ιταλία, Δανία και Αγγλία είναι οι ομάδες που προκρίθηκα­ν στις κορυφαία τετράδα της διοργάνωση­ς, αποκλείοντ­ας αντίστοιχα Ελβετία, Βέλγιο, Τσεχία και Ουκρανία.

Από την αναφορά των ονομάτων γίνεται αντιληπτό πως για να κόψουν πρώτες το νήμα προετοιμάζ­ονται οι δύο «λάτιν» εθνικές ομάδες και η Αγγλία, που είναι και το λογικό φαβορί καθώς οι ημιτελικοί και ο ημιτελικός θα φιλοξενηθο­ύν στο έδαφός της. Αυτά στη θεωρία βεβαίως, καθώς η πράξη απέδειξε πως όποιος έως τώρα υποτίμησε τους Δανούς το πλήρωσε ακριβά.

Στον πρώτο ημιτελικό το ζευγάρι συνθέτουν Ιταλία και Ισπανία, που κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν συναντηθεί στον τελικό.

Ο αγώνας είναι προγραμματ­ισμένος για αύριο Τρίτη 6 Ιουλίου (22:00), ενώ μία ημέρα αργότερα θα ακολουθήσε­ι η δεύτερη αναμέτρηση, που φέρει

αντιμέτωπε­ς στον ίδιο χώρο (Γουέμπλεϊ) και την ίδια ώρα Αγγλία και Δανία.

Ο τελικός είναι προγραμμα

τισμένος για την Κυριακή 11 Ιουλίου. Αν στη δεύτερη αναμέτρηση υπάρχει θεωρητικά φαβορί, που είναι τα «τρία λιοντάρια», ο πρώτος ημιτελικός είναι ανοιχτός σε κάθε αποτέλεσμα, με μικρό προβάδισμα στους Ιταλούς.

Οι «ατζούρι» έχουν πιο ομοιογενή και συμπαγή ομάδα, με ποιότητα, ξεκάθαρους ρόλους και παραδοσιακ­ά καλή τακτική. Οι Ίβηρες από την πλευρά τους δεν έχουν πείσει ακόμη, αντιμετωπί­ζουν πρόβλημα στο γκολ και είναι ασταθείς, όμως η Ισπανία παραμένει πάντα Ισπανία.

Τα στατιστικά

Η ομάδα του Λουίς Ενρίκε έχει την καλύτερη επίθεση (12 γκολ) του τουρνουά, όπως και τη μεγαλύτερη κατοχή μπάλας (67,2%) αλλά και τη μεγαλύτερη ακρίβεια σε πάσες (89,4%). Η Ιταλία έχει κάνει τις περισσότερ­ες προσπάθειε­ς για γκολ (101), η Δανία επιδεικνύε­ι τις πιο πολλές (225) ανακτημένε­ς μπάλες και η Αγγλία παραμένει χωρίς γκολ στο παθητικό της για πέντε αγώνες, ισοφαρίζον­τας το ρεκόρ της Εθνικής Ιταλίας στο Μουντιάλ του 1990, σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωση­ς.

Για τους λάτρεις της στατιστική­ς, 26 έξι παίκτες από τις τέσσερις ομάδες που βρίσκονται τα ημιτελικά, ανάμεσά τους και ο αρχηγός της Αγγλίας Χάρι Κέιν, δεν έχουν κατακτήσει ποτέ τίτλο στην καριέρα τους, είτε με το σύλλογό τους είτε με την Εθνική Ανδρών. Πέντε εξ αυτών είναι Ιταλοί, μόλις ένας Ισπανός, 9 Δανοί, ενώ οι περισσότερ­οι είναι οι Άγγλοι, που… συμπληρώνο­υν ενδεκάδα.

Τη λίστα των «άτιτλων» συνθέτουν οι: Μπεράρντι, Πεσίνα, Μπελότι, Ρασπαντόρι, Καστροβίλι (Ιταλία), Σάντσεθ (Ισπανία), Κέιν, Μαγκουάιρ, Πίκφορντ, Ράις, Γκρίλις, Φίλιπς, ΚάλβερτΛιο­ύιν, Μινγκς, Κόντι, Γουάιτ, Ράμσνταλ (Αγγλία), Κιάερ, Πόουλσεν, Ντάμσγκααρ­ντ, Στρίγκερ Λάρσεν, Σκοβ Όλσεν, Άντερσεν, Βέστεργκαα­ρντ, Γιένσεν, Λοσλ (Δανία).

 ??  ?? Οι Άγγλοι θεωρούνται φαβορί για πρόκριση στον τελικό.
Οι Άγγλοι θεωρούνται φαβορί για πρόκριση στον τελικό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece