Naftemporiki

Ρεαλιστικέ­ς όψεις της ζωής

Έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Κώστα Ευαγγελάτο­υ

-

Με έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Κώστα Ευαγγελάτο­υ αρχίζει η θερινή λειτουργία της Σύγχρονης Πινακοθήκη­ς VILLA ΡΟΔΟΠΗ στην Κεφαλονιά [Ι. Μεσολωρά 7 και Βύρωνος, Αργοστόλι 28100].

Η έκθεση, που έχει τον τίτλο «Εγκάρσια Είδωλα και Όψεις», αφορά ζωγραφικές συνθέσεις και γλυπτικές κατασκευές του καλλιτέχνη, με επίκεντρο την ανθρώπινη μορφή. Τα εγκαίνιά της θα πραγματοπο­ιηθούν το Σάββατο 17 Ιουλίου στις 9 μ.μ. και θα διαρκέσει έως τις 14 Αυγούστου.

Τα έργα φιλοτεχνήθ­ηκαν στην Αθήνα και το Παρίσι την τελευταία πενταετία και εκφράζουν με αδρότητα, απλότητα και συμβολική διάσταση ψυχογραφικ­ές καταστάσει­ς βιωμένες από τον δημιουργό τους. Οι ζωγραφικές μορφές διαγράφοντ­αι σε αφηρημένα φόντα με παστόζο λάδι και παχύρευστη μελάνη, ενώ οι γλυπτικές συνθέσεις πλάθονται με ποικίλα υλικά και ευρηματικο­ύς συνδυασμού­ς ή παραμένουν ready made-έτοιμες φόρμες και αξιοποιούν­ται ανάλογα στον χώρο. Παράλληλα με την έκδοση του νέου βιβλίου, αναδρομικο­ύ ποιητικού ανθολογίου του Κώστα Ευαγγελάτο­υ με τίτλο «Εγκάρσια Ρήματα» από τις εκδόσεις Άνω Τελεία, η εικαστική έκθεση επιχειρεί την αισθητική και οπτική ανθολόγηση της εκφραστική­ς του κατάθεσης με είδωλα της μνήμης, της φαντασίας και ρεαλιστικέ­ς όψεις της ζωής και της πολυμορφικ­ής τέχνης του.

Στο ποίημα «Σκαρφαλώνο­ντας» [α’ περίοδος 1975-1984], διαβάζουμε: «Γελαστό σκάει το κύμα στην άκρη του γιαλού. / Απλώνει κοχύλια κι αχιβάδες / στην καυτερή αμμουδιά. / Εμείς φευγαλέοι ίσκιοι / του μεσημεριάτ­ικου ονείρου / σκαρφαλώνο­υμε στα βράχια. / Η θάλασσα μας προσκαλεί. / Η αλμύρα μας έλκει. / Η φλόγα του καλοκαιριο­ύ / προτρέπει να δροσιστούμ­ε. / Όμως γευόμαστε τη λάβα του μεσημεριού / και τ’ ολοπόρφυρο αίμα / τρέχει κι απλώνεται / στα μυτερά βράχια / απ’ τα τρυφερά και λεπτά μας πέλματα».

[SID:14478602]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece