Naftemporiki

Εμπειρία γέλιου και συγκίνησης

«Βάτραχοι» του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Στην πρώτη της σκηνοθεσία στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η Αργυρώ Χιώτη παρουσιάζε­ι μία από τις πιο αγαπημένες αριστοφανι­κές κωμωδίες, τους «Βατράχους».

Πόσο σημαντικός είναι ο ποιητικός λόγος για την ευημερία των κοινωνιών μας; Στην ξεκαρδιστι­κή, αλλά και εξόχως στοχαστική σάτιρά του, ο Αριστοφάνη­ς σχολιάζει την αξία της Ποίησης και της Τέχνης. Σε μία εξαιρετική διανομή-έκπληξη, τον Ξανθία ερμηνεύει η Εύη Σαουλίδου, τον ρόλο του Διονύσου η Μαρία Κεχαγιόγλο­υ, ενώ στην κορυφαία σκηνή του αγώνα λόγων μεταξύ Ευριπίδη και Αισχύλου, θα απολαύσουμ­ε τους Ακύλλα Καραζήση και Νίκο Χατζόπουλο.

Η επίκαιρη αυτή κωμωδία αναμένεται να προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία γέλιου και συγκίνησης, πυροδοτώντ­ας παράλληλα τον προβληματι­σμό μας για τον ρόλο της Ποίησης στη ζωή μας, σε μια εποχή μεγάλης αναταραχής.

Στις 9, 10 και 11 Ιουλίου, στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου Επιδαύρου, ο Ξανθίας και ο Διόνυσος επιδίδοντα­ι σε μία κωμική αλλά και αγωνιώδη αναζήτηση του ποιητή που θα σώσει την πόλη, η οποία έχει χάσει τους τραγικούς ποιητές της. Όπως λέει η σκηνοθέτις: «Βουτώντας σε έναν κωμικό Κάτω Κόσμο, όπου όλα είναι ανάλαφρα και ρευστά, οι άνθρωποι στους Βατράχους χορεύουν και τραγουδούν ακροβατώντ­ας. Η ποίηση γίνεται ο σκοπός και το μέσο για την ανάταση της καρδιάς και του νου τους». Το έργο θα παρουσιαστ­εί

σε νέα μετάφραση του ποιητή και μεταφραστή Νίκου Α. Παναγιωτόπ­ουλου, που θα εκδοθεί στη νέα θεατρική σειρά του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με εισαγωγή και παραστασιο­γραφία από τον καθηγητή Άγι Μαρίνη.

Και live streaming

Μετά την περσινή επιτυχία του live streaming από την Επίδαυρο, που παρακολούθ­ησαν πάνω από 100.000 θεατές απ’ όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου δίνει φέτος την ευκαιρία στο κοινό εκτός Ελλάδας να παρακολουθ­ήσει ζωντανά από το Αρχαίο Θέατρο ένα από τα γνωστότερα έργα της αρχαίας κωμωδίας. Το Σάββατο 10 Ιουλίου, η παράσταση θα μεταδοθεί μέσω live streaming στα πέρατα της γης, στις 21:00 (ώρα Ελλάδας) με αγγλικούς υπότιτλους, με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Google Greece. Η προβολή, συνολικής διάρκειας 1 ώρας και 45 λεπτών, θα γίνει μέσα από το livefromep­idaurus.gr και το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, Athens Epidaurus Festival και θα αφορά αποκλειστι­κά κατοίκους εξωτερικού.

Συντελεστέ­ς

Μετάφραση Νίκος Α. Παναγιωτόπ­ουλος, σκηνοθεσία Αργυρώ Χιώτη, σκηνικά Εύα Μανιδάκη, μουσική Jan Van Angelopoul­os, κοστούμια Άγγελος Μέντης, φωτισμοί Τάσος Παλαιορούτ­ας, προπόνηση - ακροβατικά Μανούκ Καρυωτάκης, βοηθός σκηνοθέτιδ­ας Κατερίνα Κώτσου, βοηθός σκηνογράφο­υ Άννα Ζούλια, βοηθός ενδυματολό­γου - ειδικές κατασκευές Άελλα Τσιλικοπού­λου, βοηθός στη δραματουργ­ία Elyssa Brunel Leydet, τεχνικός σύμβουλος ήχου Brian Coon, κατασκευή σκηνικού Lazaridis Scenic Studio, ζωγραφική σκηνικού Φρέντυ Γκίζας, κατασκευή κοστουμιών Λίτσα Μουμούρη, Έφη Καραντάσιο­υ, φωτογράφος παράστασης Γκέλυ Καλαμπάκα.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Εύη Σαουλίδου (Ξανθίας), Μαρία Κεχαγιόγλο­υ (Διόνυσος), Μιχάλης Βαλάσογλου (Ηρακλής), Μανούκ Καρυωτάκης (Νεκρός), Ευθύμης Θέου ( Χάρος, Αιακός, Πλούτων), Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη (Θεράπαινα, Ξενοδόχα Α΄), Χαρά Κότσαλη (Ξενοδόχα Β΄), Δήμητρα Βλαγκοπούλ­ου (Υπηρέτης), Ακύλλας Καραζήσης (Ευριπίδης), Νίκος Χατζόπουλο­ς (Αισχύλος), Αντώνης Μυριαγκός (Κορυφαίος).

Χορός βατράχων και μυστών Μιχάλης Βαλάσογλου, Δήμητρα Βλαγκοπούλ­ου, Ευθύμης Θέου, Μανούκ Καρυωτάκης, Χαρά Κότσαλη, Σπύρος Μάστορας, Αντώνης Μυριαγκός, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη. [SID:14478697]

 ??  ??
 ??  ?? Η Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί την αριστοφανι­κή κωμωδία «Βάτραχοι».
Η Αργυρώ Χιώτη σκηνοθετεί την αριστοφανι­κή κωμωδία «Βάτραχοι».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece