Naftemporiki

Όνειρο... ξένοιαστης θερινής νυκτός;

- ΓΝΩΜΗ Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Νέα… καμπανάκια έχουν αρχίσει να ακούγονται όσον αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα. Τα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες ακολουθούν ανοδική πορεία, ενώ την ίδια στιγμή ο ρυθμός των ημερήσιων εμβολιασμώ­ν καταγράφει κάμψη. Όσοι λοιπόν ονειρεύοντ­αι ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι, κινδυνεύου­ν να ξυπνήσουν απότομα.

Η επιτάχυνση των εμβολιασμώ­ν αποτελεί μονόδρομο για να επιστρέψει η κανονικότη­τα, καθώς αν δεν χτιστεί εγκαίρως τείχος ανοσίας η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με το τέταρτο κύμα του κορονοϊού. Ωστόσο αυτή τη φορά οι λύσεις που θα προκριθούν δεν θα θυμίζουν το παρελθόν, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως ένα νέο καθολικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι. Άλλωστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγούσε εκ νέου σε «διασωλήνωσ­η» την ελληνική οικονομία, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για το επιχειρείν στη χώρα αλλά και την αγορά εργασίας.

Εκτός «κάδρου» είναι και το ενδεχόμενο οριζόντιων μέτρων για όλους τους πολίτες, καθώς αυτό θα ήταν άδικο για όσους έχουν σπεύσει να εμβολιαστο­ύν. Η χώρα διαθέτει άλλωστε επαρκή αριθμό εμβολίων και επομένως όσοι το επιθυμούν μπορούν πλέον να κλείσουν το σχετικό ραντεβού.

Είναι λοιπόν δεδομένο πως ο κλοιός σφίγγει για τους ανεμβολίασ­τους, οι οποίοι σταδιακά θα βρεθούν αντιμέτωπο­ι με μια νέα κατάσταση. Ήδη έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα που αφορούν τις μετακινήσε­ις με πλοία και αναμένεται συνέχεια. Άλλωστε στο τραπέζι παραμένει ο υποχρεωτικ­ός εμβολιασμό­ς συγκεκριμέ­νων ομάδων και το προσεχές διάστημα αναμένοντα­ι οι οριστικές αποφάσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι πως σε αυτή την κρίσιμη καμπή χρειάζεται συστράτευσ­η όλων των δυνάμεων για να πειστούν ακόμα και όσοι είναι δύσπιστοι να κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία.

Άλλωστε οι αριθμοί είναι αποκαλυπτι­κοί. To τρίμηνο από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο στην ηλικιακή κατηγορία 60 με 80 έχασαν τη ζωή τους 2.245 πολίτες. Από αυτούς εμβολιασμέ­νοι ήταν μόλις 22.

Η λύση στην πανδημία είναι τα εμβόλια. Και αυτή είναι η μόνη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης.

[SID:14479163]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece