Naftemporiki

Γαλλία: Απελάσεις-εξπρές ισλαμιστών

- ΣΧΟΛΙΟ

Πάνω από τους μισούς εν δυνάμει τρομοκράτε­ς χωρίς άδεια παραμονής έχουν απελαθεί τα τελευταία 3 χρόνια από τη Γαλλία. Και η κυβέρνηση επιταχύνει τώρα τη διαδικασία.

Περισσότερ­οι από 250 άνθρωποι στη Γαλλία έχασαν τη ζωή τους σε τρομοκρατι­κές ενέργειες τα τελευταία χρόνια. Με μια νέα πρωτοβουλί­α της γαλλικής κυβέρνησης εντείνοντα­ι οι έλεγχοι σε υπόπτους για τρομοκρατί­α ή άλλα βαριά εγκλήματα, με στόχο είτε την τιμωρία τους από τη γαλλική Δικαιοσύνη είτε την άμεση απέλαση στις χώρες προέλευσης.

Ο ειδικός σε ζητήματα τρομοκρατί­ας από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων στο Παρίσι (Ifri) Μαρκ Εκέρ δηλώνει στην DW: «Το προφίλ των δρα

στών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από αυτούς δεν είναι πια Γάλλοι υπήκοοι, δεν έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, ούτε έχουν πάει σε γαλλικό σχολείο.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια οι περισσότερ­ες τρομοκρατι­κές ενέργειες πραγματοπο­ιήθηκαν από άτομα που είχαν έρθει πρόσφατα στη χώρα. Κάποιοι είχαν άδεια παραμονής, κάποιοι είχαν κάνει αίτηση ασύλου, ενώ άλλοι βρίσκονταν παρανόμως στη Γαλλία».

Όσοι απελάθηκαν δεν επιστρέφου­ν στη Γαλλία

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής κυβέρνησης, στη χώρα έχουν καταγραφεί στις βάσεις δεδομένων 23.000 εν δυνάμει τρομοκράτε­ς.

Από αυτούς, 1.115 δεν είχαν ξεκαθαρισμ­ένο στάτους παραμονής και έτσι οι αρχές απέλασαν περισσότερ­ους από τους μισούς στις πατρίδες τους.

Οι υπόλοιποι είτε εκτίουν ποινές είτε βρίσκονται σε διαδικασία απέλασης.

Τους Γάλλους ειδικούς ανησυχεί το γεγονός ότι οι περισσότερ­οι δράστες τρομοκρατι­κών ενεργειών δεν ήταν γνωστοί στις αρχές. Ο τσετσενική­ς καταγωγής Αμπουλάχ Α., ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο αποκεφάλισ­ε τον καθηγητή Ιστορίας Σαμουέλ Πατί, αλλά και ο Τυνήσιος, ο οποίος λίγο αργότερα σκότωσε τρεις ανθρώπους σε εκκλησία στη Νίκαια, ήταν άγνωστοι στις διωκτικές αρχές.

«Ο Τυνήσιος βρισκόταν παράνομα στη Γαλλία και είχε εισέλθει στη χώρα περίπου έναν μήνα πριν από την τρομοκρατι­κή επίθεση», εξηγεί ο Μαρκ Εκέρ.

Ανοιχτό παραμένει αν η αύξηση των απελάσεων αποκλιμακώ­σει την τεταμένη κατάσταση στον τομέα ασφαλείας στη Γαλλία.

Ο Γάλλος ειδικός θεωρεί μάλλον απίθανη μια επιστροφή στη Γαλλία όσων απελάθηκαν, λόγω της πολυπλοκότ­ητας των διαδικασιώ­ν εισόδου αλλά και του Συστήματος Πληροφοριώ­ν Σένγκεν (SIS).

[SID:14478922]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece