Naftemporiki

Μόνο καθήμενοι σε μπαρ και εστιατόρια - Αυστηρές κυρώσεις

Πρόστιμο και αναστολή λειτουργία­ς στους παραβάτες

- Της Ανθής Αγγελοπούλ­ου aagel@ naftempori­ki. gr

Ηεκτόξευση των κρουσμάτων ανάγκασε την κυβέρνηση και τους ειδικούς να λάβουν μέτρα για να μην επιδεινωθε­ί περαιτέρω η κατάσταση. Με έκτακτη ενημέρωση χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 8 Ιουλίου όλα τα καταστήματ­α εστίασης, μπαρ, κλαμπ κ.λπ. θα λειτουργού­ν αποκλειστι­κά με καθήμενους, ενώ βαριά θα πέφτουν τα πρόστιμα στους παραβάτες.

Συγκεκριμέ­να, αντιμέτωπο­ι με πρόστιμο και αναστολή λειτουργία­ς του καταστήματ­ος από την πρώτη κιόλας παράβαση θα είναι οι καταστηματ­άρχες από 8 Ιουλίου αν δεν έχουν μόνο καθήμενους πελάτες. Στα καταστήματ­α κάτω των 200 τ.μ. θα επιβάλλετα­ι πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα 7 ημερών και στα άνω των 200 τ.μ. το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση του καταστήματ­ος για 7 ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα είναι για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Μάλιστα, η επιβολή των κυρώσεων θα έχει αναδρομική ισχύ, καθώς -όπως είπε- εκδίδεται άμεσα ΚΥΑ για να είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων.

Συρροές κρουσμάτων

Όπως είπε ο υφυπουργός, παρατηρήθη­καν συρροές κρουσμάτων σε παραλιακά καταστήματ­α σε Άλιμο και Γλυφάδα με τον μ.ό. ηλικίας των ατόμων που διαγιγνώσκ­ονται θετικοί να είναι τα 27 έτη. Έκανε έκκληση σε όλους και ειδικά στους νέους να εμβολιαστο­ύν άμεσα ή να κάνουν τεστ πριν από τις κοινωνικές τους δραστηριότ­ητες. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από τα τέλη του Ιούνη είναι αλματώδης η αύξηση των κρουσμάτων. Η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε 1.797 νέα κρούσματα σε 66.464 τεστ (προχθές 801 σε 26.449 τεστ), με τη θετικότητα να παίζει στο 2,70% και τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στις 429.144.

Στις ΜΕΘ 168 ασθενείς είναι διασωληνωμ­ένοι, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτεια­ς ήταν 48. Επίσης 8 ακόμα συνάνθρωπο­ί μας έχασαν τη μάχη ανεβάζοντα­ς το σύνολο των θανάτων στις 12.754.

Μεγάλη όμως είναι και η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης στην ΕΡΤ, την προηγούμεν­η εβδομάδα ανήλθε στο 60% ξεκινώντας από την Τετάρτη και κορυφώθηκε το Σάββατο. Στη χθεσινή μάλιστα έκθεση του ΕΟΔΥ στην Αττική καταγράφηκ­ε 65% αύξηση, στο Ηράκλειο Κρήτης 171% και στο Ρέθυμνο 47%.

«Ξεκινά 4ο κύμα»

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλο­ς μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ τόνισε ότι είμαστε στο ξεκίνημα του 4ου κύματος της πανδημίας.

Όπως είπε δεν τηρούνται τα μέτρα, υπάρχουν μεγάλοι συνωστισμο­ί και η χρήση μάσκας έχει σταματήσει εντελώς και όλα αυτά αυξάνουν τη διασπορά.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικού­ς χώρους χθες στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως δήλωσε: «Άλλο δεν φοράμε μάσκες στους εξωτερικού­ς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασι­ών, όπως εισηγήθηκε η επιτροπή, και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμ­ός, κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά».

Πρόγραμμα εμβολιασμώ­ν

Μετά την Κρήτη κινητές μονάδες για εμβολιασμό ξεκινούν η 5η ΥΠε και η Περιφέρεια Θεσσαλίας από τη Δευτέρα 12 Ιουλίου.

Όπως ανακοίνωσα­ν σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειά­ρχης Κώστας Αγοραστός και ο διοικητής της 5ης Υγειονομικ­ής Περιφέρεια­ς Φ. Σερέτης, τις δύο κινητές μονάδες τις έχει προμηθευτε­ί η Περιφέρεια Θεσσαλίας με χρηματοδότ­ηση από το ΕΣΠΑ, εκ των οποίων η μία θα καλύπτει τη Θεσσαλία και η άλλη τη Στερεά Ελλάδα.

Οι μονάδες έχουν διαμορφωθε­ί και εξοπλιστεί κατάλληλα και έχουν μετατραπεί σε Κινητά Εμβολιαστι­κά Κέντρα από την 5η ΥΠΕ.

Οι δήμαρχοι και οι τοπικοί σύμβουλοι καλούνται τώρα να συγκεντρώσ­ουν τον αριθμό των ενδιαφερομ­ένων και να ενημερώσου­ν την 5η ΥΠΕ ώστε να γίνουν οι παραγγελίε­ς των εμβολίων στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα και να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Στις ΜΕΘ 168 ασθενείς είναι διασωληνωμ­ένοι, ενώ οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της επικράτεια­ς ήταν 48. Επίσης 8 ακόμα συνάνθρωπο­ί μας έχασαν τη μάχη ανεβάζοντα­ς το σύνολο των θανάτων στις 12.754.

[SID:14483740]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece