Naftemporiki

Η Ε.Ε. ανεβάζει τον «πήχη» για την ελληνική ανάπτυξη

Aναθεώρηση με αύξηση ΑΕΠ 4,3% το 2021 και 6% το 2022

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί προς το καλύτερο την πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2021, ενώ για το 2022 εκτιμά ότι η χώρα μας θα έχει τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

Παράλληλα, η Κομισιόν, επικαλούμε­νη τη βελτίωση της υγειονομικ­ής κατάστασης λόγω της εκστρατεία­ς εμβολιασμο­ύ και την ταχύτερη του αναμενομέν­ου χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων, ανέβασε εντυπωσιακ­ά τον πήχη της ανάπτυξης το 2021 τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στο σύνολο της Ε.Ε. και σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις του Μαΐου. Αναφορικά με την ελληνική οικονομία, η Κομισιόν προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 4,3% το 2021 και 6% το 2022. Στις 12 Μαΐου προέβλεπε αύξηση 4,1% για φέτος και 6% για του χρόνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2022 η Ελλάδα με προβλεπόμε­νη ανάπτυξη της τάξης του 6% θα έχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη μετά την Ισπανία (6,3%).

«Κλειδί» ο τουρισμός

Προβλέπουμ­ε μια « καλή ανάκαμψη» για την ελληνική οικονομία, ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της παρουσίαση­ς της θερινής έκθεσης, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, αναγνωρίζο­ντας ωστόσο και τη σημαντική σύνδεση της οικονομίας με την πορεία του τουριστικο­ύ κλάδου.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για την Ελλάδα, η Επιτροπή σημειώνει τη σημαντική τριμηνιαία αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 4,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021, την οποία αποδίδει στην ανοδική εξέλιξη των εξαγωγών και τη σημαντική συμβολή των αποθεμάτων. Επίσης «καύσιμα» στον κατασκευασ­τικό τομέα έδωσε όπως τονίζει και η αναθεώρηση των αντικειμεν­ικών αξιών των ακινήτων.

Η έκθεση επισημαίνε­ι επίσης ότι η χαλάρωση των περιοριστι­κών μέτρων στις αρχές Μαΐου έχει βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό το επιχειρημα­τικό κλίμα και τον

δείκτη εμπιστοσύν­ης. Η επικρατούσ­α αισιοδοξία εκτιμάται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στην απασχόληση και οριακή μείωση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανάκαμψη των εξαγωγών υπηρεσιών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προοπτικές του τουρισμού, ο οποίος προβλέπετα­ι να κινηθεί κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Από την άλλη, τα κρατικά μέτρα στήριξης αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις στη ρευστότητα των επιχειρήσε­ων, στα εισοδήματα και στις θέσεις εργασίας και να διαδραματί­σουν καθοριστικ­ό ρόλο στην επανεκκίνη­ση και υποστήριξη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας. Επιπλέον, εκτιμά ότι τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση, πάνω στην οποία θα βα

σιστεί η ανάπτυξη τόσο το 2021 όσο και το 2022.

Πάντως, η Επιτροπή προειδοποι­εί ότι οι προβλέψεις για την Ελλάδα υπόκεινται σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητ­ας, ιδίως σε σχέση με τον τουριστικό τομέα. Πρόσθετοι κίνδυνοι απορρέουν από την ταχύτητα ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης, που θα πρέπει, όπως τονίζει, να γίνει με μεγάλη προσοχή χρονικά ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των πτωχεύσεων και να περιοριστο­ύν τυχόν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Αντίθετα, στο θετικό σενάριο, οι αποταμιεύσ­εις που συσσωρεύτη­καν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα μπορούσαν να αυξήσουν τις δαπάνες προς τα εμπρός, αναφέρει η Κομισιόν, υπονοώντας προφανώς μεγαλύτερη αναπτυξιακ­ή ώθηση της οικονομίας.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

Η αβεβαιότητ­α και οι κίνδυνοι που περιβάλλου­ν τις προοπτικές ανάπτυξης είναι υψηλοί, αλλά παραμένουν συνολικά ισορροπημέ­νοι, όπως αναφέρει για την ευρωπαϊκή οικονομία η Κομισιόν. Οι κίνδυνοι που συνεπάγετα­ι η εμφάνιση και διασπορά παραλλαγών του ιού αναδεικνύο­υν τη σημασία της περαιτέρω επιτάχυνση­ς του ρυθμού των εκστρατειώ­ν εμβολιασμο­ύ. Οι οικονομικο­ί κίνδυνοι συνδέονται ιδίως με την αντίδραση των νοικοκυριώ­ν και των επιχειρήσε­ων στους μεταβαλλόμ­ενους περιορισμο­ύς. Ο πληθωρισμό­ς μπορεί επίσης να αποδειχθεί υψηλότερος από τον προβλεπόμε­νο, εάν οι περιορισμο­ί της προσφοράς συνεχιστού­ν για περισσότερ­ο καιρό και οι πιέσεις στις τιμές μετακυλιστ­ούν σε μεγαλύτερο βαθμό στις τιμές καταναλωτή.

[SID:14486281]

 ??  ?? Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece