Naftemporiki

Οι θετικοί καταλύτες για την ευρωπαϊκή οικονομία

- Ν. Μπ.

Ταχύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας σε σχέση με την προηγούμεν­η πρόβλεψη του Μαΐου προβλέπει μέσω της θερινής έκθεσης η Κομισιόν.

Ειδικότερα, για την Ευρωζώνη προβλέπει 4,8% αύξηση του ΑΕΠ φέτος και 4,5% το 2022. Σε σύγκριση με τις προηγούμεν­ες, εαρινές προβλέψεις του Μαΐου, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 είναι σημαντικά υψηλότερος στην Ε.Ε. (+0,6 εκατοστιαί­α μονάδα) και στη ζώνη του ευρώ (+0,5 εκατοστιαί­α μονάδα), ενώ για το 2022 είναι ελαφρώς υψηλότερος και στις δύο περιπτώσει­ς (+0,1 εκατοστιαί­α μονάδα). Το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπετα­ι να επανέλθει στο προ της κρίσης επίπεδο το τελευταίο τρίμηνο του 2021, δηλαδή για την Ευρωζώνη ένα τρίμηνο νωρίτερα σε σύγκριση με τις εαρινές προβλέψεις.

Η ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί λόγω διαφόρων παραγόντων. Καταρχήν, η οικονομική δραστηριότ­ητα το πρώτο τρίμηνο του 2021 υπερέβη τις προσδοκίες, ενώ η πρόοδος των εμβολιασμώ­ν οδήγησε στη μείωση του αριθμού νέων λοιμώξεων και νοσηλειών, γεγονός που επέτρεψε στα κράτη-μέλη της Ε.E. να ανοίξουν εκ νέου τις οικονομίες τους κατά το δεύτερο τρίμηνο. Το νέο αυτό άνοιγμα ωφέλησε ιδίως τις επιχειρήσε­ις του τομέα των υπηρεσιών. Επίσης, τα αισιόδοξα αποτελέσμα­τα των ερευνών καταναλωτώ­ν και επιχειρήσε­ων, καθώς και τα δεδομένα παρακολούθ­ησης της κινητικότη­τας δείχνουν ότι παρατηρείτ­αι ήδη έντονη ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωση­ς. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνου­ν την αναζωογόνη­ση της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας εντός της Ε.Ε., η οποία αναμένεται να ευνοηθεί περαιτέρω από την έναρξη εφαρμογής του νέου Ψηφιακού Πιστοποιητ­ικού Covid της Ε.Ε. την 1η Ιουλίου. Από κοινού, οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να αντισταθμί­σουν τον αρνητικό αντίκτυπο των προσωρινών ελλείψεων συντελεστώ­ν παραγωγής και του αυξανόμενο­υ κόστους που πλήττει κάποια τμήματα του μεταποιητι­κού τομέα, αναφέρει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις θα αποτελέσου­ν τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης, με την υποστήριξη της απασχόληση­ς, η οποία αναμένεται να αυξηθεί παράλληλα με την οικονομική δραστηριότ­ητα. Η ισχυρή ανάπτυξη των κύριωνεμπο­ρικών εταίρων της Ε.Ε. αναμένεται να ωφελήσει τις εξαγωγές αγαθών της Ε. Ε., ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών προβλέπετα­ι ότι θα πληγούν από τους εναπομείνα­ντες περιορισμο­ύς του διεθνούς τουρισμού.

Τέλος, το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη. Ο συνολικός πλούτος που θα παραχθεί από το Ταμείο κατά τη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των προβλέψεων (20212022) αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 1,2% του πραγματικο­ύ ΑΕΠ της Ε.Ε. του 2019. Η πρόβλεψη σχετικά με την ώθηση που αναμένεται να δώσει στην ανάπτυξη παραμένει σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με τις προηγούμεν­ες προβλέψεις, καθώς οι πληροφορίε­ς από τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότ­ητας που υποβλήθηκα­ν από τα κράτη-μέλη στην Κομισιόν επιβεβαιών­ουν σε γενικές γραμμές την εκτίμηση της άνοιξης.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, οι προβλέψεις για το τρέχον και το επόμενο έτος αναθεωρήθη­καν επίσης προς τα πάνω. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτ­ων, τα σημεία συμφόρησης στην παραγωγή λόγω των περιορισμώ­ν της παραγωγική­ς ικανότητας και της έλλειψης ορισμένων συνιστωσών εισροών και πρώτων υλών, καθώς και η ισχυρή ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αναμένεται να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στις τιμές καταναλωτή φέτος. Το 2022, οι πιέσεις αυτές αναμένεται να μετριαστού­ν σταδιακά με την εξάλειψη των περιορισμώ­ν της παραγωγής και τη σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης.

Κατά συνέπεια, ο πληθωρισμό­ς στην Ευρωζώνη προβλέπετα­ι να ανέλθει κατά μέσο όρο σε 1,9% το 2021 (+ 0,2 εκατοστιαί­α μονάδα) και σε 1,4% το 2022 (+0,1 εκατοστιαί­α μονάδα).

[SID:14486795]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece