Naftemporiki

Το φθινόπωρο τα φορο-κίνητρα για την ενίσχυση των e-συναλλαγών

Θα προβλέπετα­ι έκπτωση 30% από το φορολογητέ­ο εισόδημα επί το ύψος της δαπάνης

- Του Θάνου Τσίρου ttsiros@ naftempori­ki. gr

Μέσα στο φθινόπωρο θα κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών. Θέλοντας να τονώσει ακόμη περισσότερ­ο την τάση που « χτίστηκε» μέσα στην πανδημία -τάση κατακόρυφη­ς αύξησης των ηλεκτρονικ­ών πληρωμών και ταχύτατης εξοικείωση­ς των πολιτών με τη χρήση του πλαστικού χρήματος-, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζ­ει κίνητρα για την πληρωμή με κάρτα σε επαγγελματ­ικούς τομείς που θεωρούνται ύποπτοι για φοροδιαφυγ­ή. Όπως έγινε χθες γνωστό, σε όποιους πληρώνουν με ηλεκτρονικ­ά μέσα σε τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείτ­αι υψηλή φοροδιαφυγ­ή, θα προβλέπετα­ι έκπτωση 30% από το φορολογητέ­ο εισόδημα επί το ύψος της δαπάνης. Η έκπτωση αναμένεται να ισχύσει για συγκεκριμέ­να φορολογικά έτη, από το 2021 έως και το 2025. Επίσης, εξετάζεται η θέσπιση κινήτρων για να συνδράμουν οι φορολογούμ­ενοι

στον εντοπισμό των ταμειακών μηχανών «μαϊμού».

Η πολιτική τόνωσης των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών είναι και από τα βασικά μέτρα που πρέπει να υλοποιηθού­ν μέσα στο 3ο τρίμηνο του έτους προκειμένο­υ να προχωρήσει η εκταμίευση της 1ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αύξηση εσόδων

Στόχος του υπουργείου Οικονομικώ­ν είναι με τις συγκεκριμέ­νες πολιτικές να διευρύνει τη φορολογική βάση, δηλαδή να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα χωρίς να αυξήσει φορολογικο­ύς συντελεστέ­ς. Οι βασικές πτυχές του πλαισίου παρουσιάστ­ηκαν χθες από τον υπουργό Οικονομικώ­ν. Στις μεταρρυθμι­στικές δράσεις φορολογική­ς πολιτικής της επόμενης διετίας προβλέποντ­αι:

«Περαιτέρω διεύρυνση της φορολογική­ς βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμέ­να φορολογικά έτη (2021 έως και 2025),

όπως έκπτωση από το φορολογητέ­ο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοπο­ιούνται με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείτ­αι υψηλή φοροδιαφυγ­ή.

Ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησ­ης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημέ­νης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν αυτούς τους τομείς της οικονομίας.

Απλοποίηση του φορολογικο­ύ συστήματος, όπως κωδικοποίη­ση της φορολογική­ς νομοθεσίας, που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς μέσα από την αντιμετώπι­ση της πολυνομίας.

Ψηφιοποίησ­η των φορολογικώ­ν ελέγχων και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγ­ής και τη δημιουργία δημοσιονομ­ικού χώρου.

[SID:14487384]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece