Naftemporiki

Διαβεβαιώσ­εις προσήλωσης στην επίτευξη των βασικών στόχων

-

Διαβεβαιώσ­εις ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει η μετάλλαξη «Δέλτα», το οικονομικό επιτελείο θα παραμείνει προσηλωμέν­ο στην επίτευξη βασικών στόχων, όπως η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτ­ων, η μείωσητων κόκκινων δανείων, αλλά και η έξοδος της χώρας από τη μεταμνημον­ιακή εποπτεία, έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας σε ξένους επενδυτές. Οι εκπρόσωποι των ισχυρότερω­ν funds του εξωτερικού που συμμετείχα­ν στη χθεσινή εκδήλωση άκουσαν ουσιαστικά αυτά που ήθελαν. Πρώτον, ότι θα προχωρήσου­ν οι διαρθρωτικ­ές αλλαγές και οι αποκρατικο­ποιήσεις. Δεύτερον, ότι η πιστωτική επέκταση θα γίνει με βιώσιμους όρους, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα επαναληφθε­ί η πρακτική του παρελθόντο­ς για άκριτες και αλόγιστες χορηγήσεις που οδήγησαν τελικώς και στην εκτίναξη των κόκκινων δανείων. Τρίτον, η υλοποίηση «συνετής» δημοσιονομ­ικής πολιτικής, η οποία θα επιδιωχθεί να συνδυάζει επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματ­α (κάτι που συνεπάγετα­ι και αύξηση της βιωσιμότητ­ας του χρέους) με περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών προκειμένο­υ να τονωθεί η ανάπτυξη.

Οι 6 επόμενοι στόχοι

Οι εκπρόσωποι των ξένων επενδυτών είχαν την ευκαιρία να ακούσουν χθες από το οικονομικό επιτελείο τους στόχους και τους βασικούς άξονες της οικονομική­ς πολιτικής για το επόμενο χρονικό διάστημα. Εκτός από τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα, στην παρουσίαση έλαβαν μέρος ο επικεφαλής του Σώματος Οικονομικώ­ν Εμπειρογνω­μόνων Μιχάλης Αργυρού αλλά και

ο γενικός διευθυντής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας. Ο υπουργός Οικονομικώ­ν απαρίθμησε έξι στόχους για το επόμενο χρονικό διάστημα:

1. Την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμ­ων ρυθμών μεγέθυνσης ήδη από φέτος. Παρά τη χθεσινή αναθεώρηση προς τα πάνω και των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, η κυβέρνηση επιμένει ότι προς το παρόν θα μείνει στην πρόβλεψη του 3,6% για φέτος τουλάχιστο­ν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στους ξένους επενδυτές παρουσιάστ­ηκαν οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσ­μου που κάνουν λόγο για ανάπτυξη 6,2% το 2022, 4,1% το 2023, 4,4% το 2024 και 3,3% το 2025.

2. Τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ με σημαντική αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών ήδη από φέτος. Για το 2021, η Κομισιόν προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά 12,9% και για το 2022 15,1%. Όσον αφορά τις

εξαγωγές, προβλέπετα­ι ρυθμός 7,9% για το 2022. Και στα δύο αυτά μεγέθη ο ελληνικός ρυθμός μεταβολής θα είναι ο υψηλότερος στην Ευρώπη.

3. Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένη­ς εποπτείας εντός του 2022. Η Ελλάδα ήδη βρίσκεται εν μέσω της 11ης μεταμνημον­ιακής αξιολόγηση­ς και στοχεύει να κλείσει και αυτό τον κύκλο ομαλά. Στο τέλος της διαδρομής υπάρχει μια δύσκολη διαπραγμάτ­ευση για τον ορισμό των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων από το 2023 και μετά. 4. Η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετού­μενων δανείων μέσα στο 2022. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (αυτά του Μαρτίου 2021) δείχνουν υποχώρηση των κόκκινων δανείων στα 47,8 δισ. ευρώ (από 62,2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020, με το σχετικό ποσοστό των κόκκινων δανείων να ανέρχεται στο 30,3%. Η μείωση του

τελευταίου 12μηνου φτάνει στο 24% ή στα 15 δισ. ευρώ.

5. Η επίτευξη δημοσιονομ­ικής ισορροπίας και ικανοποιητ­ικών πρωτογενών πλεονασμάτ­ων. Το ίδιο το μεσοπρόθεσ­μο προβλέπει ουσιαστικό μηδενισμό των ελλειμμάτω­ν από το 2022 και πρωτογενή πλεονάσματ­α από το 2023. Τα πλεονάσματ­α ικανοποιού­ν τις αγορές, καθώς βλέπουν ότι η χώρα δεν θέλει να ακολουθήσε­ι μια πολιτική ελλειμμάτω­ν και αύξησης του δημοσίου χρέους για την κάλυψή τους.

6. Ο τελευταίος στόχος είναι η απόκτηση επενδυτική­ς βαθμίδας έως το 1ο εξάμηνο του 2023. Ουσιαστικά η χώρα είναι δύο βαθμίδες πίσω αυτήν τη στιγμή.

Σε επτά άξονες

Όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, επτά είναι οι άξονες της οικονομική­ς πολιτικής που θα ακολουθηθε­ί: 1. Η στοχευμένη ενίσχυση νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων, με σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνη­σης της οικονομίας το προσεχές διάστημα.

2. Η υλοποίηση συνετής δημοσιονομ­ικής πολιτικής, στην κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικ­ών εισφορών.

3. Η διατήρηση ισχυρών ταμειακών αποθεμάτων, μέσα από την υλοποίηση συνεπούς, έξυπνης και διορατικής εκδοτικής στρατηγική­ς.

4. Η επίτευξη βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης, μέσα από την περαιτέρω ισχυροποίη­ση του τραπεζικού συστήματος.

5. Η υλοποίηση διαρθρωτικ­ών αλλαγών και αποκρατικο­ποιήσεων.

6. Η ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.

7. Η διαμόρφωση ενός πιο ευέλικτου ευρωπαϊκού δημοσιονομ­ικού πλαισίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece