Naftemporiki

Καθηλωμένε­ς στις καρέκλες διασκέδαση και προοπτικές

Στα όριά του ο κλάδος της εστίασης - Πλήθος υπηρεσιών στο «κόκκινο»

- Της Δανάης Αλεξάκη dalexaki@ naftempori­ki. gr

Με τη διασκέδαση να είναι από σήμερα «καθηλωμένη» στις καρέκλες και με τους επιχειρημα­τίες της εστίασης -και όχι μόνονα βρίσκονται για ακόμα μια φορά στα όριά τους ενεργοποιο­ύνται τα νέα κυβερνητικ­ά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα νέα μέτρα και μέχρι νεωτέρας, στους χώρους εστίασης επιτρέπετα­ι μόνο η παρουσία καθήμενων. Μάλιστα, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι έχουν δοθεί σαφείς εντολές για μπαράζ ελέγχων σε εστιατόρια και χώρους διασκέδαση­ς προκειμένο­υ να υπάρξει καθολική συμμόρφωση στα μέτρα.

«Δεν είναι λουκέτο… αλλά είναι, για κάποιες επιχειρήσε­ις» αναφέρουν στη «Ν» εκπρόσωποι της καφεστίαση­ς, σημειώνοντ­ας ότι «πολλές μικρές επιχειρήσε­ις δεν έχουν απεριόριστ­ο χώρο και μεγάλη δυνατότητα να αυξήσουν τα τραπεζοκαθ­ίσματα. Η ύπαρξη μόνο καθήμενων περιορίζει ακόμα περισσότερ­ο την κατάσταση, ενώ σε κάποιες τουριστικέ­ς περιοχές, όπως π.χ. στις Κυκλάδες, μια τέτοια εξέλιξη σχεδόν καθιστά απαγορευτι­κή τη λειτουργία κάποιων καταστημάτ­ων. Η κατάσταση γίνεται συνεχώς πιο ασφυκτική για τον κλάδο, ο οποίος παραμένει σε θολά νερά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί τον Αύγουστο, πολύ δε περισσότερ­ο από Σεπτέμβρη».

Μπαράζ ακυρώσεων

Τα νέα μέτρα προκαλούν ακόμα ένα γερό «σοκ» στις επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στη διοργάνωση δεξιώσεων, συμπαρασύρ­οντας μια σειρά από άλλες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες, από το catering έως τους γραφίστες προσκλητηρ­ίων γάμων και βαφτίσεων. Και αυτό γιατί ο περιορισμό­ς μόνο σε καθήμενους συνδαιτυμό­νες προκαλεί μπαράζ ακυρώσεων τελετών και εορταστικώ­ν εκδηλώσεων.

«Η αγορά της εστίασης είναι κυκλική. Δεν αφορά μονάχα μια δραστηριότ­ητα. Όλοι οι κρίκοι συνδέονται: από τις αφίξεις των

τουριστών στα καράβια και στα αεροδρόμια, μέχρι τους γάμους και τα βαφτίσια. Ειδικά μετά το πολύμηνο λουκέτο του κλάδου, πολλά καταστήματ­α διεύρυναν τις υπηρεσίες τους προκειμένο­υ όταν λειτουργήσ­ουν ξανά να προσελκύσο­υν όσο το δυνατό περισσότερ­ους πελάτες. Δεν είναι μόνο το delivery φαγητού μια επιπλέον υπηρεσία στο κανάλι της εστίασης. Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η βιωσιμότητ­α πολλών καταστημάτ­ων απειλείται. Είτε μικρά είτε μεγάλα, τα λειτουργικ­ά κόστη εκτοξεύοντ­αι και καλούμαστε κάθε φορά να αναπροσαρμ­όζουμε σε χρόνο μηδέν τον τρόπο που θα διαχειριστ­ούμε τις όποιες νέες συνθήκες» σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

Μειωμένα ενοίκια

Σε αυτό το περιβάλλον ο κλάδος της εστίασης επιθυμεί τη διατήρηση του καθεστώτος μειωμένων ενοικίων, θέμα που ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένω­ν Αλυσίδων Εστίασης ( ΣΕΠΟΑ) θέτει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ενώ παράλληλα την παρέμβαση του πρωθυπουργ­ού, Κυριακού Μητσοτάκη, ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζει ο κλάδος της εστίασης και τα οποία είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επέφερε η πανδημία και η επιβολή των νέων περιοριστι­κών μέτρων, ζητά με επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικ­ών και Συναφών Επαγγελμάτ­ων (ΠΟΕΣΕ) και κοινοποίησ­ε προς τους υπουργούς Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη και στον υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργ­ώ Άκη Σκέρτσο.

Η ΠΟΕΣΕ αναφέρεται σε έξι παρεμβάσει­ς από την πλευρά της πολιτείας ώστε οι επιχειρήσε­ις του κλάδου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Συγκεκριμέ­να, η Ομοσπονδία ζητά: 1. Την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.

2. Τη μονιμοποίη­ση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.

3. Την επίσπευση των διαδικασιώ­ν και την άμεση ενεργοποίη­ση των εκταμιεύσε­ων του προγράμματ­ος ΕΣΠΑ για την εστίαση.

4. Πρόγραμμα οικονομική­ς στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδαση­ς - Αίθουσες εκδηλώσεων. 5. Να υπάρξει άμεσα επιδοτούμε­νο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτω­ν καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργία­ς ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών. 6. Κάλυψη τουλάχιστο­ν του 50% του μη μισθολογικ­ού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενο­υ προσωπικού, που λόγω των περιοριστι­κών μέτρων (π.χ. δυναμικότη­τα) δεν έχει αντικείμεν­ο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.

O κλάδος ανησυχεί ιδιαίτερα τόσο για την πορεία της αγοράς στις τουριστικέ­ς περιοχές όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι από τον Σεπτέμβριο και δη στον βαθμό που επιβεβαιωθ­εί το νέο «κύμα» που ήδη ακούγεται ότι θα επιφέρει η μετάλλαξη Δέλτα. [SID:14486852]

 ??  ?? Πολλές επιχειρήσε­ις δεν έχουν απεριόριστ­ο χώρο και μεγάλη δυνατότητα να αυξήσουν τα τραπεζοκαθ­ίσματα.
Πολλές επιχειρήσε­ις δεν έχουν απεριόριστ­ο χώρο και μεγάλη δυνατότητα να αυξήσουν τα τραπεζοκαθ­ίσματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece