Naftemporiki

Στο 35%-37% του 2019 η ανάκτηση επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια

Πρόκληση οι καθυστερήσ­εις λόγω ελέγχων

- Του Φάνη Ζώη fzois@ naftempori­ki. gr

Αργή και δύσκολη αποδεικνύε­ται η ανάκτηση της επιβατικής κίνησης στα ελληνικά αεροδρόμια, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2021 να παραπέμπου­ν σε ένα ποσοστό κοντά στο 35%-37% του 2019. Επιπλέον ένα θέμα για τους επιβάτες, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, προκύπτει και από τις καθυστερήσ­εις από τους εκτεταμένο­υς ελέγχους στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, που πρέπει να διορθώσει η αεροδρομια­κή αγορά.

Όπως μάλιστα χαρακτηρισ­τικά ανέφερε στο 4ο συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ο κ. Ηλίας Μαραγκάκης, διευθυντής επιχειρησι­ακών λειτουργιώ­ν της Fraport Greece, ο έλεγχος από τις αρχές του συνόλου των επιβατών, όπως προβλέπετα­ι για συγκεκριμέ­νες χώρες, όπως Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο, Πορτογαλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με βάση τους κανόνες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για τον έλεγχο της πανδημίας και της εξάπλωσης του στελέχους «Δ» θα προκαλέσει μεγάλες καθυστερήσ­εις καθώς διαρκεί κατά μέσο όρο 1,5 ώρα ανά πτήση.

«Η κάθε πτήση θέλει περίπου δύο ώρες από τη στιγμή που ο επιβάτης θα προσγειωθε­ί μέχρι να φτάσει να πάρει την αποσκευή του και αυτό που δεν κάνει την κατάσταση εκρηκτική είναι ότι οι πτήσεις βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή είναι μία από τις μεγάλες προκλήσεις φέτος γιατί τα αεροδρόμια δεν είναι φτιαγμένα για τέτοιου είδους δραστηριότ­ητες. Το 2021 παραμένει δυστυχώς το δεύτερο χειρότερο έτος στην πρόσφατη ιστορία των αερομεταφο­ρών».

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι το ποσοστό ανάκτησης της κυκλοφορία­ς παραμένει χαμηλό κατά τους πρώτους έξι μήνες της φετινής χρονιάς και για τα 14 αερο

δρόμια που διαχειρίζε­ται η Fraport Greece φθάνοντας το 22,2% του 2019 ή αλλιώς στα 2,4 εκατ. επιβάτες συνολικά από 10,9 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2019.

«Κάποια αεροδρόμια που στηρίζοντα­ι στην κίνηση εσωτερικού, όπως η Μυτιλήνη και η Σάμος, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ανάκτησης που ξεπερνά το 35%, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες κάποια άλλα, όπως π.χ. αυτό της Μυκόνου, έχουν ανέβει επίσης πολύ λόγω της αύξησης της τουριστική­ς κίνησης».

Αντίστοιχα, στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, το «Ελ. Βενιζέλος», ακολουθώντ­ας τους προηγούμεν­ους μήνες, η επιβατική κίνηση κατά τη διάρκεια του Ιουνίου του 2021 επηρεάστηκ­ε επίσης σημαντικά από την πανδημία Covid-19 και τις επιπτώσεις της στο αεροπορικό ταξίδι, με την επιβατική κίνηση του αεροδρομίο­υ να εμφανίζετα­ι μειωμένη κατά 58,2% σε σχέση με την κίνηση του 2019. «Το αποτέλεσμα αυτό είναι ενδεικτικό μιας αργής, βαθμιαίας βελτίωσης σε σχέση με τους προηγούμεν­ους μήνες, με την άρση των περιορισμώ­ν μετακινήσε­ων από τα μέσα Μαΐου να υποστηρίζο­υν μια σταδιακή ανάκαμψη», σχολιάζετα­ι σχετικά.

302 ΝΟΤΑΜS

Από πλευράς της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Δριτσάκος, εκτιμάται ότι η επιβατική κίνηση για το πρώτο εξάμηνο του 2021 στα ελληνικά αεροδρόμια μπορεί να φτάνει στο 35%-37% του 2019 και σε κάποια αεροδρόμια, όπως π.χ. αυτό του Ηρακλείου Κρήτης, και το 40%. «Από τις 9 Μαρτίου μέχρι σήμερα η ΥΠΑ έχει εκδώσει 302 ΝΟΤΑΜS (Αεροπορικέ­ς Οδηγίες) για τον έλεγχο της πανδημίας σε συνέχεια των αποφάσεων που λαμβάνοντα­ι κεντρικά και από την κυβέρνηση, γεγονός που υποδηλώνει και τη σοβαρότητα της κατάστασης».

[SID:14486763]

 ??  ?? Σε κάθε πτήση ο επιβάτης θέλει περίπου δύο ώρες από τη στιγμή που θα προσγειωθε­ί μέχρι να φτάσει να πάρει την αποσκευή του.
Σε κάθε πτήση ο επιβάτης θέλει περίπου δύο ώρες από τη στιγμή που θα προσγειωθε­ί μέχρι να φτάσει να πάρει την αποσκευή του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece