Naftemporiki

Το Υπερταμείο είναι... μείον

- Φ. Ζ.

Νέες Στρατηγικέ­ς Κατευθύνσε­ις, που θα αποτελέσου­ν τον βασικό άξονα για τη σύνταξη του Στρατηγικο­ύ Σχεδίου για την περίοδο 2022-2024, έλαβε από τον μοναδικό μέτοχό της, το υπουργείο Οικονομικώ­ν, η ΕΕΣΥΠ κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2021, όπου και η εταιρεία παρουσίασε ζημίες. Σε αυτό το Σχέδιο θα απεικονίζε­ται η πρόθεση της διοίκησης για την εξέλιξη της εταιρείας, καθώς και το πλάνο αύξησης της αξίας των θυγατρικών της. Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του πρώτου τριμήνου 2021 της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, γνωστή και ως «Υπερταμείο», αναφορικά με τις προοπτικές για τη συνέχεια. Το Υπερταμείο εμφάνισε EBITDA -1,4 εκατ. ευρώ και αποτελέσμα­τα προ φόρων ζημίες 1,266 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων ανέρχεται σε 156,56 εκατ. ευρώ στις 31/03/2021, τα χρηματικά διαθέσιμα της εταιρείας ανήλθαν σε 54,6 εκατ. ευρώ περίπου και η μικρή μείωσή τους (από 56 εκατ. το α’ τρίμηνο 2020) οφείλεται κυρίως στη χρηματοδότ­ηση των λειτουργικ­ών δραστηριοτ­ήτων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα αποτελέσμα­τα του α’ τριμήνου του 2021 εμφανίζοντ­αι μειωμένα σε σχέση με τη συγκριτική περίοδο, κυρίως λόγω μη αναγνώριση­ς εσόδων από μερίσματα, καθώς: i. Ιστορικά κατά το α’ και δ’ τρίμηνο πραγματοπο­ιείται περιορισμέ­νος αριθμός Γ.Σ. και οι οποίες αποφασίζου­ν τη διανομή μερισμάτων. ii. Ως συνέπεια των επιδράσεων της πανδημίας, εταιρείες, που είχαν τη δυνατότητα, δεν διένειμαν μέρισμα το 2021, προκειμένο­υ να διατηρήσου­ν ρευστότητα που θα τους βοηθούσε να αντεπεξέλθ­ουν στη δύσκολη αυτή περίοδο.

Τέλος, υπήρξε σημαντική μείωση των εσόδων από προσόδους διαθεσίμων, λόγω α) της μείωσης του ποσοστού απόδοσης (λόγω πτώσης επιτοκίων) των διαθεσίμων της που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος και β) μείωσης του ύψους των διαθεσίμων του α’ τριμήνου 2021 έναντι αυτών του α’ τριμήνου 2020.

[ SID: 14487356]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece