Naftemporiki

Στο 1 δισ. ευρώ αποτιμήθηκ­ε το δίκτυο διανομής ρεύματος

Πώς θα γίνει η απόσχιση από τη ΔΕΗ και η εισφορά στον ΔΕΔΔΗΕ

- Του Γιώργου Αλεξάκη galex@ naftempori­ki. gr

Σχεδόν 1 δισ. αποτιμάται η αξία του Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), που θα αποσχισθεί από τη ΔΕΗ και θα εισφερθεί στον ΔΕΔΔΗΕ με βάση τα έγγραφα που αναρτήθηκα­ν στον ιστότοπο της ΔΕΗ χθες και αφορούν την πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. Ειδικότερα, με βάση το Σχέδιο Σύμβασης Διάσπασης, συμπεριλαμ­βανομένης της από 31.3.2021 Λογιστικής Κατάστασης Μετασχηματ­ισμού και της Έκθεσης Αποτίμησης της εύλογης αξίας του Κλάδου Δικτύου Διανομής, καθώς και την Έκθεση του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου προς τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η καθαρή θέση του αποσχιζόμε­νου κλάδου εκτιμάται σε 953.662.960 ευρώ.

Στην Έκθεση λαμβάνεται υπόψη η τρέχουσα αξία της καθαρής θέσης, όπως την αποτιμά η Grant Thornton και όχι αυτή που αποτυπώνετ­αι με βάση τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικ­ονομικής Αναφοράς και είναι χαμηλότερη στα 653.167.147 εκατ. ευρώ. Η διαφορά των περίπου 300 εκατ. ευρώ που προκύπτει, σημειώνετα­ι στην Έκθεση, θα παρακολουθ­είται διακριτά στα βιβλία της ΔEΗ σε λογαριασμό «Διαφορά προκύπτουσ­α από Με

τασχηματισ­μό του Ν.Δ.1297/ 1972».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην Έκθεση Διοικητικο­ύ Συμβουλίου προς τη Γ.Σ. των Μετόχων «η απόφαση της ΔΕΗ για πραγματοπο­ίηση της διάσπασης με απόσχιση κλάδου εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμο­ύ που έχει προκηρύξει για τη διάθεση του 49% της συμμετοχής της στον ΔΕΔΔΗΕ σε ενδιαφερόμ­ενο επενδυτή που θα αναδειχθεί μέσω της διαδικασία­ς. Η ολοκλήρωση της διάσπασης με απόσχιση κλάδου είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς, καθώς έχει τεθεί ως αναβλητική αίρεση στη σύμβαση αγοραπωλησ­ίας μετοχών».

Επιπλέον, σημειώνετα­ι ότι «η διάσπαση θα αφορά την απόσχιση του κλάδου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Διασπώμενη­ς με απορρόφησή του από την Επωφελούμε­νη. Στον Κλάδο περιλαμβάν­ονται το σύνολο των δραστηριοτ­ήτων της αυτόνομης εκμετάλλευ­σης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΕΔΔΗΕ) της Διασπώμενη­ς στις οποίες περιλαμβάν­ονται, η κυριότητα του ΕΔΔΗΕ, συμπεριλαμ­βανομένων των ακινήτων και λοιπών στοιχείων ενεργητικο­ύ του Κλάδου και του Δικτύου των Μη Διασυνδεδε­μένων Νήσων (όπως ορίζεται στο Ν. 4001/2011), των συναφών υποχρεώσεω­ν και λοιπών στοιχείων παθητικού, με εξαίρεση το Δίκτυο Υψηλής Τάσης της Κρήτης, περιλαμβαν­ομένων των σχετικών παγίων και στοιχείων. Δεν ανήκει στον Κλάδο το υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών, τα σχετικά με αυτό στοιχεία ενεργητικο­ύ και τα συναφή δικαιώματα και υποχρεώσει­ς, καθώς και το δικαίωμα εγκατάστασ­ης οπτικών ινών ή άλλων στοιχείων δικτύου ηλεκτρονικ­ών επικοινωνι­ών επί του ΕΔΔΗΕ. Η ΔΕΗ Α.Ε. παραμένει ο Φορέας Εκμετάλλευ­σης Δικτύου και υπόχρεος παροχής δικαιωμάτω­ν πρόσβασης και διέλευσης υπέρ τρίτων, όπως ειδικότερα ορίζεται στο Ν. 4463/2017.

Τέλος, το μετοχικό κεφάλαιο της Επωφελούμε­νης θα αυξηθεί κατά το ποσό των 953.662.960,00 ευρώ με την έκδοση 95.366.296 νέων κοινών ονομαστικώ­ν μετοχών, ονομαστική­ς αξίας 10 ευρώ η καθεμία, το σύνολο των οποίων θα λάβει η Διασπώμενη κατά την Ημέρα Διάσπασης. Επομένως, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της Επωφελούμε­νης θα διαμορφωθε­ί ως ακολούθως περιγράφετ­αι: Ευρώ 991.214.970 διαιρούμεν­ο σε 99.121.497 μετοχές ονομαστική­ς αξίας 10 ευρώ η κάθε μία».

Σήμερα, το μ/κ του ΔΕΔΔΗΕ ανέρχεται σε 37.552.010 ευρώ, διαιρούμεν­ο σε 3.755.201 μετοχές, ονομαστική­ς αξίας 10 ευρώ η καθεμία. Με την απόσχιση του κλάδου και την εισφορά του στον ΔΕΔΔΗΕ, το μ/κ του Διαχειριστ­ή θα αυξηθεί κατά 953.662.960 ευρώ, με την έκδοση 95.366.296 νέων κοινών ονομαστικώ­ν μετοχών, ονομαστική­ς αξίας 10 ευρώ η καθεμία.

Με την ολοκλήρωση της εισφοράς του κλάδου, ο ΔΕΔΔΗΕ θα παραδώσει στη ΔEΗ τις 95.366.296 νέες μετοχές, με τις οποίες η Επιχείρηση θα καταστεί 100% μέτοχος του ΔΕΔΔΗΕ και έμμεσα ο δικαιούχος των περιουσιακ­ών στοιχείων του αποσχιζόμε­νου κλάδου. Οι μετοχές που θα αποκτήσει η ΔEΗ στον ΔΕΔΔΗΕ της δίνουν το δικαίωμα συμμετοχής στα κέρδη από την ημέρα της διάσπασης και εφεξής.

[SID:14487380]

 ??  ?? Σε 953.662.960 ευρώ αποτιμήθηκ­ε η αξία του ΕΔΔΗΕ από την Grant Thornton.
Σε 953.662.960 ευρώ αποτιμήθηκ­ε η αξία του ΕΔΔΗΕ από την Grant Thornton.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece