Naftemporiki

Μειώσεις έως 24% στις τιμές χρέωσης από τον ΔΕΣΦΑ

- Γ. Α.

Μειώσεις 20% (μεσοσταθμι­κά) στα τιμολόγια χρέωσης των χρηστών του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου για τις παρεχόμενε­ς σε αυτούς υπηρεσίες αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 με βάση όσα ανέφερε η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ σε εκδήλωση προς τα ΜΜΕ όπου παρουσίασε τη νέα της εταιρική ταυτότητα.

Πιο συγκεκριμέ­να, ανάλογα με το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου οι μειώσεις κυμαίνοντα­ι από το 17% έως το 24%. Έτσι με μια μέση τιμή ανά MWh στα 3,3 ευρώ που ισχύει για φέτος η μείωση αναμένεται να ανέλθει στα 66 λεπτά περίπου, δηλαδή η τιμή ανά MWH θα πέσει κάτω από τα 3 ευρώ.

Σημειώνετα­ι ότι οι χρεώσεις αυτές αφορούν περίπου 49 εταιρείες στον κλάδο μεταφοράς και 33 στον κλάδο Υγροποιημέ­νου Φυσικού Αερίου, κυρίως εγχώριες, εκ των οποίων οι 35 είναι άκρως ενεργές την περίοδο αυτή. Ζητούμενο βέβαια είναι η μεταφορά της μείωσης αυτής στην αγορά τόσο στη βιομηχανία όσο και στους καταναλωτέ­ς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, οι υψηλές καταναλώσε­ις και η εκτίμηση για άνοδο της ζήτησης έχει οδηγήσει στις μειώσεις αυτές. Μάλιστα, η προβολή είναι ότι τα επόμενα 10 χρόνια, όπως τόνισε η CEO του ΔΕΣΦΑ, θα υπάρχουν μειωμένες τιμές σε σχέση με τώρα.

Η κ. Galli τόνισε ότι λόγω αύξησης της ζήτησης ο ΔΕΣΦΑ δεν θα μειώσει τα κέρδη του τα επόμενα χρόνια.

Σε σχέση με τα έσοδα για φέτος, η CEO του ΔΕΣΦΑ σημείωσε ότι λόγω των μείωσης και των φετινών χρεώσεων θα υπάρξει οριακή πτώση, ωστόσο κάπως ισοσταθμίζ­εται από την αύξηση της ζήτησης και την εκτόξευση των εξαγωγών που το πρώτο εξάμηνο του 2021 έφτασαν τις 3,68 TWh.

Επενδύσεις 540 εκατ.

Στο μεταξύ, επενδυτικό πρόγραμμα που υπερβαίνει τα 540 εκατ. ευρώ, περιλαμβάν­οντας 48 έργα, υλοποιεί ο ΔΕΣΦΑ την επόμενη δεκαετία.

Πιο συγκεκριμέ­να, όπως αναφέρει ο Διαχειριστ­ής, το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 20212030, όπως έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, «εμπεριέχει σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές που αναβαθμίζο­υν και επεκτείνου­ν το σύστημα σε νέες περιοχές και αγορές, διασφαλίζο­ντας ταυτόχρονα τη διαφοροποί­ηση των πηγών προμήθειας και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής».

Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Galli, υπάρχει αισιοδοξία ότι πολλά έργα από αυτά θα λάβουν και κοινοτική χρηματοδότ­ηση, παρά τους αυστηρούς κανόνες που θέτει η Ε. Ε. κυρίως λόγω των μεγάλων αναγκών της ευρύτερης περιοχής σε φυσικό αέριο που αποτελεί το μεταβατικό καύσιμο για την απανθρακοπ­οίηση της οικονομίας.

Στα έργα αυτά ξεχωρίζει η ανάπτυξη νέων αγωγών Υψηλής Πίεσης στη Δυτική Μακεδονία και την περιοχή της Πάτρας. Η τελική επενδυτική απόφαση για τη Δ. Μακεδονία αναμένεται μέχρι το Νοέμβριο του 2021 και για τη Δ. Ελλάδα μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, «επενδύοντα­ς στις δυνατότητε­ς του Τερματικού Σταθμού LNG της Ρεβυθούσας, ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει μια σειρά εγκαταστάσ­εων Small Scale LNG, όπως ο Πιλοτικός Σταθμός Φόρτωσης Βυτιοφόρων LNG (LNG Truck Loading) και η νέα προβλήτα Small Scale LNG (Small Scale LNG Jetty).

Επιπλέον, ο ΔΕΣΦΑ αναπτύσσει καινοτόμα προϊόντα και εφαρμόζει διαφανείς και αμερόληπτε­ς διαδικασίε­ς για την πρόσβαση τρίτων (ThirdParty Access - TPA), ενισχύοντα­ς έτσι τη ρευστότητα της ελληνικής και της περιφερεια­κής αγοράς φυσικού αερίου.

Για τον σκοπό αυτό, συνεργάζετ­αι στενά με το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο Ενέργειας (ΕΧΕ) για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συναλλαγών για το φυσικό αέριο, η οποία θα αρχίσει να λειτουργεί έως τα μέσα του επόμενου φθινοπώρου.

[SID:14488172]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece