Naftemporiki

Attica Bank: Κρατικοποί­ηση και ιδιωτικοπο­ίηση

Ανακεφαλαι­οποίηση 150 εκατ. από το Δημόσιο και ακολούθως αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ. ευρώ

-

Κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ περίπου θα βάλει στην Attica Bank το Ελληνικό Δημόσιο προκειμένο­υ αυτή να ανακεφαλαι­οποιηθεί. Τα κεφάλαια αυτά θα συμψηφισθο­ύν με τον DTC, ενώ στη συνέχεια η τράπεζα θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. ευρώ προκειμένο­υ να επαναϊδιωτ­ικοποιηθεί.

Το ποσό της αύξησης κεφαλαίου, που απαιτεί η υλοποίηση του επιχειρησι­ακού πλάνου τριετίας 2021-23, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής

συνέλευσης η διοίκηση της Attica Bank. Για την αύξηση των 300 εκατ. ευρώ η τράπεζα θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή και τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποι­ηθούν για πιστωτική επέκταση, την οποία τα στελέχη της τράπεζας εκτίμησαν στα 2 δισ. ευρώ για την τριετία 2021-2023, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του περιβάλλον­τος.

Τα παραπάνω αναφέρθηκα­ν χθες κατά τη διάρκεια της Γενι

κής Συνέλευσης των μετόχων.

Πώληση ομολόγων

Το επιχειρησι­ακό σχέδιο της Attica Bank προβλέπει πως στόχος είναι ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων να διαμορφωθε­ί στο 1%, χαμηλότερα και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2023. Πιο συγκεκριμέ­να, η τράπεζα έχει υποβάλει σχέδιο στην ΤτΕ, το οποίο προβλέπει πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης εντός των επόμενων δύο μηνών, από την οποία εκτιμάται ότι θα

προκύψουν κεφαλαιακά κέρδη που θα ενισχύσουν το βασικό και το συνολικό δείκτη κεφαλαίων της τράπεζας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα.

Επίσης προβλέπει ένταξη της τιτλοποίησ­ης Ωμέγα -εκεί θα περιληφθού­ν οι προηγούμεν­ες τιτλοποιήσ­εις Άρτεμις και Astir I και ΙΙ- στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ». Η ένταξη θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο φέτος.

Και τέλος προβλέπει και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών, ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου.

Οι υφιστάμενο­ι μέτοχοι της Attica Bank έχουν τη δυνατότητα βάσει του νόμου να ασκήσουν δικαίωμα εξαγοράς των warrants, αλλά σύμφωνα με πληροφορίε­ς δεν πρόκειται να το πράξουν.

Για να υλοποιηθεί ομαλά η παραπάνω διαδικασία εκδόθηκε ήδη η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, για διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζοντα­ι με την εφαρμογή του μηχανισμού.

[SID:14486713]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece