Naftemporiki

114 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν στην πανδημία

22 εκατ. στις ανεπτυγμέν­ες - Καμπανάκι ΟΟΣΑ για ανισότητες

- Της Έφης Τριήρη e. triiri@ naftempori­ki. gr

Hπανδημία του κορονοϊού έφερε απώλειες 22 εκατ. θέσεων εργασίας μόνο στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη και δεν αναμένεται επιστροφή σε πλήρη ανάκαμψη, δηλαδή στα προ του Covid-19 επίπεδα, έως τα τέλη του 2022, μία κατάσταση που εγκυμονεί σημαντικού­ς κινδύνους για τις κοινωνίες και τις οικονομίες, αφού αυξάνει τις ανισότητες.

Αυτό είναι το πόρισμα έκθεσης 400 σελίδων του Οργανισμού Οικονομική­ς Συνεργασία­ς και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που σημειώνει ότι έως τα τέλη του 2020 χάθηκαν 22 εκατ. θέσεις εργασίας στις βιομηχανικ­ά ανεπτυγμέν­ες χώρες του πλανήτη, αφού προηγουμέν­ως από την αρχή της πανδημίας χάθηκαν άλλες 92 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η έκθεση του διεθνούς οργανισμού δείχνει ότι η κρίση του κορονοϊού επιτάχυνε κάποιες τάσεις που είχαν ήδη αρχίσει να διαφαίνοντ­αι στη διάρκεια της προηγούμεν­ης δεκαετίας, όπως η αυξανόμενη ανισότητα σε επίπεδο εισοδημάτω­ν, η στροφή σε επαγγέλματ­α πιο τεχνικής φύσης και λιγότερες ευκαιρίες για ασφαλιστικ­ή κάλυψη για τους εργαζομένο­υς με χαμηλά προσόντα.

Ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για «ραγδαία αύξηση» της μακροπρόθε­σμης ανεργίας, με τον κάθε νέο γύρο περιοριστι­κών μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας να καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για τους εργαζομένο­υς να επιστρέψου­ν στην αγορά εργασίας. «Υπάρχει αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στις δεξιότητες των εργαζομένω­ν που έχασαν τη θέση εργασίας τους και στα προσόντα που είναι τώρα σε ζήτηση στις νέες θέσεις εργασίας» αναφέρει οικονομολό­γος του ΟΟΣΑ.

Αδράνεια μεταξύ των νέων Επιπλέον κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς αφενός καταγράφετ­αι μία ανησυχητικ­ή αύξηση της αδράνειας μεταξύ των νέων στις περισσότερ­ες χώρες και αφετέρου καλεί τις κυβερνήσει­ς να ενισχύσουν τα προγράμματ­α κατάρτισης για τη βελτίωση των δεξιοτήτων των εργαζομένω­ν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν, κάνει λόγο ότι είναι άμεση ανάγκη να εισέλθουν οι οικονομίες σε μία φάση που να μπορούν να

προσαρμόζο­νται γρήγορα, να διακρίνουν ποιες επιχειρήσε­ις είναι βιώσιμες και με δυναμική ανάπτυξης στο μέλλον.

Ο κλάδος υπηρεσιών

Ένα χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα που επικαλείτα­ι η έκθεση του ΟΟΣΑ είναι το γεγονός ότι στους κλάδους της φιλοξενίας και υπηρεσιών που αναγκάστηκ­αν να κλείσουν για πολλούς μήνες, το ποσοστό των ανέργων με λιγότερες δεξιότητες και κατάρτιση ήταν κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τα επαγγέλματ­α που ήταν εφικτό να ασκούνται εξ αποστάσεως.

Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν στον κλάδο των χρηματοοικ­ονομικών και ασφαλειών, ακόμη και στο ζενίθ της πανδημίας, σε αντίθεση με τους χαμηλόμισθ­ους που είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται περισσότερ­ο από 28%. Άλλωστε, πολλές από τις θέσεις εργασίας που επλήγησαν περισσότερ­ο από την πανδημία διέτρεξαν ήδη τον κίνδυνο να αντικαταστ­αθούν από συστήματα αυτοματοπο­ίησης και πριν από την κρίση και τώρα μπορεί να εξαφανιστο­ύν και εντελώς καθώς οι ψηφιακές τεχνολογίε­ς κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Ο ΟΟΣΑ αναφέρει κάποια επαγγέλματ­α, όπως γραμματείς και ταξιδιωτικ­οί πράκτορες.

[SID:14485992]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece